Šport > Zimski športi
4061 ogledov

Trener izpostavil prvega slovenskega aduta

peter prevc jernej damjan domen prevc anže semenič orli sp v poletih oberstdorf Epa
V soboto se bo z ekipno tekmo v Wisli začela nova sezona smučarskih skokov.

Smučarski skakalec Jernej Damjan, ki je bil minulo zimo ob Petru Prevcu najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, sezono pa je lani odprl z zmago v Kuusamu, bo tokrat eden glavnih adutov na uvodu v Wisli. Selektor Gorazd Bertoncelj meni, da je Damjan ta čas najbolje pripravljen v slovenski vrsti pred začetkom jubilejne, 40. sezone svetovnega pokala.

peter prevc Nova sezona Šport Prevc se bo še načakal

Petintridesetletni skakalec ima za pasom dve zmagi v svetovnem pokalu; prvič je slavil leta 2014 v Sapporu, drugič pa lani na svoji prvi tekmi sezone v Kuusamu, ko mu je tedanji selektor Goran Janus kot članu B-reprezentance ponudil priložnost, pa je enostavno "prišel, videl, zmagal".

Sezono svetovnega pokala je končal na 17. mestu; od njega je bil v slovenski vrsti s 15. mestom boljši le Prevc. Na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je ostal brez vidnejšega dosežka, zato pa je z ekipo na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu osvojil srebrno kolajno.

Novo sezono, ki se bo začela konec tedna na Poljskem z vrhuncem februarja na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, je, kot pravi, pričakal dobro pripravljen. "Počutim se dobro, kolena so v redu, telo je v redu, kar je bistveno, saj moraš pri mojih letih najprej s tem začeti. Pred naslednjim fantom v reprezentanci imam več kot deset let 'fore', ampak ne glede na to, je ekipa izjemno 'luštna'," je dejal.

"Prijetno je naokoli hoditi s takšno ekipo, vsi so 'pozitivci', uživam v njihovi družbi, čeprav so toliko mlajši," je povedal Ljubljančan o vzdušju pred prvimi tekmami in o novi vlogi "seniorja" dodal: "Imam mlajšega brata, tako da sem tega že vajen. Všeč mi je, da mi fantje zaupajo, in če je kaj narobe, mi povedo. Jaz se pa tudi z veseljem za njih postavim. Ko si mlad, včasih počepneš, ko je treba kaj povedati, tako da z veseljem prevzamem tudi to vlogo. Super ekipa je! Fantom ne težim z nasveti, če me pa kdo kaj vpraša, z veseljem pomagam."

severin freund peter prevc Nova era Šport Kranjcu gre vse skupaj krepko na živce: "Tega ne potrebujemo"

Na vprašanje, s kakšnimi cilji vstopa v sezono, je izkušeni skakalec odgovoril, da ni imel praktično nobene primerjave, morda le na zadnji tekmi poletja v Klingenthalu. "Če črpam od tam, potem bo sezona v redu - če bodo moji skoki pravi, bodo tudi rezultati pravi. Ampak v Wislo grem povsem neobremenjeno, sploh po tem, kakšen fiasko je bil lani tam. Tekma je bila bolj boj za to, kdo bo preživel, kot pa za to, kdo bo zmagal. Upam, da bo letos skakalnica bolje pripravljena," je razmišljal Damjan. "Zavedati se je treba tudi, da gre za prvo tekmo sezone, zato večina fantov sploh še ni pristajala na sneg in ne glede na kilometrino vsak potrebuje nekaj časa, da se privadi."

Lani je Damjan uvodne tekme kot B-reprezentant izpustil, nato pa že v Ruki skočil do zmage. Če primerja lansko in letošnjo pripravljenost meni, da je ostal v dobri formi: "Mislim, da sem lansko formo nekako prenesel čez poletje do zdaj, a vseeno je težko napovedovati. Kajti moja forma ni veliko vredna, če so tekmeci šli pet korakov naprej. Iskreno povedano, ne vem. Rad bi samo naredil svoje skoke, dal sebe na maksimum. Do zdaj je bilo v vseh letih to dovolj in po mojem bo letos tudi. Bomo videli. Ne vem še, kam sodim."

jernej damjan | Avtor: Profimedia Profimedia

Pričakovano kot največji cilj sezone izpostavlja SP, ki je v poolimpijski sezoni spet na sporedu. "Glede na to, da sem lani v Innsbrucku kar dobro skakal, da mi tista skakalnica zelo ustreza, bi rad še kaj naredil. Za zdaj imam štiri kolajne s SP, če bi imel še peto, bi bilo zelo lepo. Če bi bila ekipna, bo pa še toliko lepše, ker se bomo lahko kar štirje veselili," je povedal Damjan in razkril še en, zanj osebno zelo pomemben, cilj nove zime.

"Moj cilj je, da pridem v Planico bolj spočit kot lani. Ker lani je bilo vsega preveč, da sem vedel, da tam ne bom ničesar naredil. Butasto se mi zdi, da pridem na najlepšo tekmo sezone, domov, pa že vnaprej vem, da ne bo šlo. Preveč tekem je bilo. Moje telo je takšno, da dela, dela, dela, dela, ko je pa enkrat preveč, se 'zakrči' in edina stvar, ki pomaga, je deset dni premora. Tega si pa med sezono ne morem privoščiti. Ne vem še, kako bom letos to popravil, a veliko sem delal na regeneraciji, masažnih prijemih, fizioterapiji ..."

Nova sezona svetovnega pokala se bo uradno začela s sobotno ekipno tekmo pod žarometi v Wisli, po 33 tekmah pa bo tradicionalno finale spet na sporedu od 22. do 24. marca 2019 v Planici. Skakalce med 19. februarjem in 3. marcem čaka še nordijsko SP.

Komentarjev 2
  • Avatar care
    care 15:08 12.november 2018.

    Jernej Damjan naš adut ??? Aaahahaha.

  • Avatar križar
    križar 12:12 12.november 2018.

    Mislim,da je Pero svoje že odskakal,saj nikakor ne more pošlihtat svoje glave in poškodbe se mu vlečejo,tko,da je zanj tole,kar obremenilno,žal?