Šport > Zimski športi
771 ogledov

Hirscher prehitel Tino Maze

tina maze marcel hirscher Epa
Nesporni kralj belih strmin v lovu za legendarno Švicarko.

Najboljši alpski smučar na svetu Marcel Hirscher je v Kranjski Gori, kjer si je zagotovil dva mala kristalna globusa, vpisal že 11. in 12. zmago v olimpijski sezoni 2017/2018 ter na večni lestvici prehitel Tino Mazo (11).

Pred njim sta tako samo še Švicarka Vreni Schneider, ki je sezoni 1988/1989 nanizala kar 14 zmag, in Šved Ingemar Stenmark, ki je sezoni 1978/1979 dobil 13 tekem.

Švicarka je pred skoraj tremi desetletji osvojila šest veleslalomov od sedmih ter vseh sedem slalomov ter eno kombinacijo. S tem izkupičkom je za eno zmago izboljšala dotedanji mejnik, ki ga je desetletje prej postavils loviti Šved, trikratni zmagovalec skupnega seštevka v svetovnem pokalu.

Možnosti za izenačitev dosežka Schneiderjeve ima tudi Američanka Mikalea Shiffrin, ki je letos dobila deset tekem za svetovni pokal. Do konca sezone je še šest tekem. Fantje se bodo ta konec tedna pomerili na smuku in superveleslalomu v norveškem Kvitfjellu, dekleta pa čakata veleslalom in slalom v nemškem Ofterschwangu. Obe karavani se bosta nato preselili v švedski Are, kjer bo na sporedu veliki finale letošnje sezone.

Rekordna sezona še vedno nedosegljiva

Mazejeva bo tudi koncu sezone obdržala več rekordov. V njeni lasti ostaja rekord 2414 doseženih točk. Nepresežen bo tudi njen rekord po številu stopničk v eni sezoni, ko je zbrala vsega skupaj 24 uvrstitev na oder za zmagovalke in za dve uvrstitvi popravila dotedanji rekord Hirscherjevega rojaka Hermanna Maierja (22), ki bo z 2000 točkami v eni sezoni še naprej ostal na vrhu moškega seznama.

tina maze | Avtor: EPA EPA

Hirscher in Shiffrinova sta v tej sezoni do sklepnih bojev zbrala vsak po 15 stopničk, Norvežan Henrik Kristoffersen jih ima 14. Do konca sezone je še šest moških in šest ženskih tekem ter na razpolago največ 600 točk v vsaki od kategorij.

Hirscher je na 31 tekmah v tej sezoni zbral 1494 točk, kar je dovolj za rekordni veliki globus, a premalo za izenačenje rekorda Mazejeve, Shiffrinova, ki si je teoretično že zagotovila svoj drugi veliki kristalni globus, pa ima po 33 tekmah na vrhu ženskega seštevka 1513 točk.

Hirscher je v letošnji sezoni osvojil skupno 622.881 švicarskih frankov nagrad, kar je največ doslej. Tudi Shiffrinova z osvojenim izkupičkom 602.774 frankov še nikoli poprej ni z denarnimi nagradami zaslužila toliko. Seveda gre za bruto zneske. Tina Maze je v rekordni sezoni 2012/13 z denarnimi nagradami za uvrstitve v svetovnem pokalu dobila vsega skupaj 701.797 švicarskih frankov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice