Šport > Zimski športi
2481 ogledov

Hirscher ni prepričan, če bo še tekmoval

marcel hirscher Epa Hirscher je najbližjega zasledovalca ugnal za 1,66 sekunde.
Avstrijski smučar Marcel Hirscher ni dopustil presenečenja v Kranjski Gori.

Zahtevni progi, težkim pogojem in zahtevni snežni podlagi v Kranjski Gori so bili tudi letos kos le najbolj izkušeni najboljši veleslalomisti na svetu. Peto kranjskogorsko zmago, četrto vitranško veleslalomsko je osvojil Marcel Hirscher, ki je slavil z veliko prednostjo. Avstrijec še ne ve, ali bo to njegova zadnja sezona.

veleslalom Veleslalom (M) Šport Vrhunska uvrstitev z grenkim priokusom

"Sem super, super srečen, kako se je razpletla tekma. Seveda, da ni bilo lahko priti do cilja v finalni vožnji, na progi je bilo kar nekaj pasti, do slalomskega starta mislim, da sem smučal brezhibno, pa tudi nisem zapravil zaloge iz prve vožnje, ampak sem pridobil še nekaj desetink. Je pa zanimivo, da sem prav pred desetimi leti tukaj v Kranjski Gori osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu, ko sem slalomsko tekmo končal na tretjem mestu. Tako da gre za pravzaprav moj kranjskogorski rojstni dan, desetletnico smučanja na najvišji profesionalni ravni, za kar sem res hvaležen," je na uradni novinarski konferenci po koncu veleslaloma za 57. Pokal Vitranc na poligonu v Podkorenu razlagal avstrijski as, ki je v petek dopolnil 29 let starosti.

Hirscherju je proga pod Vitrancem zelo ljuba. Na progi v Podkorenu je petkrat zmagal, današnje pa so bile njegove že trinajste vitranške stopničke, toliko jih nima nihče v petdesetletni zgodovini svetovnega pokala v Kranjski Gori. Le Američan Ted Ligety, ki je odstopil na prvi progi, ima od aktivnih smučarjev več zmag, šest.

pokal Vitranc | Avtor: Anže Petkovšek Marcel Hirscher zmagovalec 57. veleslaloma pokala Vitranc. Anže Petkovšek

Tudi Hirscherja je zelo začudila velika prednost 1,66 sekunde pred prvim zasledovalcem, s katero je potrdil svoj že peti veleslalomski mali kristalni globus: "Res sem bil presenečen, da sem v cilj prismučal s tako veliko prednostjo, ker sem imel na progi zelo slab občutek. Čutile so se grbine, s težavo sem iskal najhitrejšo linijo med vratci, kjer ne bi bilo smučin ali lukenj. Ampak nihče te ne vpraša, kako si se počutil na progi, šteje samo čas na koncu."

Že v nedeljo bo Hirscher lahko števec zmag v svetovnem pokalu premaknil na številko 57 ter si zagotovil svoj prav tako peti slalomski mali globus. Hkrati bi Hirscherju teoretično že pripadel sedmi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku celotne sezone.

"Slalom je v tem trenutku razočaranje, še zlasti po odstopu v Pyeongchangu. Tukaj mislim, da bomo imeli drugačne pogoje, in upam, da bom lahko dobro smučal. V tem trenutku bi bila zame v slalomu dovolj že uvrstitev v prvo peterico," je še dejal Hirscher, ki na vprašanje o tem, ali bo čez eno leto v Kranjski Gori še nastopal kot tekmovalec, ni mogel ponuditi jasnega odgovora. "Jutri bom tekmoval, naslednje tekme zame so v Aareju, nato sledi dolgo poletje, ko bom imel čas za razmislek o vsem," je sklenil Hirscher.

pokal vitranc | Avtor: Anže Petkovšek Henrik Kristoffersen, Marcel Hirscher in Alexis Pinturault na zmagovalnem odru 57. veleslaloma pokala Vitranc. Anže Petkovšek

Tako na prvi kot drugi progi se je Hirscherju najbolj približal Norvežan Henrik Kristoffersen, a veleslalomskega virtuoza ni mogel prehiteti: "Lahko rečem, da sem zadovoljen s tekmo, saj sem v drugi vožnji naredil kar precej veliko napako, ko sem zadel luknjo, in me je napaka stala kar nekaj časa. Drugače pa sem zadovoljen s svojim smučanjem. Zelo blizu sem bil Marcelu na prvi progi, ampak v tem trenutku je Marcel razred zase. Boril se bom do konca sezone, nato pa se lotil poletnih priprav in se kar se da dobro pripravil za novo sezono. Mogoče mi bo nato v novi sezoni uspelo v veleslalomu Marcelu malo bolj dihati za ovratnik. Že zdaj sem zelo zadovoljen z veleslalomskim napredkom, ki sem ga naredil v primerjavi z minulo sezono. S pogoji na progi sem bil zadovoljen, podlaga je bila sicer precej različna, ko so se izmenjavali deli z agresivnim snegom in ledenimi ploščami."

O nedeljskem slalomu pa je dejal: "Če bom smučal hitro, bom tudi na slalomu konkurenčen za stopničke, seveda pa je prvi pogoj, da smučam hitro."

Tretje mesto je osvojil Francoz Alexis Pinturault, ki se je uvrstil za Hirscherjem in Kristoffersenom tudi na olimpijskem veleslalomu: "Olimpijske igre so očitno pustile svoj davek, saj sem bil danes res zelo utrujen. Razlog, zakaj sem zelo vesel tega tretjega mesta, pa je, ker je šlo za srdit boj z ostalimi, vendar tudi za velik boj s samim sabo. Pričakoval sem, da bo podlaga ledena. Proga je bila velik izziv sama po sebi, saj smo videli, da je kar nekaj fantov odstopilo že v prvi vožnji, prav zaradi zahtevnih pogojev na progi. Moj osnovni cilj v tej sezoni so bile olimpijske igre in sem vesel, kako so se razpletle. Na slalomu bomo videli, saj ne morem reči, ali se bo tudi v nedeljo poznala ta utrujenost."

pokal Vitranc | Avtor: Anže Petkovšek Henrik Kristoffersen, Marcel Hirscher in Alexis Pinturault na zmagovalnem odru 57. veleslaloma pokala Vitranc. Anže Petkovšek

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice