Šport > Zimski športi
10739 ogledov

Selektor odpisal Kranjca in Tepeša?

gorazd bertoncelj
Selektor slovenskih skakalcev na Finskem pričakuje nekoliko več.

Novi glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj je po uvodnih tekmah svetovnega pokala v Wisli, kjer je Slovenija na ekipni tekmi iztržila le sedmo mesto, na posamični pa popravila vtis s petim mestom Timija Zajca ter točkami Anžeta Laniška in Anžeta Semeniča, zadovoljen. Zdaj se z ekipo seli na Finsko, kjer od fantov pričakuje še več.

Pred začetkom sezone je Bertoncelj poudarjal, da je v poolimpijski zimi še veliko neznank, saj ni bilo priložnosti za primerjavo s tekmeci. "Zagotovo nismo zadovoljni z ekipno tekmo, s posamično oziroma Timijem smo lahko, saj je bil konkurenčen najboljšim. Tako za Laniška kot za Semeniča je bil prav tako to dober uvod. Ampak za naprej bo treba pokazati boljše skoke," je dejal slovenski selektor in priznal, da ga je v negativnem smislu presenetil izkušeni Jernej Damjan.

"Vsi njegovi skoki so bili slabi, česar si ne znam razložiti, saj je bil vse od avgusta na vseh treningih konstanten in je dobro skakal. Presenečen sem bil glede na njegove izkušnje," je dejal Bertoncelj o najizkušenejšem članu slovenske vrste, o najmlajšem pa dodal: "Pri Mogelu pa je bržčas svoje naredilo prav pomanjkanje izkušenj, na tekmi se vse odvije tako hitro. A za oba sem prepričan, da bosta že na Finskem pokazala drug obraz. Verjamem, da v enem tednu oziroma 14 dneh nista pozabila skakati, da imata še vedno v sebi pravo formo in jo bosta tudi pokazala."

Timi Zajc Svetovni pokal Šport Mladi Slovenec do dosežka kariere

Kljub visokim ciljem za sezono je Bertoncelj z uvodom zadovoljen: "Začeti moramo postopno, da se najprej otresemo pritiska in pokažemo dobre skoke. Rezultati so posledica, nagrada takšnih skokov. Ko bo enkrat ekipa bolj samozavestna, močna, bomo lahko načrtovali tudi rezultate. Ko se vrne Peter Prevc v normalni izvedbi, bo to dobro za ekipo, Jernej Damjan, Domen Prevc, ko se bo prebudil, odpisal nisem niti še Robija Kranjca, Jurija Tepeša ..."

Bertoncelj je v ekipi za Kuusamo opravil le eno menjavo. Tomaža Nagliča bo zamenjal Domen Prevc, sicer bodo v Ruki skakali še Zajc, Lanišek, Semenič, Bor Pavlovčič, Damjan in Žak Mogel. Pred začetkom sezone je selektor sicer napovedal, da se bo Domen Prevc vrnil v ekipo šele, ko bo lahko številka 1 in ne kot sedmi, a zdaj pravi, da so se stvari odvile drugače.

"Ne vem, če je Domen kaj napredoval, saj tega nismo mogli niti preveriti, a odločili smo se, da bomo na uvodnih treh postojankah rotirali osem skakalcev. Glede na to, da gre za Kuusamo, kjer Domen že ima dobre rezultate in ga veseli prizorišče, je dobil zdaj priložnost, da se lahko izkaže."

Kuusamo odgovarja tudi Damjanu, saj se vrača na prizorišče lanske zmage. A s seboj na Finsko nosi povsem ponesrečen uvod v Wisli, tako da rezultatskih pričakovanj nima. "Zoprno je. Tako na treningih kot v kvalifikacijah Wisle sem naredil tri tako slabe skoke, kot nisem tako slabega enega samega vse poletje. Ne vem, kaj je bilo? Očitno res slab dan. Ne razumem, ne bom se več pretirano s tem ukvarjal," se je na slab uvod v sezono spomnil Damjan in dodal, da se prihajajočih tekem v Kuusamu veseli manj kot ponavadi.

jernej damjan | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot glavni razlog je izkušeni skakalec izpostavil dejstvo, da v smučarskem središču Ruka ni še nič snega. "Tekem se veselim manj kot ponavadi, saj je še vse zeleno in bo manjkala pravljična, zimska kulisa, ki smo je na Finskem vajeni. Tam je bilo že zaradi tega ponavadi lepo, če so ali ni rezultatov," je dejal Damjan in o pričakovanjih dodal: "Po tem polomljenem vikendu na Poljskem še manj razmišljam o rezultatih. Rad bi naredil normalne skoke, to je vse, kar si želim. Ničesar drugega. V bistvu mi je vseeno za rezultat, da bi se le na skakalnici dobro počutil."

peter prevc Prevc o Janusu Šport "Mogoče sem izrekel preveč in tega ne bi ponovil"

Naprava v Kuusamu mu, kot pravi, ustreza. "Prej mi ni bila preveč všeč, nisva bila ravno prijatelja, lani mi je pa zelo ustrezala. To se iz leta v leto spreminja. Če dobro pomislim ... meni je vsaka skakalnica všeč, če jaz dobro skačem," je še dejal Damjan, ki bo z ekipo danes v Kranju opravil edini skakalni trening, ponoči gre namreč reprezentanca že na pot proti severu.

Dogajanje se bo začelo v petek ob 18. uri s kvalifikacijami, v soboto bo prva tekma pod žarometi ob 16.30, v nedeljo pa ob 17. uri.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.