Šport > Zimski športi
14036 ogledov

Toliko je Štuhčeva plačala za operacijo kolena

Najboljša slovenska smučarka je morala za operativni poseg v Švici na široko razvezati mošnjiček.

Ilka Štuhec, najboljša smukačica sezone 2016/2017 in aktualna svetovna prvakinja v kraljevski disciplini, je morala zaradi poškodbe kolenskih križnih vezi izpustiti celotno olimpijsko sezono.

"Dokler nisem 100-odstotna, nimam tam kaj iskati," je dva meseca pred začetkom iger v Pyeongchangu, od koder se je slovenska odprava kasneje vrnila z dvema medaljama, povedala domačim novinarjem.

Štuhčeva se je poškodovala med pripravami na ledeniku Pitztal in se nato odločila za operacijo v Švici, kjer je poseg na levem kolenu prav na dan, ko je dopolnila 27 let, opravil kirurg Niklaus Friederich.

Poseg je minil brez zapletov in smučarka je lahko nemudoma začela z rehabilitacijo. Manj kot teden dni kasneje je prvič obiskala telovadnico, kjer je začela dolgotrajen proces povratka med najboljše smučarke sveta.

Ilka Štuhec Realnost Šport Štuhčeva ni finančno preskrbljena

Štuhčeva je v sezoni 2016/2017 dobila sedem tekem za svetovni pokal in nanizala kar 13 uvrstitev na stopničke. Temu je dodala še naslov svetovne prvakinje v smuku in sezono sklenila na drugem mestu skupnega seštevka. Z denarnimi nagradami je pred plačilom davka zaslužila 414.314 švicarskih frankov, kar znaša približno 354.000 evrov.

Kot je pojasnila v pogovoru za Dnevnik, je del denarja investirala v zdravje, saj je operacijo v Švici plačala iz lastnega žepa.

ilka štuhec | Avtor: Epa Epa

"Triinpoldnevno bivanje v bolnišnici z operacijo me je stalo 18.400 švicarskih frankov. To je zelo veliko, saj denimo podoben poseg v Avstriji v najdražji kliniki stane 5800 evrov. Če bi bila švicarska državljanka, bi bila operacija cenejša, a sem kot tujka plačala visok davek," je za Dnevnik razkrila Štuhčeva in pojasnila, zakaj od Smučarske zveze Slovenije (SZS) ni pričakovala pomoči.

"Ker sem se odločila za svojo pot rehabilitacije. Posebne pomoči nisem iskala, ker imam že nekaj izkušenj in sem se znašla sama," je dodala.

ilka štuhec Nalila čistega vina Šport Štuhčeva udarila po SZS: "Že tako sem preveč povedala"

Razkrila je še, da z zvezo praktično ne komunicira, ter pristavila, da imajo smučarke iz drugih držav občutno boljše pogoje. "Ko se je poškodovala Anna Veith, je bila operirana isti dan, ko se je ponesrečila Cornelia Hütter, je šla prav tako takoj pod nož," je povedala Štuhčeva in dodala, da imajo omenjena dekleta po operaciji zagotovljeno tudi vrhunsko rehabilitacijo. "Pri nas pa eden pravi tako, drugi drugače, na koncu pa se moraš znajti sam."

ilka štuhec Vrnitev Šport Ilka Štuhec znova na strmini
Komentarjev 9
  • Janez Smodis 11:51 13.marec 2018.

    ode ........... Zavarovalnica je predvsem dolžna ,da plača operacije otrokom v tujini in teh ne plača ,ker zbiramo zamške ,kar je sramota .

  • nergač 19:10 12.marec 2018.

    kako ste bedni vsi skupaj:človek se vedno odloča racionalno in tudi ona se je v dani situaciji. Je že vnovčila svoj vložek, tudi ta članek pripomore k temu.

  • ode 17:13 12.marec 2018.

    Račun bo izstavila slovenski zdravstveni zavarovalnici, ki ji je dolžna znesek povrniti.

Sorodne novice