Šport > Zimski športi
666 ogledov

V senci nadzemeljskega Avstrijca

henrik kristoffersen Epa
Norveški smučarski zvezdnik je v Kranjski Gori ostal v senci dominantega Avstrijca Marcela Hirscherja.

Slalomski in veleslalomski izzivalec Henrik Kristoffersen se je tudi v Kranjski Gori moral zadovoljiti s statusom "večno drugega". Konec tedna je Norvežan še desetič in enajstič v tej sezoni pristal na drugem mestu, vključno z olimpijskim veleslalomom.

"Trudil sem se dati vse od sebe. Mislim, da je bilo v redu. Sem že bolje smučal. Imel sem nekaj težav z oprijemom na bolj strmem delu, kjer sem izgubil boj s Hirscherjem. Bilo je čudno, kajti mislim, da je bila podlaga povsod enaka, zato je še toliko bolj boleče, a to je življenje, živiš in se učiš," je po koncu 57. Pokala Vitranc dejal 23-letni Kristoffersen, ki mu mnogi napovedujejo še izjemno kariero.

Trenutno pa je še v senci "nadzemeljskega" Hirscherja: "Tudi v finalu je bilo v redu, vendar je bilo težko, naredile so se smučine, trudil sem se, ampak v tem trenutku je Marcel preprosto boljši ... Mislim, da sem v tej sezoni vseeno nekoliko zmanjšal vrzel do Marcela v skupnem in veleslalomskem seštevku. Korak za korakom sem mu bližje, skušal bom narediti vse, kar je v moji moči, da mu bom v novi sezoni še bolj konkurenčen."

Mladi Norvežan, ki je edino zmago v letošnji sezoni slavil na slalomu v Kitzbühlu, je tik za 29-letnim Hirscherjem na drugem mestu tako v skupnem seštevku svetovnega pokala, kot tudi v slalomskem in veleslalomskem seštevku.

 | Avtor: Epa Epa

Tako Hirscher kot Kristoffersen sta na prvi poolimpijski postaji po Pyeongchangu z odliko opravila popravni izpit. Tokrat se ni zgodilo, da bi oba najboljša slalomista sezone odstopila, tako kot se je pripetilo na olimpijskem slalomu, ko je Hirscher nastop predčasno končal v prvi, Kristoffersen pa v drugi vožnji.

Tokrat je sreča obrnila hrbet olimpijskemu prvaku v disciplini. Šved Andre Myhrer je po napaki tekmo končal na repu finalistov, bronasti Avstrijec Michael Matt pa finala sploh ni končal.

Marcel Hirscher Vitranc Šport Hadalin z najhitrejšim časom druge vožnje

Zato pa je olimpijsko formo ohranil v Pyeongchangu srebrni švicarski "dvometraš" Ramon Zenhäuseren, ki je na stopničke kranjskogorskega slaloma skočil z desetega mesta po prvi vožnji: "Nisem si mislil, da lahko znova ponovim takšno vožnjo kot na olimpijskih igrah. Mislim, da sem v finalu zelo dobro smučal, čeprav mi sobotni žreb ni bil najbolj naklonjen, ko mi je pripadla številka 15, torej zadnja v prvi jakostni skupini. Mislim, da sem kar vajen smučanja v zahtevnih razmerah."

Zenhäuseren je dokazal, da njegov letošnji uspeh, ko je zmagal na paralelni mestni tekmi v Stockholmu, ni muha enodnevnica. "Na progi je bil kar rodeo in so mi do prvih stopničk na klasičnih slalomih v svetovnem pokalu pomagale tudi moje dolge noge. Da lahko delim zmagovalni oder s takšnima slalomskima asoma, ko sta Henrik in Marcel, mi res veliko pomeni, saj gre za legendi in sem zelo počaščen. Mogoče mi ju v prihodnji sezoni uspe prehiteti, a trenutno sem zelo zadovoljen tudi s tretjim mestom."

Veleslalom in slalom za Pokal Vitranc sta bili zadnji moški tekmi v tehničnih disciplinah pred finalnimi preizkušnjami svetovnega pokala v Aareju, pred katerimi so že oddani trije kristalni globusi, mala za posebni slalomski in veleslalomski seštevek ter veliki za seštevek celotne sezone. Njihov lastnik pa kdo drug kot avstrijski as Hirscher.

veleslalom Veleslalom (M) Šport Vrhunska uvrstitev z grenkim priokusom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice