Šport > Zimski športi
1011 ogledov

Šampionki sta se poslovili s posebno opravo

Veronika Velez Zuzulova
1/4
Epa
Prva vožnja slaloma alpskih smučark v Ofterschwangu je bila danes v znamenju objemov in slovesa dveh zelo uspešnih udeleženk belega cirkusa.

Nemški Ofterschwang je bila zadnja tekma za Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo in Avstrijko Michaelo Kirchgasser.

Zuzulova, poročena s Francozom Romainom Velezom, se je odločila, da bo pri 33 letih tekmovalne smuči postavila v kot. Slovakinja je v svetovnem pokalu vpisala 30 stopničk, od tega pet zmag. Stopničke je vpisala na slalomskih progah ter na paralelnih tekmah. Zuzulova je bila uradno na startu tekme s številko 19, a njena oprava ni bila smučarska. Za zadnji nastop si je nadela slovaško narodno nošo, s tradicionalnim pisanim in širokim ter podloženim krilom s podkrili. Na progi je sicer še vijugala med količki, a se je tudi ustavila za objeme s člani trenerskega štaba, ob prihodu čez cilj pa se je vrgla na snežno površino. V ciljni areni se je objela z naslednico Petro Vlhovo, ki bo skrbela za nadaljevanje ženskega smučanja na Slovaškem.

Slovita Slovakinja, mladinska svetovna prvakinja v slalomu (2002), ki je poskrbela za prve slovaške stopničke in zmage v svetovnem pokalu alpskih smučark, se je upokojila brez osvojene kolajne na velikih tekmovanjih, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Najvišje je s četrtim mestom bila uvrščena na slalomu leta 2015 na prvenstvu v Vailu. Zadnjo zmago je tekmovalka, ki je v svetovnem pokalu prvič startala leta 2000 v Söldnu, vpisala lani na slalomu na Sljemenu.

Mikaela Shiffrin Slalom (Ž) Šport Mali globus oddan, dve Slovenki do točk

Skoraj identični scenarij slovesa iz karavane si je izbrala 32-letna Kirchgasserjeva, ki se je zadnjič na progo kot tekmovalka pognala v rožnatem krilu iz tila, rekreacijsko smučanje pa je popestrila s postanki, ki jih je izkoristila za objeme s člani ekipe.

Avstrijska smučarka, ki je bila prav tako slalomska mladinska svetovna prvakinja (2003), je v svetovnem pokalu prvič nastopila leta 2001 (Sestriere). V svetovnem pokalu je zbrala 17 uvrstitev na zmagovalni oder, trikrat je zmagala. Na svetovnih prvenstvih je bila trikrat na stopničkah, enkrat srebrna v slalomu in dvakrat bronasta v kombinaciji, nazadnje lani v St. Moritzu. Z olimpijskih iger nima kolajne. Zadnje stopničke je vpisala lani s tretjim mestom na kombinaciji v Crans Montani, zadnjo zmago pa ima s slaloma v Schladmingu leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice