Šport > Zimski športi
3799 ogledov

Mama ne skrbi več za Ilkine smuči

ilka štuhec Facebook
Najboljša slovenska smučarka se pripravlja na vrnitev v karavano svetovnega pokala.

Slovenska smukaška kraljica Ilka Štuhec se na novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki bo njena prva po poškodbi lanskega oktobra, pripravlja na južni polobli. Z njo v Čilu je tudi njen trener Grega Koštomaj, ki je zadovoljen z napredkom. "Ilka deluje na maksimalnih obratih, nič je ne 'šparamo'," je slovenskim medijem sporočil iz Čila.

Ilka Štuhec Prva tekma Šport Na takšen način se je vrnila Ilka Štuhec

Najdaljše, eno mesečne snežne priprave pred novo sezono se počasi končujejo, smukaška svetovna prvakinja se bo skupaj s svojo majhno ekipo 21. septembra odpravila nazaj proti domu.

Ustaljeni ritem treningov moti le pomanjkanja snega, a ji gre na roko mrzlo in jasno vreme v Južni Ameriki, tako da se še ohranjajo zadnje zaplate snega, na katerem se preizkušajo evropske in severnoameriške ekipe. V taboru Štuhčeve bodo skušali še v celoti izkoristiti zadnjih sedem dni, da bo smučarka lahko kar se da dobro pripravljena vstopila v novo tekmovalno sezono s februarskim svetovnim prvenstvom v Aareju kot vrhuncem.

"Poškodba je preteklost, o poškodbi se ne pogovarjamo več," je Ilkin osebni trener iz Čila v četrtek po Skypu potešil novinarsko radovednost o stanju operiranega kolena, ki si ga je Štuhčeva poškodovala lani oktobra ter sezono 2017/18 končala, še preden bi jo lahko začela.

Koštomaj ni želel delati primerjav s formo pred najboljšo sezono Štuhčeve v njeni karieri: "Ne gledamo stvari nazaj, zdaj je zdaj, Ilka je dve leti starejša, tudi verjamem, da je konkurenca v dveh letih naredila korak naprej, mi se ukvarjamo s sedanjostjo, kar je bilo, je bilo, bilo je luštno, zdaj pa upam, da bo še kdaj."

"Smo kar zadovoljni z Ilkino osnovno postavitvijo na smučeh, trenutno pa se ukvarjamo s tem, kako vse skupaj prenesti v tekmovalno napadalno smučanje. To je glavni cilj za prihajajoče dni na snegu do tekem," je opisal Koštomaj.

klemen kosi Dvojna zmaga Šport Po Štuhčevi zablesteli še fantje

Že pred odhodom v Čile so načrtovali, da se bo Štuhčeva preizkusila na tekmi. Načrt se je uresničil in Mariborčanka je nastopila na ženskem superveleslalomu za južnoameriški pokal, na katerem je pometla s preostalimi udeleženkami.

"Šlo je za tekmo, pomembno za Ilko s psihološkega vidika, da se zares postavi na start, s startno številko, uradnim merjenjem časa, da ne bo potem prvi preizkus že kar tekma svetovnega pokala. In je kar uspel ta test. Mislim, da smo ga mi vsi potrebovali," je dejal.

Konkurenca je bila razumljivo slabša kot v svetovnem pokalu, vsekakor pa navdušuje, da je Štuhčeva v El Coloradu za kar 2,91 sekunde prehitela prvo izzivalko.

"V bistvu se s tekmicami nismo ukvarjali, ampak bolj s samim pristopom, cela ekipa, vključno z Ilko, je delovala tako, kot da gre za tekmo svetovnega pokala, torej na najvišjih možnih obratih, test se je dobro izšel, na koncu tudi rezultat. Nam je bilo pomembno iti na start, ne pa zmagati ali pa biti ne vem kateri. Gotovo je vedno fino, ko zmagaš, če pa zmagaš s takšno razliko, kot se je zgodilo, je še dodaten motiv, tako da smo se po njenem nastopu vsi veseli srečali v cilju," je bil s prvo zmago Štuhčeve po poškodbi zadovoljen Koštomaj.

V tem trenutku kaže, da bo Štuhčeva izpustila veleslalomsko uverturo v novo sezono svetovnega pokala konec oktobra v Söldnu, tudi na slalomu v Leviju je ne bo, kar pomeni, da se bo letošnja zanjo začela v Kanadi, kjer se tradicionalno začenjajo preizkušnje v hitrih disciplinah.

"Verjetno bo tako. Gre pa za nepredvidljiv šport in lahko si kaj premislimo. Mogoče ugotovimo kaj drugače, na malo bi pustil vrata odprta, ampak v glavnem je naš načrt Lake Louise," je načrte razkril Koštomaj.

V Lake Louisu je z dvema smukaškima zmagama začela svojo najboljšo sezono v karieri 2016/17, ki jo je v svetovnem pokalu končala s 13 uvrstitvami na oder za zmagovalke in sedmimi zmagami, naslovom prvakinje v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ter malima kristalnima globusoma za najboljša seštevka sezone v smuku in alpski kombinaciji.

Zadovoljni z novim sodelavcem

V Čilu je tudi mama Ilke Štuhec Darja Črnko, ki pa več ne skrbi za smuči. To delo je v celoti prevzel Aleš Sopotnik, ki ga Koštomaj kar ne more prehvaliti. "Z Ilko sta hitro našla skupni jezik in zadeve funkcionirajo enako ali še boljše, kot so prej z mamo, tako da res pomeni dodatno pridobitev. S sabo je prinesel ogromno znanja in nadejam se, da se bo to odrazilo tudi v rezultatih," je dejal.

Ilka Štuhec "Vse po starem" Šport Ilka Štuhec z novim sodelavcem

"Prek Aleša iz Stöcklija dobimo več informacij. Več je testiranj opreme, bomo pa videli. kaj bo zima prinesla. Iščemo pač najhitrejši material," je dodal Koštomaj, ki v Čilu skrbi tudi za varnost tekmovalke.

"Ker snega ni v izobilju, se bolj ukvarjam s tem, kako postaviti mreže, če slučajno pride do kakega padca. Trener drugače nikoli ne more reči, da je zadovoljen, vedno bi si želel kaj več, ampak za zdaj je Ilkino smučanje tehnično zadovoljivo, delamo pa bolj na tekmovalnem pristopu," je dejal.

V Čilu so bili skupaj s Kanadčankami in Američankami, trenutno so z njimi na progi Avstrijke, slovenski smukači, Švedi.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.