Šport > Zimski športi
1825 ogledov

Najkrajši smuk v zgodovini določil naslednico Ilke Štuhec

goggia vonn mckennis Epa (z leve proti desni): Sofia Goggia, Lindsey Vonn in Alice McKennis.
Ameriška zvezdnica Lindsey Vonn se je veselila 82. zmage v svetovnem pokalu, ki pa je imela grenak priokus.

Najuspešnejša alpska smučarka vseh časov Američanka Lindsey Vonn je zmagovalka finalnega smuka sezone v švedskem Aareju.

Drugo mesto je osvojila Italijanka Sofia Goggia (+0,06), ki je s tem zadržala tri točke prednosti v točkovanju kraljevske discipline in osvojila prvi mali kristalni globus v karieri. Na tretjem mestu je pristala Američanka Alice McKennis (+0,28). Slovenk ni bilo na startu.

Vonnova je progo presmučala v manj kot 56 sekundah, kar je najkrajši smuk (na eno vožnjo) v zgodovini svetovnega pokala. Dekleta so se namreč pomerila na skrajšani progi, na kateri so zaradi slabega vremena trenirala v torek. Organizatorji so upali, da bodo v jutranjih urah pred tekmo lahko izvedli trening po prvotno začrtani progi, a jim je načrte prekrižalo slabo vreme. Ker v smuku velja, da je izvedba tekme pogojena s treningom, je bil finalni smuk izredno kratek.

25-letna Goggia, ki je na smukaškem prestolu nasledila Ilko Štuhec, je postala četrta Italijanka s kristalnim globusom. Pridružila se je Deborah Compagnoni, ki je leta 1997 osvojila veleslalomski seštevek, Isolde Kostner, ki je v letih 2001 in 2002 dobila smukaški seštevek ter Denise Karbon, ki je bila leta 2008 na vrhu veleslalomskega seštevka.

 | Avtor: Epa Epa

Vonnova je napadala deveti smukaški globus v karieri, na koncu pa so jo od Goggie ločile le tri točke. Kljub temu njena zmaga, že 43. smukaška in 82. skupno, ni bila brez pomena, saj se je na večni lestvici še približala rekorderju Ingemarju Stenmarku, ki je dobil 86 tekem za svetovni pokal. 

Kristalni globusi 2017/2018

SKUPNI SEŠTEVEK: Mikaela Shiffrin (ZDA)
SMUK: Sofia Goggia (Ita)
SUPERVELESLALOM: še ni padla odločitev
VELESLALOM: še ni padla odločitev
SLALOM: Mikaela Shiffrin (ZDA)

ALPSKA KOMBINACIJA: Wendy Holdener (Švi)

Pirova zmaga za Vonnovo

Tekmo je odprla Avstrijka Anna Vetih in dosegla čas 56:60. Vodstvo je s startno številko tri prevzela Nemka Viktoria Rebensburg, ki sta se ji zelo približali Švicarka Jasmine Flury (+0,04) in Italijanka Johanna Schnarf (+0,10).

Pred sklepnim dejanjem sezone je teoretične možnosti za mali kristalni globus imela tudi Tina Weirather iz Lihtenštajna, ki je nastopila s številko sedem. 28-letnica se ni vmešala v boj za najvišja mesta, tako da je vse možnosti izgubila že ob prečkanju ciljne črte.

Odlično se je odrezala najboljša smukačica sezone Italijanka Sofia Goggia, ki je za 27 stotink prehitela Rebensburgovo in se zavihtela na vrh razpredelnice. S tem je močno otežila delo izzivalki Lindsey Vonn. Ta je sicer smučala odlično in za šest stotink premagala Goggio. A to še ni bilo dovolj.

 | Avtor: Epa Epa

Vonnova bi za popoln preobrat potrebovala pomoč katere od preostalih tekmovalk na startni vrsti, vendar se to ni zgodilo. Še najbližje je bila njena rojakinja Alice McKennis, ki je z zaostankom 28 stotink osvojila tretje mesto.

Svetovni pokal, smuk (Ž), izidi:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 55,65
2. Sofia Goggia (Ita) + 0,06
3. Alice McKennis (ZDA) 0,28
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 0,33
5. Jasmine Flury (Švi) 0,37
6. Johanna Schnarf (Ita) 0,43
7. Tina Weirather (Lie) 0,49
8. Breezy Johnson (ZDA) 0,56
9. Nicole Schmidhofer (Avt) 0,69
10. Nadia Fanchini (Ita) 0,71

Smuk (8/8):

1. Sofia Goggia 509
2. Lindsey Vonn 506
3. Tina Weirather 394
4. Cornelia Hütter 272
5. Mikaela Shiffrin 256

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice