Šport > Zimski športi
324 ogledov

Najbolj se je poznala odsotnost Ilke Štuhec

ilka štuhec EPA
Olimpijsko sezono alpskega smučanja sta v največji meri zaznamovala Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher.

Za Slovenci je kislo-sladka sezona, ki je nepričakovano prinesla odsotnost najboljše Ilke Štuhec. Za optimizem v domačem taboru so poskrbeli Žan Kranjec, Meta Hrovat in Ana Bucik.

Še preden se je začela, se je sezona že končala za Štuhčevo. Usoda se je kruto poigrala z najboljšo slovensko alpsko smučarko po tekmovalni upokojitvi Tine Maze.

Poškodba kolena na slalomskem treningu je Mariborčanki prekrižala načrte, v prah so se sesule olimpijske sanje o kolajni, prav tako Štuhčeva ni dobila priložnosti, da bi branila mala kristalna globusa, smukaškega in kombinacijskega, ter drugi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala in superveleslalomskem seštevku.

Njena odsotnost je odprla velikansko vrzel v hitrih disciplinah: niti ene slovenske točke na ženskih smukih za svetovni pokal in zgolj dve superveleslalomski točki.

Razkritje Šport Toliko je Štuhčeva plačala za operacijo kolena

Vrzel je bila še bolj očitna po sezoni 2016/17, v kateri je bila Ilka Štuhec na stopničkah na šestih od osmih smukov, na štirih od sedmih superveleslalomov ter na treh kombinacijah, tudi na smukaški in superveleslalomski olimpijski generalki v Jeongseonu. Zmagala je na štirih smukih, dveh superveleslalomih in eni kombinaciji. Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa je dobila smukaško preizkušnjo.

Razlogi za optimizem so

Ni pa vse bilo samo slabo v pravkar minuli smučarski zimi. Razlogov za optimizem je kar nekaj. Čeprav so na zimskih olimpijskih igrah prvič po Vancouvru in Sočiju slovenski smučarji ostali brez kolajne, je sezona vseeno prinesla razloge za optimizem v tehničnih disciplinah. Žan Kranjec je naredil velikanski napredek v veleslalomu s prvimi stopničkami, s tretjim mestom na veleslalomu v Alta Badii, zasluženo je sezono sklenil kot del elitne veleslalomske sedmerice, na olimpijskem veleslalomu pa se je uvrstil tik za trenutno najboljšimi tremi veleslalomisti.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Kranjec je s tretjim mestom na lanskem veleslalomu v Alta Badii dosegel najboljšo uvrstitev v karieri. Epa

V ženskem veleslalomu so tri Slovenke sezono končale v prvi petnajsterici, in sicer Ana Drev, Meta Hrovat in Tina Robnik, ki si je kolenske vezi strgala tik pred koncem sezone v Oftercshwangu. Hrovatova je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Davosu postala slalomska prvakinja in kombinacijska podprvakinja, v svetovnem pokalu pa je bila prvič na stopničkah s tretjim mestom na veleslalomu v Lenzerheideju, kjer je bila Ana Bucik prvič na stopničkah s tretjim mestom v kombinaciji. V slalomu sta Slovenki Ana Bucik in Maruša Ferk na 22. in 25. mestu v seštevku discipline.

Ana Bucik | Avtor: Epa Epa

"Če pogledamo veleslalom, je za nami zelo uspešna sezona. Ana Drev je že tretje leto med najboljšimi desetimi, kar pomeni, da je vrhunska veleslalomistka. Žal ji ni uspela tista pika na i, gotovo si je želela stopničke. Tri leta ostati med najboljšimi desetimi je velik dosežek, to pomeni, da je njena baza dovolj široka, konkurira lahko na večini terenov in tekmah. Meta Hrovat je končala kot enajsta, kar je zanjo velik uspeh. Zbrala je veliko več točk kot prejšnja leta, česar smo zelo veseli. Napredovala je tudi Tina Robnik. Če gledamo triletno statistiko je prišla z 39. mesta na 15. Zdaj lahko tako govorimo o treh tekmovalkah med najboljšimi 15, česar nima vsaka ekipa," je bil zadovoljen glavni trener slovenske ženske ekipe Denis Šteharnik.

"Žan je že v osnovi boljši smučar kot lansko leto. Je močnejši, tudi glava je močnejša, smuča bolje, ima več izkušenj. Napreduje že tretjo sezono zaporedoma in to je sklep vsega tega. Zelo je pa pomembno to, da on ve, česa je sposoben, kako se lahko bori s tekmeci. To, da je bil večino sezone na mestih od 3 do 7, je gotovo dobro. Če se nisem zmotil, ko sem računal, bo na startni lestvici svetovnega pokala končal kot četrti veleslalomist na svetu. To je noro dobro. Malo premalo cenimo ta njegova četrta in peta mesta, a na vsaki tekmi je v igri za stopničke. Mislim, da bo v prihodnosti, po tem, ko je letos prišel na okus, še za kaj več ali pa povsem za na vrh. Je pa tu kar nekaj dobrih fantov in on je nenehno med njimi. Z njegovo veleslalomsko sezono moramo biti zadovoljni, če ne bi bili, glede na izhodišče na začetku, to ne bi bilo v redu," je povlekel črto pod sezono glavni trener moške ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant.

Martin Čater | Avtor: Epa Epa

V moških hitrih disciplinah je največji napredek v primerjavi s prejšnjo sezono naredil Martin Čater, ki je sezono prvič končal kot del smukaške petindvajseterice. Sezona za čimprejšnjo pozabo pa je za Boštjanom Klinetom, ki je z desetega mesta v smukaškem seštevku ob koncu sezone 2016/17, v kateri je vpisal prvo zmago, strmoglavil na 38. mesto.

"Boštjan je v specifičnem položaju, v smuku se celo leto ni našel. A mislim, da se bo pobral," je bil komentar glavnega trenerja moške smukaške ekipe Petra Pena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice