Šport > Zimski športi
2903 ogledov

Prevc znova med najboljšimi

Domen Prevc Ruka Epa
Tudi na drugi tekmi v Ruki se je izkazal Domen Prevc. Ponovil je uvrstitev s sobotne tekme. Najboljša znova Japonec.

Domen Prevc je na sobotni tekmi osvojil četrto mesto, izkazal pa se je tudi v prvi seriji nedeljske preizkušnje. Po svojem skoku je prevzel vodstvo, kasneje pa so ga prehiteli Andreas Wellinger, Stephan Leyhe, Kamil Stoch in vodilni v svetovnem pokalu Rjoju Kobajaši. Japonec je bil znova boljši od tekmecev, pred drugo serijo si je nabral že devet točk naskoka pred Wellingerjem, 9.1 pred Stochom in 12.2 pred Leyhejem. Domen Prevc je zaostajal za 13.7 točke. 

V finalno serijo so se prebili še trije slovenski orli. Timi Zajc, ki se je na dosedanjih posamičnih tekmah obakrat uvrstil med deseterico, je bil tokrat po prvem skoku 15., Žak Mogel 24., Anže Lanišek pa 26. Brez finala so ostali Bor Pavlovčič (36.), Jernej Damjan (37.) in Anže Semenič (47.).

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ. 

V drugo so Slovenci popravili svoje uvrstitve. Pred zadnjo deseterico je bil Zajc tretji, Mogel 11. in Lanišek 12. Zajc je po slabših skokih Dawida Kubackija in Naokija Nakamure pridobil še dve mesti, Japonec pa je zaostal tudi za preostalima Slovencema.

Pred nastopom Prevca je vodstvo prevzel Piotr Zyla, Slovenec pa je moral zaradi premočnega vzgonskega vetra celo dvakrat zapustiti rampo. Čakanje mladega Slovenca ni zmedlo, z do takrat najdaljš daljavo dneva (142,5 metra) pa je za osem desetink premagal Poljaka. Leyhe je skočil pet metrov manj od Prevca in zaostal, s 144 metri pa je vodstvo nato prevzel Stoch.

Wellinger je doskočil pri 145,5 metra in se tako zavihtel na prvo mesto. Kobajašijev trener je za svojega skakalca izbral dva mesta nižje zaletišče, to pa se pri daljavi Japonca ni poznalo. S 147,5 metra je izenačil rekord skakalnice in še drugič v dveh dneh zabeležil zmago. Prevc je bil četrti, Zajc 11., Mogel je z 20. mestom zabeležil izid kariere, 21. pa je bil Lanišek.

Prevc zadovoljen, Zajc ne

"Za menoj je zelo izjemen vikend! Presenetljivo, saj tudi sam nisem pričakoval tako dobrega konca tedna. Moji skoki sicer še niso na ravni, na kateri bi lahko bili, in to želimo nadoknaditi za naprej. To želimo izboljšati in delati naprej tako, kot smo do zdaj. Ko priletimo domov, bomo opravili nekaj treningov in nato naprej na nove tekme v Rusijo," je po tekmi dejal 19-letni junak slovenskega tabora.

"Moji današnji skoki niso bili tako dobri kot včeraj, tako da moram še nekaj stvari popraviti za boljše rezultate. Imam velike težave z zaletno hitrostjo, nismo še odkrili, zakaj do tega prihaja. Upam, da bo takrat oder za zmagovalce lažje dosegljiv," kljub 11. mestu po tekmi ni bil najbolj zadovoljen Zajc.

"Ocena je, da smo nastopili zelo uspešno. Strokovno vodstvo je zelo zadovoljno s temi dosežki. Domnova četrta mesta sta izjemna rezultata. Timi je zelo dobro skakal oba dneva, pohvaliti je treba Žaka Mogela, ki je dosegel prve točke, danes pa krepko izboljšal včerajšnji rezultat," pa je konec tedna ocenil glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli v Rusijo, kjer bo Nižnij Tagil prihodnji konec tedna gostil dve posamični tekmi pod žarometi. Selektor Bertoncelj bo ekipo skakalcev za pot v Rusijo sporočil v torek.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.