Šport > Zimski športi
210 ogledov

Slovenec bo bojkotiral Ruse

Klemen Bauer SP v biatlonu Hochfilzen EPA Bauer je bil na pragu prvih stopničk v karieri.
Biatlonec Klemen Bauer je potrdil, da ne bo nastopil na finalu svetovnega pokala.

Medtem, ko so nekateri tuji mediji že pred tedni uvrščali Klemna Bauerja med tiste biatlonce, ki bodo bojkotirali finale svetovnega pokalu v Rusiji, v vodstvu slovenske reprezentance tega niso potrdili. V pogovoru za časnik Ekipa je svojo odločitev potrdil kar slovenski tekmovalec sam. Bauer v pogovoru izpostavlja, da je finale v Rusiji sprt z vso zdravo logiko. "To odločitev sem sprejel v času olimpijskih iger, ko je bilo dokončno potrjeno, da bodo finale organizirali Rusi, saj preprosto mislim, da to ni prav," je dejal Bauer.

Tekmovalec iz Ihana pravi, da cela zgodba sicer sega že v lansko leto. "Še z nekaterimi drugimi tekmovalci sem se precej aktivno boril proti tovrstnim odločitvam IBU. Že lani smo sprožili nekaj pobud za spremembo pravil. Brez takšnih korakov je težko pričakovati večje spremembe. Težko si sicer predstavljam, da bo moja poteza kaj spremenila, morda pa bo pomenila vsaj kamenček v tem mozaiku. Bistveno več so naredili Američani, Kanadčani in Čehi, ki so se kot celota odločili za bojkot finala," je še dejal Bauer.

jakov fak Fakov prestop Šport Hrvati: Plačila pod mizo ni bilo

Bauer ob tem dodaja, da je za reprezentanco težko sprejeti takšno odločitev, saj gre tudi za finance in politiko. Ta je bila prisotna tudi v vodstvu slovenskega biatlona, kjer še prejšnji teden niso potrdili uradnega bojkota Bauerja, ampak razložili, da se je Bauer za nenastopanje v Rusiji odločil že prej. Nastopanje Slovenije v Rusiji pa je direktor reprezentanc Janez Ožbolt upravičil tudi z razlago, da bi bil za ta korak potreben širši konsenz znotraj Smučarske zveze Slovenije in da odločitev nikakor ni bila prepuščena le biatloncem samim.

Znano je, da tekmi v Rusiji nasprotujejo tudi številni najboljši biatlonci sveta, kot denimo najboljši ta čas Francoz Martin Fourcade, ki pa je v boju za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala prisiljen nastopiti v Rusiji, kjer bo dvoboj z Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem dal končnega zmagovalca sezone. In tudi Bauer priznava, da ne ve, kako bi se odločil, če bi se še vedno lahko potegoval za zelo visoko uvrstitev v skupnem seštevku. "Veliko tekmovalcev je tja odšlo s cmokom v grlu," pravi.

jakov fak Fakov prestop Šport "Obtožbe so neresnične"

Kot razlog za bojkot slovenski reprezentant, četrti na olimpijskih igrah v Vancouvru 2010, navaja, da Rusija nima urejenih osnovnih organizacijskih in infrastrukturnih zadev na področju dopinga, zato je organizacija finala svetovnega pokala po njegovem mnenju zato povsem napačno sporočilo športu. V zvezi z rusko dopinško afero pa pravi: "Mislim, da sploh še niso nič naredili".

V pogovoru za Ekipo je Bauer izpostavil še, da ni povsem zadovoljen s sezono, saj je imel na vsaki tekmi še precej rezerv, ki jih ni znal izkoristiti. K temu je dodal, da se je soočal tudi že z mislijo o koncu kariere, a vseeno se bo vsaj za naslednjo sezono še pripravil.

sprejem Jakov Fak Hude obtožbe Šport Nacional: Za prestop Faka na črno plačali 60.000 evrov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.