Šport > Zimski športi
1270 ogledov

Mladi Slovenec do dosežka kariere

Jevgenij Klimov Epa
Druga tekma sezone že prinesla veselje v slovenski tabor.

Na prvi posamični tekmi skakalne sezone se je že izkazal 18-letni slovenski up Timi Zajc. Ta je po prvi seriji preizkušnje v Wisli zasedal četrto mesto, po drugem skoku pa je najprej izgubil eno mesto, zaostal je za Nemcem Stephanom Leyhejem. Na vrhu so bili le še trije skakalci. Rjoju Kobajaši in Kamil Stoch sta se uvrstila med Nemca in Slovenca, Rus Jevgenij Klimov pa je zadržal prvo mesto iz prve serije in tako poskrbel za zgodovinski dosežek.

Štiriindvajsetletnk, ki je na olimpijskih igrah leta 2014 v domačem Sočiju nastopal še kot nordijski kombinatorec, je namreč prišel do prve svoje in obenem prve ruske zmage v svetovnem pokalu. Zmagovalec poletne velike nagrade je zdržal pritisk po vodstvu v prvi seriji in se lahko veselil uspeha kariere. Prvi Klimov, drugi Leyhe, tretji Rjoju Kobajaši in peti Zajc so prišli do najboljših dosežkov med elito. 

"Mislim, da mi bo zdaj po tem rezultatu precej lažje delati naprej. Po vsem, kar se je dogajalo ta konec tedna, je to zelo vzpodbudno. Na ekipni tekmi smo imeli res zelo slab dan in to smo morali prespati," je o ponesrečeni sobotni ekipni tekmi, ko so Slovenci osvojili le sedmo mesto, dejal Zajc in o današnji predstavi, ki mu je prinesla uspeh kariere, dodal: "Danes sem oddelal nastope res zelo dobro. Pred finalnim skokom nisem razmišljal o tem, da bi ga 'polomil'. Razmišljal sem le o tem, kako daleč lahko pridem, koliko lahko napredujem in da ponovim skok iz prve serije, kar mi je zelo dobro uspelo. Na treningu pred sobotno tekmo sem naredil zelo dober skok, pa se na ekipni tekmi ni izšlo. Danes pa so bili vsi trije skoki zelo dobri."

V finalni seriji sta med najboljšo trideseterico poleg Zajca nastopila še Anže Lanišek in Anže Semenič, na koncu sta osvojila 20. in 26. uvrstitev. Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič sta ostala zunaj finala na 40. oziroma 41. mestu.

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Z začetkom v Wisli seveda nismo zadovoljni, z zaključkom smo lahko. Slabemu dosežku na ekipni tekmi je botroval splet različnih okoliščin, od pomanjkanja koncentracije fantov, premalo odločnosti, vetrovne razmere nam niso šle na roko ... vse se je podiralo kot domine, nato pa izsiljuješ rezultat, kar še nikoli ni prineslo uspeha," je po tekmi za STA razmišljal novi glavni trener Gorazd Bertoncelj.

"Za nas je zelo pomembno, da so rezultati dobri, vzpodbudni. To je začetek sezone in zdaj vemo, da smo na pravi poti, vemo, da smo delali kakovostno. Po včerajšnji ponesrečeni tekmi smo dopoldne opravili temeljito analizo, se pogovorili in osredotočili na bistvene stvari. To je Zajc danes prenesel na tekmo," je še dejal Bertoncelj.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ!

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli na Finsko, kjer bosta v Kuusamu prihodnji konec tedna 24. in 25. novembra naslednji dve tekmi sezone, v kateri je na koledarju skupaj 35 tekem.

Bertoncelj bo v ekipi za Kuusamo opravil le eno menjavo. Nagliča bo zamenjal Domen Prevc, novo priložnost, da se izkažeta, bosta na Finskem dobila tudi veteran Jernej Damjan in 17-letni Žak Mogel, ki sta v Wisli obstala v petkovih kvalifikacijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice