Šport > Zimski športi
35294 ogledov

Štuhčeva udarila po SZS: "Že tako sem preveč povedala"

ilka štuhec Print Screen
Najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec je razkrila podrobnosti rehabilitacije po operaciji levega kolena.

Aktualni svetovni prvakinji v smuku sta se na tiskovni konferenci v Mariboru pridružili kineziologinja Anja Šešum in fizioterapevtka Darja Kramberger.

"Mislim, da je rehablitacija najtežja za glavo. Noga sama po sebi funkcionira super," je vse prisotne in slovensko javnost razveselila naša kraljica belih strmin ter povzela prve občutke ob spoznanju, da je olimpijska sezona bržkone izgubljena.

ilka štuhec Spet nasmejana Šport Kirurg razkril, kdaj se Ilka lahko vrne na sneg

"Bilo je zelo neprijetno. Velik šok. Vsi vemo, da so poškodbe del našega športa, vendar na računaš, da se bo to zgodilo ravno tebi. Sama sem naredila napako. Vedela sem, da ni vse v redu, razsežnosti pa je kasneje pokazala magnetna resonanca. Morala sem se sprijazniti s tem in sprejeti odločitev, kakšen bo moj naslednji korak in kam na operacijo. Odločitev ni bila težka, saj dr. Friederichu res zaupam. Našli so prost termin in sem šla na operacijo križne vezi. Vse se je zgodilo zelo hitro. Kmalu sem lahko odšla domov, tudi s fizioterapijo sem začela že naslednji dan. Vse poteka po programu," je povedala 27-letnica.

ilka štuhec | Avtor: Print Screen Print Screen
Časovni okvir za vrnitev na sneg ni določen, vse je odvisno od počutja. "Ne potrebujemo datuma. Videli bomo, kako se bo odzvalo koleno," je pojasnila Mariborčanka. Na vprašanje, ali obstaja možnosti vrnitve v tej sezoni, pa je odvrnila: "Ne, ne. Dokler nisem 100-odstotna, nimam tam kaj iskati."

Štuhčeva pa, kot kaže, ni zadovoljna z odzivom Smučarske zveze Slovenije (SZS). "Tako kot doslej je rehabilitacija povsem moja stvar. Glede na to, da so sredi septembra veselo objavili, da smo podpisali pogodbo, bi si mogoče želela, da se tudi oni kdaj pa kdaj držijo stvari, ki so zapisane. Kaj več pa ne bi, sem že tako preveč povedala," je dejala skozi širok nasmešek.

Tveganje je bilo preveliko

Štuhčeva se je takoj po poškodbi odločila za operativni poseg. Izbrala je specialista, ki je pred leti rešil njeno kariero. O možnosti, da bi tvegala z nastopom na olimpijskih igrah, ni razmišljala. "Ne. Nikoli nisem pomislila na to. Takoj sem vedela, da koleno potrebuje več časa. Odločila sem se za operacijo pri dr. Friederichu, ker mi je leta 2010 rešil kariero. Tudi leta 2014 mi je še enkrat noro hitro pomagal, da sem lahko odšla v Soči. Plan ni bil, da odidem sodelovat. Cilji so bili zelo visoki. Če nisem pripravljena, nimam tam kaj iskati. Teoretično gledano bi morda lahko šla na OI, vendar se ne splača. Tvegala bi precej več, kot bi lahko pridobila," je dejala Štuhčeva.

Ilka Štuhec Aspen Strtega srca Šport Štuhčevo pretresla smrt kolega: "Ne morem verjeti"

"Vse gre po načrtu, presenečenj ni"

S potekom rehabilitacije je zadovoljna tudi fizioterapevtka. "Vse gre po načrtu in protokolu, ki smo ga zastavili. Zaenkrat ni nobenih presenečenj in upamo, da bo tako tudi naprej," je povedala Krambergerjeva, o sami vadbi pa dodala: "Tretjič delava vaje za križno vez. Stvari so poznane, videne. Ilka se počuti domače. Včasih mi že pobegne v vajah in jo moram 'bremzati'. Poleg vzdevka 'Pika' imam zdaj še vzdevek 'Bremza.' Z Anjo zelo dobro sodelujeva in spoznavava čare druge stroke. Jaz se zelo dobro počutim v tem procesu. Ilkino koleno včasih malo protestira, mi ga potolažimo in gremo naprej."

Ilka Štuhec Anja Šešum Kramberger | Avtor: Print Screen Print Screen

Spregovorila je tudi o primerjavi z prejšnjima poškodbama, ki ju je utrpela Štuhčeva. "Prva in druga poškodba kolena sta bili precej hujši. Ob padcu pri smuku so sile precej močnejše. Koleno je takrat razbito, v tem primeru gre le za strgano vez. V primerjavi s prejšnjimi rehabilitacijami je ta lažja. Poškodovano vez so zamenjali z novo, kar zahteva svoj čas. Vraščanje traja od šest do osem tednov. V tem času je glavni cilj, da ohranimo gibljivost in ne počnemo stvari, ki bi vez raztegnile in jo naredile ohlapno. Končni cilj je stabilno koleno. Nekaj bo še previdnosti, konec januarja pa jo predam v Anjine roke."

Usoden padec na treningu

Štuhčeva se je poškodovala med pripravami na novo sezono, v kateri bi morala braniti dva mala kristalna globusa in drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je lani zaostala le za Mikaelo Shiffrin.

Načrte ji je prekrižala poškodba levega kolena, ki jo je utrpela med padcem na treningu slaloma na ledeniku Pitztal. Štiri dni kasneje je prav na svoj 27. rojstni dan legla na kirurško mizo v Švici in uspešno prestala operacijo križnih vezi. Poseg je potekal brez zapletov, po ocenah kirurga Niklausa Freidericha pa naj bi se na tekmovalno raven vrnila čez približno pol leta.

Tiskovna konferenca Ilke Štuhec:

PREBERITE ŠE:

planica 2016 #ZaNaše Šport Ilka pokazala gibe, zdaj ste na vrsti Vi! ilka štuhec darja črnko Plemenit namen Šport Štuhčeva združila moči z mamo
Komentarjev 4
  • Dusan Kokalj 16:29 07.december 2017.

    Vsa čast Ilka za odkritost.Danes je takih ljudi sila malo v glavnem sami hinavci.Uspešno okrevanje in le tako naprej.

  • Avatar Leon
    Leon 10:19 07.december 2017.

    Kdor pozna Ilko ve ,da je brez dlake na jeziku in prav je tako ! Vse svinjarije ,ki se dogajajo v športu .........ko se samo spomnim na Kocijančiča.................grgrgrg..........OKS ...grgrgr.

  • Papaja Popi 16:48 06.december 2017.

    Ilka odlična si. Bolje počakati eno sezono in biti potem 100 procenten. Navijamo zate.