Šport > Zimski športi
13613 ogledov

Kranjcu gre vse skupaj krepko na živce: "Tega ne potrebujemo"

robert kranjec
Tako kot druge športne panoge gredo tudi smučarski skoki v korak s časom.

Prihajajoča sezona smučarskih skokov bo postregla s tehnično novostjo, s katero želi Mednarodna smučarski zveza (Fis) gledalcem omogočiti večji pogled v specifike posameznega skoka in izboljšati navijaško izkušnjo.

Smučarski skakalci bodo po novem opremljeni s senzorji, katerih naloga bo, da tako stroki kot laični javnosti posredujejo podatke, ki so bili doslej zgolj predmet ugibanj in približnih matematičnih izračunov.

"Senzorji so novost, s katero želijo smučarske skoke čim bolj približati gledalcem. S senzorjem bo mogoče sčasoma izmeriti vedno več stvari. Za začetek želijo meriti samo hitrost leta in naklona smuči, vendar bo teh parametrov v prihodnosti več. Senzorji lahko merijo v vse različne smeri, kako so postavljene smuči, kakšen je kot, kakšna je postavitev v V in podobno. Po mojem mnenju bo šel razvoj v to smer, da bo ta naprava avtomatično merila tudi daljavo skoka," nam je pojasnil direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros.

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Senzorji so nameščeni na glavi okovja. Tam sta dva vijaka, na katera se napravo na zelo enostaven način pritrdi. Razvijalec opreme Swiss Timing, ki tudi na splošno usmerja razvoj opreme na tem področju, bo senzor namestil tik pred tekmo. Naprava ima tudi minimalno lastno napajanje, da lahko to tudi v živo prenašamo," je podrobnosti delovanja orisal slovenski strokovnjak.

Skakalci bodo senzorje uporabljali na tekmah svetovnega pokala, vsi podatki pa bodo nato na voljo vsem reprezentancam. Uporaba senzorjev na treningu bo mogoča le proti plačilu. "Dostopa izven tekem ne bodo imeli, razen če bodo senzor naročili in plačali. Zagotovo je stvar tudi razvojnega značaja, saj bodo imeli vsi skakalci na voljo podatke od vseh. Na razpolago bodo podatki o krivulji leta, posameznih tehnikah skakanja in podobno."

Dostop do podatkov bo omejen. "Načeloma bodo podatki v neki bazi, do katere bodo imeli dostop samo posamezniki. Vsi pač ne. Če bi na primer vi kot medijska hiša želeli dostop, boste verjetno morali plačati. Če bo studio v izteku skakalnice te podatke želel, jih bo moral naročiti in plačati," pojasnjuje Gros.

Senzorji so težki 10 gramov in veliki približno toliko kot škatlica vžigalic. Pritrjeni bodo na glavo okovja.

Vpogled v tehnike skakanja, postavitev smuči, točke odriva in drugih parametrov bodo torej lahko imele tudi medijske hiše in širša javnost, a za določeno ceno. "Proti plačilu bodo podatki dostopni širši javnosti, medtem ko bodo reprezentancam in skakalcem ves čas na voljo brezplačno."

Z naprednimi tehnologijami se začenja nova era smučarskih skokov, katere primarna cilja sta vključenost gledalca ter neomejena izmenjava podatkov. Podatki ne bodo koristili le skakalcem, temveč tudi drugim akterjem iz sveta smučarskih skokov. Gros zato meni, da razvoj poteka v pravo smer.

"Razvoj se pomika naprej tako, da se odpravljajo neznanke. To velja tudi za načrtovalce skakalnic, določevalce pravil in tako naprej. Manj kot je neznank, manj bo napak. Pojavilo se bo kar nekaj dodatnih podatkov. Na letalnicah bomo videli krivulje leta posameznih skakalcev, kje pospešujejo, kakšne so sile, s kakšno hitrostjo priletijo na tla. Doslej se je to bolj ali manj teoretično ugibalo s področjem kinematike in kotnimi funkcijami."

robert kranjec, smučarski skoki, skakalec | Avtor: EPA EPA

Gledalci se bodo morali na novost privaditi, zato bodo podakte uvajali postopoma. "Treba je upoštevati čas, ki ga gledalci potrebujejo, da stvari dojamejo. Če podatek postavimo v kot in se tega podatka ne obrazloži, potem se takšne stvari izgubijo. Počasi bomo dozirali," še pravi Gros.

Kranjec: "Dodatno kompliciranje"

Smučarski skakalci so imeli novost priložnost preizkusiti že na lanski novoletni turneji in na Norveškem. Za mnenje smo povprašali slovenskega orla Roberta Kranjca, ki ni pristaš napovedanih sprememb. "Po mojem mnenju gledalcev to niti ne zanima. Podatkov bo preveč. Že zdaj imamo kompenzacije glede vetra, plusi in minusi in ne vem, kaj še vse," je povedal Kranjec in dodal: "Povsem zadostuje, da gledalci vidijo podatke o dolžini in sodniške ocene. Podatkov je veliko, ne potrebujemo še tega, kako je nekdo zamudil. Gledalcem je treba stvari razložiti na preprost način, ne pa dodatno komplicirati."

Robert Kranjec Vikersund | Avtor: EPA EPA
"Robi gleda z vidika skakalca," njegove pomisleke razume Gros in dodaja: "Dobil je dodatno stvar na smuče, ki njemu za dosego rezultata prav nič ne koristi. Če pa upoštevamo, da lahko podatki koristijo trenerju, potem je to v redu. Res pa je, da bi se pri skoku raje znebil teh dodatnih gramov. Ker bodo to imeli vsi skakalci, bodo vsi v enakopravnem položaju."

"Vse poteka po načrtu"

Kranjca smo zmotili med pripravami v Oberstdorfu, kjer orli pilijo formo pred uvodno preizkušnjo nove sezone. "Moram reči, da sem zelo zadovoljen. Prilagajamo se na ledeno smučino. Zaenkrat vse poteka po načrtih. Zdrav sem. Letos nisem imel nobenih poškodb, tako da vse teče brez težav. Trenutno sem osredotočen na to, da tehniko ponesem na najvišji možen nivo, potem pa se želim pridružiti A ekipi in se uvrščati na tekme," je povedal član B ekipe.

Čeprav so skakalci B ekipe v marsičem depriviligirani napram članom A reprezentance, se Robi ne pritožuje. "Razlike so, vendar ne bi zdaj tega polemiziral. Jaz sem zadovoljen," je zatrdil.

Komentarjev 7
  • Avatar skeptik
    skeptik 10:39 31.oktober 2018.

    Kranjec je zrel za športno penzijo... Čas ga je žal povozil

  • mirror 09:41 31.oktober 2018.

    Res je šlo že malo predaleč. Verjetno nobenemu skakalcu ne bo všeč, ko bo reporter prenosa sporočil v eter, da je zamudil z odrivom in da nima pravega naklona smuči.

Sorodne novice