Šport > Zimski športi
754 ogledov

Štuhčeva za rojstni dan na operacijsko mizo

ilka štuhec ga-pa EPA
Slovensko šampionko je ob 27. rojstnem dnevu s čustvenim voščilom nagovorila mama Darja Črnko.

Po tekmovalni upokojitvi Tine Maze najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je dopolnila 27. leto starosti. Praznovanje je v senci poškodbe kolena, ki jo je staknila med treningom slaloma na ledeniku Pitztal. Štuhčeva je šla pod nož prav na svoj rojstni dan, danes ji bodo na kliniki v Švici operirali strgano križno vez v levem kolenu.

Ilka Štuhec smuk St. Moritz Šport Ilka Štuhec objavila fotografijo poškodovanega kolena

Štuhčeva si je sprednje križne vezi levega kolena poškodovala na nedeljskem treningu slaloma v Pitztalu. Aktualna svetovna prvakinja v smuku bo bržkone izpustila celotno sezono v svetovnem pokalu, ob tem pa tudi februarske zimske olimpijske igre v Pyeongchangu, kjer bi bila, upoštevajoč dosežke iz minule sezone, med favoritinjami za tri medalje, v smuku, superveleslalomu in kombinaciji.

"Za na vrh pa sva na poti potrebovali posebne ljudi. Vsak dan, saj se proti 'velikim' nisva zmogle boriti same. Odločila si se. Za vsako ceno si hotela na vrh, zavedala si se in čutila, da zmoreš. Zato sva jih poiskali - najboljše, najbolj zveste sodelavce na svetu. Jih poznate? Okoli najinih odločitev je bilo veliko polemik, komentarjev o napačni izbiri teama. Do 2. decembra 2016, ko so vsi utihnili."

Darja Črnko

Mariborčanka je v minuli sezoni zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa je končala z osvojenima malima globusoma v disciplinah smuk in alpska kombinacija. Sezono je končala z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin.

Čustveno voščilo Ilki je na spletni strani pustila mama Darja Črnko. "Pred 27 leti si se odločila, da me presenetiš in polepšaš prav ta dan (že takrat si bila svojeglava). Veselje in sreča ob tvojem rojstvu sta bila neizmerna. Želela sem si in dobila sem punčko," je začela zapis, v katerem je nanizala življenjsko pot, preizkušnje, vzpone in padce ter zadnjo sezono, v kateri je Ilka pokazal ves svoj potencial."

"Tvoja zadnja sezona je presenetila vse, ves svet, verjetno še najmanj naju, saj samo midve veva, kako in kaj sva vse počeli, da so se postavile osnove za vse to, v kar sva verjeli in vedno vedeli, da si tega sposobna. Samo sestaviti se je moralo vse! Na tem potovanju nama je ob strani stalo ogromno dobrih, sposobnih ljudi. S svojim znanjem so pomagali pri tvojem treningu ali finančno. Že stotič: hvala vsem, brez vas ne bi zmogli! Za na vrh pa sva na poti potrebovali posebne ljudi. Vsak dan, saj se proti 'velikim' nisva zmogle boriti same. Odločila si se. Za vsako ceno si hotela na vrh, zavedala si se in čutila, da zmoreš. Zato sva jih poiskali - najboljše, najbolj zveste sodelavce na svetu. Jih poznate? Okoli najinih odločitev je bilo veliko polemik, komentarjev o napačni izbiri teama. Do 2. decembra 2016, ko so vsi utihnili," je zapisala Darja, ki se je spomnila tudi vse turbulence čustev, ki so spremljale Ilkino pot do kolajn in dosežkov v minuli sezoni.

"Žal je prišel dan, ta prekleta nedelja, ko ni šlo po načrtih. Trudila si se, a želja - že kar zahteva po miru, ki je v tebi naraščala iz dneva v dan, in jeza zaradi tega sta naredili svoje. Moj občutek ta dan je bil slab od jutra. Ne, ti ne moreš smučati jezna!"

Darja Črnko

"Sezona se je končala neverjetno, s fantastično zmago v Aspnu. Dva kristalna globusa sta bila tvoja - tretji ti je pobegnil, ampak ne v Aspnu, že dosti prej!" je zapisala mama slovenske smučarke.

"Žal je prišel dan, ta prekleta nedelja, ko ni šlo po načrtih. Trudila si se, a želja - že kar zahteva po miru, ki je v tebi naraščala iz dneva v dan, in jeza zaradi tega sta naredili svoje. Moj občutek ta dan je bil slab od jutra. Ne, ti ne moreš smučati jezna! Kljub temu, da si smučala vsak dan boljše, spet je strmo rasla kvaliteta smučanja. Tvoje telo oddela korektno, lahko vodi in spremlja smuči v stanju želje in sproščenosti. Takrat si tisoč odstotno zaupaš in vsaka prepreka ali težava na progi ti je izziv za še večjo hitrost. Pravkar si na operacijski mizi, štartaš čez eno leto, počutim se krivo, ker te nisem zmogla skrit... Nova naloga za prihodnost, tudi to se bova boljše naučili - imava ekipo, vredne ljudi, nisva sami. Vem, da bo težko, ampak bo lažje kot je bilo prej. Zdaj bom malo mama in 'baba'... pol pa gasa dalje...," je sklenila zapis Darja Črnko.

ilka štuhec grega koštomaj | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.