Šport > Zimski športi
1217 ogledov

Shiffrinova zaslužila več kot Tina Maze

mikaela shiffrin Epa
V pravkar končani sezoni svetovnega pokala alpskega smučanja sta največ denarja prejela Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher.

Mikaela Shiffrin je največja zaslužkarica v sezoni 2017/18 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Triindvajsetletna Američanka je v sezoni, v kateri je nanizala dvanajst zmag, z denarnimi nagradami zaslužila 702.774 švicarskih frankov v bruto znesku, še nikoli poprej ni z denarnimi nagradami zaslužila toliko.

Shiffrinova je prehitela najuspešnejšo Slovenko Tino Maze, ki je v rekordni sezoni 2012/13, v kateri je zbrala enajst zmag in 24 uvrstitev na zmagovalni oder, z denarnimi nagradami za uvrstitve v svetovnem pokalu dobila 701.797 švicarskih frankov bruto.

Američanka je v končani sezoni sicer neuspešno lovila svetovni rekord Tine Maze po številu osvojenih točk. Rekord 2414 točk, ki jih je osvojila Mazejeva, še naprej ostaja v rokah Korošice, ki je postala februarja prvič mati. Shiffrinova je v končani sezoni zbrala 18 uvrstitev na stopničke.

ilka štuhec Beli cirkus Šport Najbolj se je poznala odsotnost Ilke Štuhec

Avstrijec Marcel Hirscher, ki je vpisal zmago več kot Američanka, skupno je osvojil 16 uvrstitev na zmagovalni oder in dobil 669.681 švicarskih frankov bruto, kar je največ doslej.

Vihar z močnim vetrom, ki se je razbesnel nad prizoriščem finalnih tekem svetovnega pokala v švedskem Aareju in odpihnil ženski veleslalom ter moški slalom, je Avstrijcu preprečil, da bi se po številu zmag v eni sezoni izenačil s Švicarko Vreni Schneider. Ta tudi po tej sezoni ostaja edina smučarka, ki je v eni sezoni svetovnega pokala (1988/89) štirinajstkrat zmagala.

Aare smučanje Alpsko smučanje Šport Veter odpihnil zadnji tekmi sezone

Na tretjem mestu je Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil kar petnajstkrat na odru za zmagovalce, a je v vsej sezoni le enkrat zmagal. Pri ženskah se je za Shiffrinovo z enajstimi stopničkami uvrstila Švicarka Wendy Holdener, ki pa je prav tako le enkrat zmagala. Holdenerjeva je na drugem mestu razpredelnice prejemnikov denarnih nagrad zaslužila skoraj trikrat manj (273.794 frankov) od ameriške zvezdnice, Kristoffersen (345.071 frankov) pa dvakrat manj od smučarskega virtuoza iz Annaberga.

Največ za eno zmago je Hirscher dobil za zmago na nočnem slalomu v Schladmingu, najbolj dobičkonosna postaja pa je bila zanj Kranjska Gora, ko je za veleslalomsko in slalomsko zmago prejel 90.400 frankov, kar je 400 frankov več od zmagovitega vikenda v Adelbodnu.

Shiffrinova je za zmago na nočnem slalomu v Flachauu prejela ček v vrednosti 79.028 frankov, za zmagi v Courchevelu na veleslalomu in paralelnem slalomu pa je domov odnesla čeka v skupni vrednosti 100.000 frankov. Izplačala se ji je tudi zmaga na paralelni mestni tekmi v Oslu (55.000 frankov), le 1000 frankov manj je dobila za zmago na slalomu v Lienzu.

Največja posamična nagrada v sezoni med moškimi je bila izplačana Nemcu Thomasu Dressnu, ki je za zmago na smuku v Kitzbühlu dobil 74.000 švicarskih frankov bruto.

Žan Kranjec veleslalom OI 2018 Vitranc Šport Prvič po 22 letih in Juretu Koširju

Med Slovenci je Žan Kranjec z nagradami zbral vsega skupaj 31.100 frankov, od tega je 10.000 frankov dobil za tretje mesto na veleslalomu v Alta Badii, za peti mesti na veleslalomih v Kranjski Gori in Aareju pa po 5000 frankov. Peto mesto na veleslalomu v Adelbodnu je bilo vredno 4500 frankov.

Na drugem in tretjem mestu med Slovenci sta Ana Bucik (21.180 frankov) in Meta Hrovat (20.223 frankov), ki sta s tretjima mestoma poskrbeli še za preostali dve slovenski uvrstitvi na stopničke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.