Šport > Zimski športi
208 ogledov

Prvič po 22 letih in Juretu Koširju

Žan Kranjec veleslalom OI 2018 Epa
Žan Kranjec se bo na kranjskogorsko progo podal kot član elitne sedmerice.

Žan Kranjec, domači adut za stopničke na 57. Pokalu Vitranc, bo sobotni veleslalom za svetovni pokal začel s startno številko sedem. Veleslalom bo odprl nosilec rdeče majice in branilec lanske zmage Marcel Hirscher. Prva vožnja veleslaloma bo ob 9.30, druga vožnja pa se bo začela ob 12.30.

Kranjec bo prvič prav na domačem prizorišču v prvi vožnji startal kot član elitne sedmerice, saj je četrti z olimpijskega veleslaloma v Pyeongchangu na podlagi dobrih letošnjih predstav sedmi veleslalomist v seštevku sezone. Kot so ugotovili poročevalci pri slovenskem nacionalnem radiu, je Kranjec prvi Slovenec, član elitne sedmerice, po več kot 22 letih. Nazadnje je bil del elitne sedmerice Jure Košir, ki je 16. januarja 1996 v Adelbodnu nastopil s štartno številko tri.

"Načrt je, da dam vse od sebe, da vsak zavoj izpeljem maksimalno, da dobro odpeljem progo in to je to," je dejal Kranjec, o nastopu med elitno sedmerico pa menil: "To ti da mirnost, da veš, da startna številka ne more biti slaba in tudi eno dodatno energijo, ko dobiš potrditev, da si med najboljšimi in da lahko pričakuješ dobre rezultate in dobre vožnje."

Francoz Mathieu Faivre bo startal kot drugi, njegov rojak Alexis Pinturault ima startno številko tri, Norvežan Henrik Kristoffersen bo nosil številko štiri, Šved Matts Olsson številko pet in Avstrijec Manuel Feller številko šest. Kranjskogorski rekorder po številu zmag na tekmah za Pokal Vitranc Američan Ted Ligety bo nastopil v prvi jakostni skupini s številko 13. Ligety je v Kranjski Gori zmagal šestkrat, vse zmage je dosegel v veleslalomu.

Na startu veleslaloma bo pet Slovencev. V slovenskem taboru niso v celoti izkoristili nacionalne kvote šestih tekmovalcev, kajti Martin Čater in Miha Hrobat se pripravljata na preizkušnje v hitrih disciplinah, ki bodo drugi marčevski konec tedna v norveškem Kvitfjellu.

Preostala slovenska četverica bo nosila številke od 55 do 69. Prvo vožnjo bodo začeli še Štefan Hadalin (55), Aljaž Dvornik (63), Žan Grošelj (65) in 17-letni Borut Božič (69), ki bo v soboto doživel svoj debi v svetovnem pokalu. Na startnem seznamu je 70 nastopajočih iz 22 reprezentanc. Prvo progo bo postavil Slovenec Janez Slivnik, ki je trener v avstrijski reprezentanci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice