Šport > Zimski športi
168 ogledov

"Vsaj tja gremo lahko samozavestni"

jernej damjan
Uvod v sezono.

Z današnjimi kvalifikacijami, na sporedu so ob 18. uri, se bo v Wisli začelo prvo dejanje jubilejne, 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, katere vrhunec bo nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu. Slovenska vrsta bo na Poljskem nastopila brez najboljšega skakalca Petra Prevca, stroka na uvodu veliko pričakuje od Jerneja Damjana.

Od Slovencev so si vozovnice za Wislo sicer priskakali izkušeni Damjan, Anže Semenič, Timi Zajc, Anže Lanišek, debitant Žak Mogel, Bor Pavlovčič in Tomaž Naglič.

Želja za uvodni tekmi - v soboto bo najprej na sporedu ekipna tekma (16.00), v nedeljo sledi še prva posamična v sezoni (15.00) - novega selektorja Gorazda Bertonclja je, da bi njegovi varovanci držali stik z najboljšimi.

"Moja pričakovanja za uvod so, da smo v stiku z najboljšimi in da fantje na tekmi uresničijo predstave s treningov. Če bomo v stiku z najboljšimi, se v ekipi samo stopnjuje samozavest, samozaupanje, sproščenost, potem pa lahko stopnjuješ tudi na področju rezultatov. Primerjave s tujci nismo imeli, morda je to celo dobro, saj gremo vsaj tja lahko samozavestni," je pred odhodom v Wislo dejal Bertoncelj in dodal, da si želi bolje pripravljeno skakalnico, kot je bila lani, ko je slaba priprava botrovala številnim poškodbam.

Pomlajeni, a vseeno z visokimi cilji v sezoni 2018/19

Na koledarju 40. svetovnega pokala pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) je sicer to zimo 33 tekem, saj letalnica v Vikersundu, kjer bi morali biti marca dve tekmi v poletih, ni dobila ustreznega certifikata. Tako bo to sezono na sporedu le pet tekem na letalnicah; dve v Oberstdorfu in tri v Planici na finalu sezone. Med 33 preizkušnjami je šest ekipnih, za vrhunec sezone pa v slovenskem taboru izpostavljajo SP, kjer je cilj kolajna.

Slovenski skakalci se po sedmih sezonah v svetovni pokal podajajo z novim vodstvom. Slabi rezultati v minuli sezoni - najboljši v svetovnem pokalu je bil Peter Prevc na 15. mestu, na olimpijskih igrah v Pyeongchangu so Slovenci ostali daleč od boja za odličja, svetla točka sezone je bilo le SP v poletih, kjer so osvojili ekipno srebro - so po koncu finala v Planici odnesli tvorca največjih slovenskih uspehov, Gorana Janusa.

Skakalci so pod njegovim vodstvom osvojili več kot polovico vseh slovenskih zmag v svetovnem pokalu, podpisan pa je tudi pod veliki kristalni globus Petra Prevca, obe njegovi olimpijski kolajni ter skupno zmago na novoletni turneji. V zbirko so poleg 46 zmag v svetovnem pokalu, od tega devet ekipnih, dodali še številne male globuse v poletih ter po dve posamični medalji na SP in SP v poletih.

peter prevc Prevc o Janusu Šport "Mogoče sem izrekel preveč in tega ne bi ponovil"

Na Janusov stolček se je tako konec marca usedel Bertoncelj, ki je v času priprav uvedel spremembe v načinu dela. Na poletnih tekmah je priložnost namenil kar 17 skakalcem, med njimi je izstopal le Zajc, za nameček pa je zaradi poškodb izgubil še lani najboljšega Petra Prevca ter Tilna Bartola. Sam poudarja, da je v novi vlogi stopil v velike čevlje, a je vseeno pomlajeni ekipi zastavil visoke cilje za prihajajočo sezono.

"To sezono imamo štiri ravni. Najprej svetovni pokal, ki je zame osebno največji cilj, saj poteka štiri mesece in pol. Tu si želimo eno skupno uvrstitev do šestega mesta, eno do 15., osem dosežkov med najboljšo trojico ter 4000 točk v pokalu narodov, v kolikor bo vsaj 30 tekem. Potem novoletna turneja, ki je morda najtežje tekmovanje v sezoni. Tam imamo prav tako zapisano eno skupno uvrstitev do šestega mesta, kar je izjemno težko. Najvišji cilj je medalja na SP v Seefeldu, za konec sezone pa seveda še stopničke na finalu v Planici," je cilje nanizal novi glavni trener reprezentance.

gorazd bertoncelj | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred uvodnima tekmama sezone v Wisli je vseeno nekoliko bolj oprezen, tudi zato, ker relevantne primerjave s tekmeci v slovenskem taboru še niso imeli, za nameček pa je prizorišče v karavani znano po vetrovni loteriji, lani je bila tudi skakalnica katastrofalno pripravljena, kar je botrovalo številnim poškodbam.

Lanska sezona je sicer minila v znamenju Poljaka Kamila Stocha, ki si je že pred finalom v Planici priskakal drugo skupno zmago v karieri, nato pa še pod Poncami dvakrat stal na najvišji stopnički. Ob tem je drugič zapored osvojil novoletno turnejo štirih skakalnic in postal prvi in edini skakalec po Nemcu Svenu Hannawaldu, ki mu je uspelo zmagati na vseh štirih postojankah. Na zimskih igrah v Južni Koreji je ubranil zlato olimpijsko kolajno na veliki skakalnici iz Sočija 2014 ter osvojil še ekipni bron, na SP v poletih v Nemčiji pa je osvojil srebro posamično in bron z ekipo.

Timi Zajc Skoki Šport On je nova številka ena v reprezentanci

A kljub skupno trem zlatim olimpijskim kolajnam in 31 zmagam v svetovnem pokalu Stoch še ni rekel zadnje besede; na uvodu v poletno sezono je nanizal tri zmage zapored, visoke cilje je napovedal tudi za poolimpijsko zimo. Vendar Stoch ni edini, ki ima pred očmi skupno zmago sezone. Pred začetkom na Poljskem je smele cilje razkril tudi svetovni prvak v poletih in olimpijski prvak z ekipo, Norvežan Daniel Andre Tande. "To zimo si želim predvsem skupno zmago na novoletni turneji ali v svetovnem pokalu. Čeprav sem imel poleti nekaj težav z zdravjem, menim, da je cilj uresničljiv, saj so moji skoki ostali na visoki ravni," je dejal Tande pred začetkom sezone.

Poleti je sicer največ pokazal Rus Jevgenij Klimov, skupni zmagovalec velike nagrade, najboljši Slovenec je bil Zajc na 13. mestu, a pozimi so se karte vedno dodobra premešale. Pred novo sezono je skakalni karavani dokončno v slovo pomahal legendarni Finec Janne Ahonen, ki je v svetovnem pokalu zbral 36 zmag, še vedno je tudi edini skakalec v zgodovini, ki mu je uspelo petkrat osvojiti novoletno turnejo štirih skakalnic. Zato pa se v Kuusamu vrača Nemec Severin Freund, skupni zmagovalec sezone 2015, ki je moral olimpijsko sezono zaradi hude poškodbe v celoti izpustiti.

Kdo bo junak poolimpijske sezone bo znano najpozneje 24. marca 2019 v Planici, ko bodo slavili tudi 50. obletnico prvega poleta na letalnici bratov Gorišek. Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov, Slovenci se nadejajo še kakšnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.