Šport > Zimski športi
349 ogledov

Kranjec: Na tekmi bom pokazal, da sodim med najboljše

Žan Kranjec Epa
Čez deset dni, 27. in 28. oktobra, se bo na ledeniku Rettenbach začela nova sezona svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Zelo ambiciozno se v novo sezono, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Aareju, podaja prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki odkrito govori o boju za najvišja mesta.

Lani je moško veleslalomsko uverturo nad Söldnom odpihnil veter, letos pa organizatorje pesti toplo vreme. Avstrijci so se pripravili na vse scenarije in imajo zaloge starega snega, ki bodo zadoščale za utrditev proge. Uradni kontrolor Mednarodne smučarske zveze bo po napovedih snežno kontrolo opravil v četrtek.

V slovenskem taboru so priprave na tekmo izkoristili za piljenje forme in vožnje, podobne tistim, ki bodo na tekmah. "Gre tudi za odpravo še zadnjih malenkosti pri materialu, mislim pa, da bo tudi kakšna vožnja manj, da bom na tekmovanje lahko šel spočit," pravi slovenski veleslalomski junak belih strmin, ki je v Pyeonchangu premierne olimpijske stopničke zgrešil s četrtim mestom.

Kranjec po minuli sezoni, v kateri je enkrat stal na stopničkah, tretji je bil na veleslalomu v Alta Badii, trikrat pa je končal na petem mestu (Aare, Kranjska Gora, Adelboden), želi v novi sezoni narediti korak naprej. Odkrito omenja napad na zmago ter se želi uveljaviti kot stalni izzivalec sedanje trojke najboljših veleslalomistov, ki jo sestavljajo nadstandardni Avstrijec Marcel Hirscher, ki je v minuli sezoni dobil sedem veleslalomov, tudi olimpijskega, Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault.

"Sem samozavesten, vem, da sem dober smučar, pričakujem pozitivno napetost, želim pokazati, kaj znam. Če bom res pokazal to, kar znam, lahko naredim zelo dober rezultat," je prepričan Kranjec, za katerim so odlične priprave v Argentini ter na evropskih ledenikih.

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

Slovenski veleslalomski adut bo sezono odprl kot član elitne veleslalomske sedmerice. Minulo sezono je v posebnem seštevku discipline prvič končal na šestem mestu, kar je njegov dosežek kariere. Seveda pa se s položajem šestega veleslalomista v svetovni karavani ne bo zadovoljil.

"Zelo lepo je pomisliti na to, da se bom lahko spustil po lepi progi. In da bom na startu med najboljšimi smučarji. To ti da dodatno mirnost in motivacijo, da res pri sebi vidiš, da sodiš med najboljše. Na tekmi pa bom to tudi pokazal," pravi Kranjec.

"Gotovo je konkurenca močna, veliko fantov je izjemno dobrih, ne pričakujem kakšnih velikih sprememb. Pričakujem, da bodo spredaj tisti, ki so bili že v prejšnjih sezonah. Mogoče pride kakšen nov. Ampak jaz se osredotočam na svoje smučanje. Vem, da je na dovolj visoki ravni in to mi je za zdaj najbolj pomembno," je samozavesten.

"Mislim, da so vsi premagljivi. To je zdaj prva tekma, ali se bo kaj spremenilo razmerje moči, bomo šele videli, težko zdaj govorim. Na tekmo grem z miselnostjo, da lahko vsakega premagam, in naredil bom vse, da pokažem, kar znam," napad na polno že na prvi tekmi napoveduje Kranjec.

Zahtevna söldenska strmina mu leži. To je dokazal pred dvema letoma, ko je bil četrti: "Bi rekel, da mi Sölden odgovarja. Tista strmina je zelo zahtevna, kar mi lahko pride prav. Je pa tako. Prva tekma je tista, ko mogoče vedno malček več živci delajo, ampak mislim, da lahko premagam marsikatero oviro in da sem dobro pripravljen, da dobro smučam in grem lahko zelo samozavestno na tekmo."

Da ne gre za samohvalo, kažejo tudi odzivi konkurence, ki Kranjca pozorno spremlja: "Mogoče me to, da me konkurenca spremlja, računa name, še malo bolj podžge. Vidiš, da te spremljajo, da računajo nate, da lahko mešaš štrene najboljšim. Všeč mi je, da ljudje opazijo, da sem dober smučar. Zaradi tega pa imam tudi sam večja pričakovanja. Ko vsako leto napredujem, se mi višajo cilji, od sebe več pričakujem, ne samo zaradi tega ker tekmeci več pričakujejo od mene, ampak tudi sam vedno več hočem."

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

Po koncu sezone si je privoščil malo počitka, potem se je zelo hitro vrgel v kondicijske treninge: "Tri mesece sem nemoteno treniral brez snega, kar mi je prav prišlo, da sem se lahko res dobro pripravil fizično in da sem lahko odklopil glavo, šel malo stran od 'smučarije'. Da sem si, ko sem enkrat šel na sneg, bolj želel treningov in imel še večje veselje do smučanja. Kar se mi zdi, da mi je dobro uspevalo, da sem dobro smučal, da sem smučal z veseljem."

Trenira skupaj s Štefanom Hadalinom, ki je specialist za slalomske zavoje: "Zelo dobro smučava, seveda je Hadalin boljši v slalomu, jaz sem pa boljši v veleslalomu. Se mi pa zdi, da sva oba na zelo visoki ravni, primerjava s konkurenco je pokazala, da sva lahko zelo hitra, ena izmed najhitrejših, kar ti da mirnost."

"Opažam, da na treningih nisem hitro zadovoljen z vožnjami. Če je časovno merjenje z ostalimi ekipami, nisem zadovoljen, da me ravno katerikoli prehiti, da tudi na treningu hočem biti čim hitrejši. Ko se ti cilji višajo, že na treningih skušaš biti čim boljši," dodaja.

"Trenirali smo z drugimi ekipami, z Nemci, Italijani, Francozi, če dobro smučam. Lahko premagam vsakega ... To mi daje mirnost in dodatno motivacijo, da bom na prvi tekmi in kasneje v sezoni dobro tekmoval," je prepričan.

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 14:45 17.oktober 2018.

    Bravo, pokaži jim kam sodiš.

Sorodne novice