Šport > Zimski športi
869 ogledov

Smučarke še drugo leto zapored podjetnejše od moških

mikaela shiffrin Epa
Enakopravnost med spoloma ostaja pereča tema v profesionalnem športu.

V času, ko se nežnejši spol neprestano bori za odpravo razlik v plačilu med moškimi in ženskami, so najbolje plačane alpske smučarke sveta še drugo zaporedno sezono zasenčile moške kolege.

Zvezdnice belega cirkusa so v olimpijski sezoni 2017/2018 z denarnimi nagradami zaslužile več od moških, zahvaljujoč enakim minimalnim nagradnim skladom na tekmah svetovnega pokala za oba spola.

Prireditelji tekmovanj pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) morajo za najboljših 30 tekmovalcev oziroma tekmovalk zagotoviti najmanj 120.000 švicarskih frankov, kar znaša dobrih 100.000 evrov. Posamezna prizorišča se lahko odločijo za izplačilo višjih denarnih nagrad od zahtevanega minimuma, če je to v skladu z njihovimi finančnimi zmožnostmi in organizacijsko politiko.

Seznam največjih zaslužkarjev iz sezone 2017/2018 razkriva, da so najuspešnejša dekleta v povprečju zaslužila precej več od moških. Največji kos finančne pogače je pripadel dobitnici velikega kristalnega globusa Mikaeli Shiffrin, ki je z denarnimi nagradami zaslužila 702.774 švicarskih frankov. Zmagovalec svetovnega pokala v moški konkurenci Marcel Hircher je zaslužil 669.681 frankov oziroma dobrih 30.000 manj od Shiffrinove. 

mikaela shiffinr marcel hirscher | Avtor: Epa Epa

Američanka je prvega zvezdnika belega cirkusa prehitela po zaslugi dobrih predstav na tekmah, kjer so denarne nagrade presegale minimalni znesek - Courchevel, Lienz in Flachau. Slednji je poskrbel za najvišje izplačilo na tekmah svetovnega pokala za dekleta, saj je bilo v nagradnem skladu 194.000 frankov, od tega jih je 39.000 dobila zmagovalka Shiffrinova.

Podobno kot Shiffrinova so fante zasenčile tudi številne druge smučarke. Kar 17 od najbolje plačanih 18 deklet je v lanski sezoni zaslužilo več od smučarja, ki je na moškem seznamu zasedel isto mesto. Edina izjema je drugouvrščena Wendy Holdener, ki je zasužila manj od Henrika Kristoffersena.

Pri moških so višje denarne nagrade od minimalnih izplačali le organizatorji tekem v Schladmingu in Kitzbühlu. Najvišji nagradni sklad sezone sta imela tekmi v Kitzbühlu, kjer so med najboljše na slalomu in smuku razdelili okroglih 200.000 frankov.

"Dejstvo, da sem zaslužila več denarja kot kdorkoli drug, je dokaz, da čeprav nas do odprave neenakosti med spoloma na delovnem mestu čaka še ogromno dela, se premikamo v pravo smer," je dejala Shiffrinova.

Razlike še vedno prisotne

Študija britanskega BBC-ja iz leta 2017, v katero je bilo zajetih 44 profesionalnih športov, je pokazala, da so pri 20 odstotkih še vedno prisotne občutne razlike pri plačilu na podlagi spola. Največje razlike se kažejo pri najdonosnejših športnih panogah.

"Povsem logično je, da enake službe in odgovornosti vrednotimo na enak način," je prepričan direktor ženskega dela svetovnega pokala v alpskemu smučanju Atle Skaardal. "Ženske tekme so tako zahtevne kot moške in v nekaterih primerih privabijo celo več gledalcev, zato je ključnega pomena, da dekletom zagotovimo enake denarne nagrado kot fantom," je dodal.

Norvežanka Nina Haver-Loeseth je razkrila, da je enakost med spoloma odigrala pomembno vlogo pri njeni karierni odločitvi. "Ker sem vedela, da dekleta zaslužijo toliko kot fantje, sem lažje obdržala zanimanje za ta šport in tako postala profesionalka. Lepo je vedeti, da ženska lahko zasluži toliko kot moški. Ponosna sem na naš šport, ki ceni tako moške kot ženske. Žalostno je videti, da leta 2018 nekateri športi še vedno delajo takšne razlike," je povedala Norvežanka.

Primerjava zaslužkov med moškimi in ženskami temelji izključno na denarnih nagradah na tekmah svetovnega pokala. Podatki o drugih virih zaslužka, kot so na primer pogodbe s pokrovitelji, niso upoštevani.

Komentarjev 2
  • Pepe007 11:17 28.junij 2018.

    Zaslužek je lahko odvisen od gledanosti in glede na to oglaševalci primaknejo denar ali ne. Smešno je narediti neko uravnilovko z enakim denarnim skladom v poslu. Z enakostjo spolov bi se lahko igrali v amaterskem športu, profesionalni šport pa je ...prikaži več posel in tam igra ponudba in povpraševanje.

Sorodne novice