Šport > Zimski športi
137 ogledov

Kranjec prvi po Juretu Koširju

žan kranjec Epa
V Kranjski Gori je vse pripravljeno za prvo moško tekmo svetovnega pokala po olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Žan Kranjec, domači adut za stopničke na 57. Pokalu Vitranc, bo veleslalom začel s startno številko sedem. Veleslalom bo odprl nosilec rdeče majice in branilec lanske zmage Marcel Hirscher.

Kranjec je prvi Slovenec, član elitne sedmerice, po več kot 22 letih. Nazadnje je bil del elitne sedmerice Jure Košir, ki je 16. januarja 1996 v Adelbodnu nastopil s štartno številko tri.

Za 25-letnim Ljubljančanom je najboljša sezona v karieri, dober nastop pred domačimi navijači pa bi bil le še pika na i sezoni, v kateri je v Alta Badii s tretjim mestom na veleslalomu prvič okusil, kako je stati na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu. Doslej je bil na vitranški strmini najvišje 16., dosežek, ki ga želi za kar nekaj mest izboljšati.

Edini Slovenec, ki je dobil katero od vitranških tekem po osamosvojitvi, je bil Košir, ki je 6. januarja 1999 zmagal na slalomu v Kranjski Gori. Na veleslalomih za Pokal Vitranc je bil januarja 1995 Mitja Kunc drugi, Uroš Pavlovčič pa decembra 2001 tretji, kar so tudi zadnje stopničke slovenskih smučarjev na tekmah v Kranjski Gori.

Prvi favorit veleslaloma je Hirscher, ki je v petek dopolnil 29 let. Tekmovalec iz Annaberga lahko že v Kranjski Gori osvoji mala kristalna globusa, že petega veleslalomskega in petega slalomskega, ter si pripravi izhodišče za sedmi veliki kristalni globus. Hirscher lovi svojo 56. zmago v svetovnem pokalu, 27. veleslalomsko.

marcel hirscher | Avtor: Epa Epa

Dvakratni olimpijski šampion v veleslalomu in kombinaciji Hirscher bo naskakoval redek dosežek. Le Švicar Carlo Janka in Američan Ted Ligety sta v isti sezoni, potem ko sta osvojila olimpijski veleslalom, zmagala tudi na prvem veleslalomu za svetovni pokal po olimpijskih igrah. Janka leta 2010 kot olimpijski šampion iz Vancouvra v Garmischu, Ligety pa leta 2014 kot olimpijski šampion iz Sočija v Kranjski Gori.

Ligety s šestimi zmagami, vse je dosegel v veleslalomu, je rekorder Kranjske Gore. Med še aktivnimi smučarji je Hirscher drugi s štirimi, od tega jih ima tri v veleslalomu.

Kar nekaj kandidatov je za vrh. Med njimi ne gre spregledati Norvežana Henrika Kristoffersena in Francoza Alexisa Pinturaulta, ki sta se na olimpijskem veleslalomu uvrstila tik za Hirscherjem in pred Kranjcem na četrtem mestu. Od petih klasičnih veleslalomov v tej sezoni je Avstrijec dobil štiri, Pinturault pa je bil najboljši v Val d'Iseru, ko je bil Hirscher tretji.

Preostala slovenska četverica z majhnimi možnostmi za preboj v finale bo nosila številke od 55 do 69. Prvo vožnjo bodo začeli še Štefan Hadalin (55), Aljaž Dvornik (63), Žan Grošelj (65) in 17-letni debitant Borut Božič (69).

Prva vožnja veleslaloma bo ob 9.30, druga vožnja se bo začela ob 12.30.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice