Šport > Zimski športi
7297 ogledov

Trener Štuhčeve: Ilka je vse presenetila

Ilka Štuhec EPA
Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je letošnjo sezono končala, še preden se je začela.

Zaradi poškodbe sprednjih križnih vezi levega kolena Ilko Štuhec čaka operacija, ni še jasno kdaj, bržčas v švicarskem Baslu. Kot je povedal njen trener Grega Koštomaj, je Mariborčanka prepričana, da se bo vrnila še boljša in močnejša.

Šestindvajsetletna Mariborčanka si je sprednje križne vezi levega kolena poškodovala na nedeljskem treningu slaloma v Pitztalu. Aktualna svetovna prvakinja v smuku je po padcu nemudoma opravila zdravniški pregled v bližnji kliniki, kjer so zdravniki potrdili slabe novice. Po prvih informacijah bo Štuhčeva izpustila večji del ali celo celotno sezono v svetovnem pokalu, ob tem pa tudi februarske olimpijske igre v Pyeongchangu, kjer bi sodeč po rezultatih iz zadnje sezone bila med favoritinjami za tri medalje, v smuku, superveleslalomu in kombinaciji.

Ilka Štuhec Konec sezone Šport Huda poškodba Ilke Štuhec

Koštomaj je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je Štuhčeva naredila napako v želji, da dobro smuča. "Na prvem pregledu je zadeva izgledala bolj pozitivno, mislili smo, da gre za poškodbo narastišča mišice ali stranske vezi. Smučala je še do restavracije, kjer smo poklicali reševalce. Želeli smo, da jo s helikopterjem prepeljejo v bolnišnico. Zaradi megle helikopterji nismo mogli leteti. Ilko so odpeljali z rešilcem do bolnišnice. Diagnoza je bila šok," je povedal Koštomaj.

Priznal je, da se jim je v tistem trenutku porušil svet, Štuhčeva pa jih je nato presenetila s pozitivno reakcijo. "Cilji so se spremenili. Najprej fokus na operacijo in potem čim bolj kvalitetna priprava na naslednjo sezono. Ilka je ostala v Švici, kjer bo opravila razgovore z doktorji," je nadaljeval Koštomaj. Kje in kdaj bo operirana, še ni jasno. Koštomaj je potrdil le, da bo operacijo opravil zdravnik, ki ji je operiral že pred leti poškodovano koleno.

ilka štuhec, mikaela shiffrin, sofia goggia | Avtor: EPA EPA

Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije, je povedal: "Poškodbe so sestavni del vrhunskega športa. V trenutku, ko sem izvedel, je bil velik šok tudi zame. Ko izveš, obrneš list naprej. V tistem trenutku me je zanimalo, če je za vse poskrbljeno, kje lahko pomagamo. Vse bomo naredili, da bo imela Ilka vso podporo, ko jo bo potrebovala in bo vse potekalo tako, da se čim prej vrne."

ilka štuhec padec odstop Odzivi na tragedijo Šport Slovenci šokirani, oglasila sta se tudi Dragić in Mazejeva

Na vprašanje, ali se s poškodbo Štuhčeve kaj spremeni v pripravah slovenske delegacije na OI v Južni Koreji, pa je Verdnik odgovoril: "Zaenkrat se dosti ne bo spremenilo. Vsi programi bodo tekli naprej. Ilka je kot tekmovalka svetovnega pokala, kot tekmovalka reprezentance v ospredju. Pogrešali bomo te zanimive vikende. Kaj to pomeni za OI, je težko govoriti. Zanesljivo je vse malo drugače, delali bomo naprej s polno paro."

lindsey vonn Tekmica Šport Vonnova reagirala na poškodbo Štuhčeve

Štuhčeva, ki bo v četrtek dopolnila 27 let, je v minuli sezoni navduševala na belih strminah in po upokojitvi Tine Maze rezultatsko breme vzela na svoja pleča. Zbrala je 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa je končala z osvojenima malima globusoma v disciplinah smuk in alpska kombinacija. Sezono je končala z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 06:22 24.oktober 2017.

    Mene je pa šokirala , s tem ko je zamenjala čelado ! Napisal sem, da ne bo nikoli več tista Ilka z Alpskim mlekom , najlepšo čelado cirkusa ! No in eno leto res ne bo . Ebala vas Milka !!!

Sorodne novice