Šport > Zimski športi
480 ogledov

"Kranjec in Hadalin sta ena boljših tehničarjev na svetu"

Žan Kranjec Epa
Ta konec tedna bo v Kranjski Gori na sporedu 57. Pokal Vitranc.

Kranjska Gora oziroma poligon v Podkorenu bo v soboto in nedeljo prizorišče srditih bojev najboljših veleslalomistov in slalomistov na svetu na zadnjih dveh moških tekmah v tehničnih disciplinah za svetovni pokal pred zaključkom sezone v švedskem Aareju. Domači adut Žan Kranjec prvič z veliko samozavestjo pričakuje vitranški spektakel.

Kranjec v Kranjsko Goro prihaja kot sedmi veleslalomist v seštevku sezone svetovnega pokala. Konstantni dosežki v najboljši sezoni v karieri so mu prinesli tudi najboljšo startno številko. Prvo vožnjo veleslaloma za 57. Pokal Vitranc bo startal v elitni sedmerici, ki nastopi povsem na začetku nastopajočih. Na veleslalomu v Alta Badii je s tretjim mestom prvič okusil, kako je stati na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu, na olimpijskem veleslalomu v Pyeongchangu pa je s četrtim mestom poskrbel za najboljši letošnji olimpijski dosežek slovenskih alpincev.

žan kranjec Pokal Vitranc Šport Slovenski adut prvič s tako dobrim izhodiščem

Kranjec je bil v Kranjski Gori doslej najvišje 16. Dosežek, ki ga hoče za kar nekaj mest popraviti. "Se mi zdi, da imam trenutno še dosti energije in se veselim tekme v Kranjski Gori. Moj fokus je trenutno v celoti usmerjen na Kranjsko Goro in temu, da res prikažem tisto, kar znam. Bo borba za vsak centimeter na progi. Lani na žalost nisem niti prišel najbolje pripravljen na tekmo, ni bilo tiste samozavesti, da bi lahko na sami tekmi pokazal tisto, kar znam. Sigurno sem letos bolj samozavesten in tudi se bolj veselim tekme, kar je zagotovo že velik korak k boljši tekmi," je Kranjec samozavesten pred domačim vrhuncem smučarske sezone.

"Mislim, da je vsaka tekma za mene vrhunec sezone. Na vsako tekmo se skušam maksimalno pripraviti. S Korejo sem kar zadovoljen, glede na to, v kakšnem stanju sem bil pred Korejo. Tako da bi jo ocenil s solidno oceno. Za Kranjsko Goro pa lahko rečem le, da nam jet lag, torej hitro prilagajanje na časovno razliko, malo otežuje stvari, ampak se bom skušal pripraviti najboljše, kar se bo dalo. Od sebe pričakujem, da bom nastopil sproščeno in pokazal svoje najboljše vožnje, ki sem jih že v tej sezoni. V veleslalomu in tudi v slalomu bi rad, da se mi vse sestavi in pridem do cilja, kar mi v Koreji ni uspelo. To so edine moje želje, najboljše izvedbe voženj, rezultatsko pa bomo videli, kaj to pomeni. Z rezultatom se nočem preveč obremenjevati, ampak hočem sproščeno in dobro smučati," je dejal prvi slovenski slalomist Štefan Hadalin, ki je letos napredoval tudi v veleslalomu in je imel denimo v Južni Koreji v drugi vožnji veleslaloma boljši čas od Kranjca.

Pred osamosvojitvijo sta na slalomih za svetovni pokal v Kranjski Gori zmagovala Bojan Križaj in Rok Petrovič.

"Veleslalomistov je zelo veliko dobrih, tukaj niso samo tisti trije, ki so se uvrstili pred Kranjcem na olimpijskih igrah, ampak so še drugi. Vsaka uvrstitev med najboljših deset v tej konkurenci je kar dosežek in je potrebno vse od talenta, dela, sreče in nenazadnje tudi dobrega dneva. Je pa Žan dokazal, da je lahko čisto spredaj s tem, da jasno zdaj tudi on ve oziroma verjame česa vsega je sposoben, ker je dobil že potrditev. Že lani z dvema četrtima mestoma, letos pa s to sezono, ki jo ima. Ne vem, zakaj Žan ne bi ciljal še na kaj več, kot na že to, kar je naredil. Mislim, da je cilj vsakega tekmovalca, da zmaga tekmo, ne vem, zakaj ne bi bil to cilj tudi naših tekmovalcev," ima pred veleslalomom za Pokal Vitranc najvišja pričakovanja Klemen Bergant, glavni trener slovenske moške reprezentance za tehnični disciplini. "Mislim, da sta Žan in Štefan še vedno v zelo dobrem stanju tako fizičnem kot tudi smučarskem. Že celo sezono smučata na zelo visoki ravni. Žanov izplen je večji kot Štefanov, ampak tudi Štefanov čas prihaja, če ne v letošnji pa v naslednji ali naslednjih sezonah. Sta ena boljših tehničarjev na svetu," verjame v varovanca Bergant.

Drago Grubelnik Lahko sodelujete Šport Tretji poklon umrlemu smučarju za sedemčlansko družino

Edini Slovenec, ki je dobil katero od vitranških tekem po osamosvojitvi, je bil Jure Košir, ki je 6. januarja 1999 zmagal na slalomu v Kranjski Gori. Na veleslalomih za Pokal Vitranc je bil januarja 1995 Mitja Kunc drugi, Uroš Pavlovčič pa decembra 2001 tretji, kar so tudi zadnje stopničke slovenskih smučarjev na tekmah v Kranjski Gori.

Komentarjev 1
  • Majazmaja 10:41 02.marec 2018.

    In kdaj bosta to, da sta 'ena boljših na svetu,' tudi dokazala?