Šport > Zimski športi
21366 ogledov

Štuhčevo pretresla smrt kolega: "Ne morem verjeti"

Ilka Štuhec Aspen EPA
Najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec se počasi privaja na zimo brez tekmovanj.

Zdravljenje poškodbe kolena poteka po načrtu, psihično se je Mariborčanka tudi že sprijaznila z izgubljeno sezono, zimske mesece pa bo ob rehabilitaciji izkoristila tudi za krajši oddih v toplih krajih.

Štuhčeva se je po operaciji prednje križne vezi levega kolena vrnila v Maribor in tam vsak dan poteka njena rehabilitacija. Kot pravi Anja Šešum, njena zvesta sodelavka in kineziologinja, se je Štuhčeva sprijaznila, da bo Pesnica pri Mariboru njen dom naslednje tri mesece.

ilka štuhec Garačka Šport Štuhčevi nikakor ni dolgčas

"Ilka je prava športnica. Večkrat je bila že v podobnem položaju, zato nima težav s ponavljanjem vaj in urami na fizioterapiji. Pretekli teden sva delali vaje za rehabilitacijo, zdaj pa sva se začeli posvečati tudi treningu ostalega dela telesa. Pomembno je, da celotno telo ostane v formi," pravi Šešumova.

ilka štuhec | Avtor: Epa Epa

Glede na to, da je bila za Štuhčevo to že šesta operacija, prva na levi nogi, je zdravljenje tudi s psihološkega vidika nekoliko lažje. "Začetni šok ob poškodbi je bil velik za vse nas. A mislim, da smo ga že vsi dali v pozabo in zdaj razmišljamo samo še o sezoni 2018/19. Kar naenkrat bodo ti meseci mimo in spomladi bo že treba začrtati smernice za naprej," je dodala Šešumova.

Štuhčeva trenutno uporablja še obe bergli, prav tako pa je za prevoze odvisna od drugih. Mama Darja Črnko, ki je sicer vodja njene ekipe, ji vseskozi stoji ob strani, dobra plat trenutne situacije pa je, da si bo lahko Štuhčeva prvič po dolgem času privoščila počitnice. "Nisva še govorili o tem, a zagotovo bo, ko bo koleno kolikor toliko čvrsto, odpotovala za krajši čas v tople kraje."

Najboljša slovenska smučarka se je poškodovala na treningu v Pitztalu 22. oktobra, tri dni kasneje, prav na njen 27. rojstni dan, pa je bila operirana v Baslu pri kirurgu Niklausu Friederichu. Prvi pregled v Baslu jo čaka konec decembra.

Štuhčeva je bila po fenomenalni sezoni 2016/17, v kateri je postala svetovna prvakinja v smuku, zmagovalka seštevkov svetovnega pokala v smuku in kombinaciji ter zmagovalka sedmih tekem svetovnega pokala, prvi slovenski adut za medalje na olimpijskih igrah v Južni Koreji od 9. do 25. februarja 2018.

ilka štuhec Spet nasmejana Šport Kirurg razkril, kdaj se Ilka lahko vrne na sneg

Štuhčevo je tako kot številne druge alpske smučarke in smučarje pretresla tragična novica o smrti francoskega smučarja Davida Poissona. Za 35-letnega tekmovalca je bilo med pripravami na tekmi v Lake Louisu usodno trčenje v drevo.

"Počivaj v miru, David. Ne morem verjeti. Pogrešali te bomo. Iskrene sožalje družini in bližnjim," je zapisala Štuhčeva in dodala hashtag #srceparajoče.

David Poisson Tragično Šport Znane podrobnosti Poissonove smrtne nesreče David Poisson Tragedija Šport Dobitnik smukaške kolajne na SP umrl na treningu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.