Šport > Zimski športi
141 ogledov

Slovenska odprava bo s seboj odnesla 2000 kg opreme

štefan hadalin EPA
Alpski smučarji se iz poletne Slovenije odpravljajo v zasnežene Ande.

Po intenzivnem poletnem obdobju kondicijske vadbe je pred alpskimi smučarji najpomembnejši del priprav na novo tekmovalno sezono. Poletje in poletne temperature bodo že v 24 urah zamenjali za zimo in sneg na južni polobli v Andih. Smukači se namreč zvečer s tržaškega letališča odpravljajo v tradicionalno smukaško višinsko bazo v čilski La Parvi.

Prva sezona po zimskih olimpijskih igrah prinaša enega vrhuncev v karierah športnika, svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, ki ga bo februarja gostil švedski Aare.

Kar se da dobro pripravljeni nameravajo v novo sezono svetovnega pokala vstopiti člani slovenske moške ekipe za hitre discipline. Za smukači so že štirje dnevi priprav na snegu v italijanskih Dolomitih na prelazu Stelvio, na katerih so se privajali na smučarske čevlje, zdaj pa sledi fizično in psihično najtežji del, enomesečne priprave na snegu, na katerih bo priložnost za testiranje opreme ter tudi prve tekmovalne preizkuse pred novo sezono v okviru južnoameriškega pokala.

Na Stelviu je imel nevsakdanjo nesrečo, ki se je na srečo končala brez hujših posledic, glavni trener slovenske moške smukaške ekipe Peter Pen. Mariborčan je namreč padel v 17 metrov globoko ledeniško razpoko, reševanje pa je trajalo skoraj dve uri.

Peter Pen Reševanje s helikopterjem Šport Slovenski trener padel v 17 metrov globoko ledeniško razpoko

Ledeniška nesreča je le še slab spomin. Pen bo v tradicionalno slovensko južnoameriško smukaško bazo popeljal smučarje, ki že nekaj let tvorijo glavno jedro slovenske moške reprezentance v hitrih disciplinah. Na letalu, petnajsturni direktni let v Santiago de Chile iz Rima, bodo Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi, najmlajši član ekipe Miha Hrobat in kot samoplačnik Tilen Debelak, ki skupaj trenira s Penovo ekipo, uradno pa je del ekipe za evropski pokal 2.

Za smukači je pet tednov kondicijskih priprav, ki so jih s prekinitvami, najprej štiritedenski sklop in nato še sedemdnevni, opravili na Goriškem z bazo v hotelu Sabotin, pod vodstvom novega kondicijskega trenerja Danija Ošepa ter trenerja Gašperja Markiča.

V Južni Ameriki, sicer na atlantski strani v argentinski Ushuaii, so že članice ekipe za tehnične discipline (Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk) ter predstavnika moške ekipe za slalom in veleslalom Štefan Hadalin in Žan Kranjec.

Na južni polobli se na novo sezono pripravlja tudi Ilka Štuhec, prvi del priprav ima v El Coloradu, nato pa bo drugi sklop priprav na južni polobli opravila v La Parvi, kjer bo aktualna smukaška svetovna prvakinja dobila priložnost za smučanje s posameznimi člani ekipe Pena ter se bo lahko preizkusila tudi na moških postavitvah.

Ilka Štuhec Odločitev Šport Štuhčeve v Söldnu ne bo

V Čile se odpravlja celotna slovenska moška smukaška ekipa z vsemi trenerji ter s kuharjem. Pot čez Atlantik je velik logistični zalogaj. "Vsega skupaj je 2097 kilogramov smučarske in trenerske opreme, ob tem pa vsak še nese s sabo na letalo osebno prtljago, dvakrat po 23 kg vsak. Prtljaga je že v Santiagu in je treba le še urediti papirje, da pride na smučišče in jo bomo lahko začeli uporabljati," je dejal Pen.

Na drugo stran velike luže so morali prepeljati tudi kar nekaj parov smuči: "Kline ima 50 parov, 45 parov ima Čater, Hrobat in Kosi pa imata skupaj 70 parov smuči. Je kar nekaj za tovoriti, servisirati, nositi na hrib, za kar moramo poskrbeti trenerji in so vsake roke dobrodošle," je še dejal.

V La Parvi bodo po besedah Pena istočasno tudi ekipe iz Francije, Nemčije, Švedske, ZDA in Kanade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.