Šport > Zimski športi
3207 ogledov

Prevc in Zajc z daljavo serij, Slovenci stoodstotni

Peter Prevc Epa
Peter Prevc se je izkazal v prvem skoku na skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu, kasneje je bil še boljši Timi Zajc. Prav vsi Slovenci so se zanesljivo uvrstili na tekmo.

Smučarji skakalci so se že preselili na drugo postajo novoletne turneje. Ta ostaja v Nemčiji, tokrat so bile v Garmisch-Partenkirchnu na sporedu kvalifikacije.

Na prvem treningu je sicer Peter Prevc napovedal precej boljši rezultat kot v Oberstdorfu, ko je ostal brez uvrstitve med dobitnike točk. Zmagovalec sezone 2015/16 je s 138 metri celo zabeležil najboljšo daljavo, po točkah pa je zaostal le za domačim adutom Richardom Freitagom in Japoncem Junširom Kobajašijem.

Še boljše je na drugem treningu nastopil Timi Zajc, ki je prav tako kot Prevc v prvo prisilil žirijo na skrajšanje naleta, s 140 metri pa je bil najdaljši in najboljši na zadnjem treningu pred kvalifikacijami.

Uspešni slovenski nastopi

Te je od Slovencev odprl Domen Prevc, s 125 metri pa je s številko 26 tudi prevzel vodstvo. S številko 30 je nato nastopil Žiga Jelar (121,5 m) in si prav tako zanesljivo priskakal nastop na tekmi, zasedel je takrat 3. mesto. Ob nastopu Tilna Bartola s številko 38 je bil Domen na tretjem mestu, Jelar na šestem. Oba svoja reprezentančna kolega je Bartol potisnil za mesto navzdol, saj se je s 127,5 metra zavihtel na drugo pozicijo.

Sledil je nastop 17-letnega Zajca (št. 40), ki je kot prvi v kvalifikacijah dosegel znamko 130 metrov in prevzel vodstvo. Najstnik je vodil do nastopa Anžeta Semeniča (št. 44), ta je mlajšega rojaka ugnal za 4,9 točke (132,5 metra). Med obaSlovenca se je pred nastopom Petra Prevca uvrstil Andreas Stjernen, najstarejši Prevc (131 m) pa je znova poskrbel za dvojno slovensko vodstvo, na vrhu je ostal Semenič.

Po nastopu 50 od 67 skakalcev je vodil Semenič, drugi je bil Peter Prevc, četrti Zajc, sedmi Bartol, deseti Domen Prevc, 18. pa Jelar. Slovensko falango je nato z vrha sklatil Poljak Stefan Hula, tik za njega pa se je uvrstil Jernej Damjan (134 m).

Kvalifikacije je dobil Johann Andre Forfang z daljavo dneva (140,5 metra), Norvežan je za 6,6 točke premagal Poljaka Dawida Kubackija. Tretji je bil Hula, četrti Richard Freitag, peti Kobajaši, šesti Kamil Stoch, sedmi Robert Johansson.

Tekmeci Avstrijci, Čeha, Poljak in Rus

Kar trije Slovenci so se uvrstili v prvo deseterico, Damjan kot osmi, Semenič kot deveti in Peter Prevc kot deseti. Zajc je bil 16., Bartol 21., Domen Prevc 26. in Jelar 34.

Damjan se bo v ponedeljkovi prvi seriji pomeril s Čehom Vojtechom Šturso, Semenič z Rusom Jevgenijem Klimovom, Peter Prevc s Čehom Romanom Koudelko, Zajc z Avstrijcem Manuelom Fettnerjem, Bartol z njegovim rojakom Michaelom Hayböckom, Domen Prevc s Poljakom Piotrom Žylo, Jelar pa z Avstrijcem Stefanom Kraftom.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
  • optimist11 18:16 31.december 2017.

    Bravo Peter, rabiš en dober rezultat za dvig samozavesti, potem pa bo šlo na bolje. Pa tudi če ti ne uspe, si CAR. Klanjam se tvoji karieri.

Sorodne novice