Šport > Zimski športi
15840 ogledov

Štuhčeva ni finančno preskrbljena

Ilka Štuhec Anže Petkovšek
Šampionska sezona ne prinaša finančnega zagotovila za prihodnost, razkriva Ilka Štuhec.

Slovenska šamiponka Ilka Štuhec je v intervjuju za srbski Sportklub spregovorila o finančni negotovosti, s katero se srečujejo tudi nekateri najboljši smučarji na svetu.

Alpsko smučanje je pregrešno drag šport in čeprav se finančni položaj z dobrimi rezultati izboljšuje, to ne prinaša zagotovila za prihodnost.

"V tem pogledu nikakor ni lahko. Področje financ sem vedno prepuščala drugim, predvsem mami, jaz pa sem se trudila napredovati na snegu. Niti takšna sezona, kot je bila moja lanska, ne prinaša finančne varnosti za prihodnost. Stroški so zelo visoki. Nagrade na tekmah svetovnega pokala na prvi pogled delujejo visoke, vendar pozabljamo na davke, ki jih občutno zmanjšajo," je povedala Štuhčeva.

Ilka Štuhec je v sezoni 2016/2017 zaslužila 414.314 švicarskih frankov, kar je glede na tedanji menjalni tečaj znašalo 385.683 evrov (davek ni obračunan).

Mariborčanka je spregovorila tudi o smučarskih začetkih. "Odločitev ni bila težka. Lahko bi rekli, da je bila vnaprej določena. Mama in oče sta smučala, starejša sestra je trenirala pred mano. Vse se je sestavilo, tako da mi ni preostalo drugega, kot da stopim na smuči. Ko sem enkrat začela smučati, nisem želela nehati," se spominja 27-letnica, ki je v mladinski konkurenci navduševala z rezultati, precej več težav je imela z uveljavljanjem med svetovno elito.

"Preveč enostavo je reči, da ni bilo lahko. Mojo kariero so zaznamovale številne težave, ki so sestavni del športa. Treba se je spoprijeti z njimi in jih premagati. Če imaš določen cilj in si ničesar ne želiš bolj kot to, ne smeš obupati. Moraš verjeti in vztrajati. V prejšnji sezoni sem zabeležila velike uspehe, zmagovala sem v svetovnem pokalu in postala svetovna prvakinja. Ko sem ozrem nazaj, lahko rečem, da se je izplačalo. Izbrala sem pravo pot, ko sem vztrajala v smučanju," je prepričana.

Štuhčeva se je prve zmage v svetovnem pokalu veselila pri zrelih 26 letih na lanskem smuku v Lake Louisu. V nadaljevanju sezone je vpisala še šest zmag in se veselila naslova smukaške svetovne prvakinje. Sedmim zmagam je dodala še dve drugi in štiri tretja mesta, kar ji je prineslo dva mala kristalna globusa in drugo mesto v skupnem seštevku.

Pred začetkom olimpijske sezone so bila pričakovanja velika, načrte pa ji je prekrižala poškodba kolena. "Večkrat sem ponovila, ta poškodba je najtežja v psihološkem smislu. Želela sem nadaljevati v ritmu prejšnje sezone. Priprave so bile odlične. Na žalost se je zgodilo. Postavila sem si nove cilje. Uspešen povratek v naslednji sezoni. Verjamem, da se bom ponovno vrnila med najboljše. Zdaj je prezgodaj govoriti o tem. Šla bom korak za korakom. Najprej rehabilitacija, potem se morata povrniti moč in zaupanje v koleno," je napovedala svetovna prvakinja v smuku.

"Nikoli nisem dvomila v svoj uspeh. Nekateri pravijo, da sem trdolgava, verjetno je to razlog. Za uspeh se mora sestaviti veliko stvari."

Ilka Štuhec

ilka štuhec darja črnko | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 9
  • matermila 16:34 04.januar 2018.

    Jebi ga,tud jaz nisem preskrbljen.Bom verjetno moral do smrti delat,ker s to penzijo,ki jo izračunajo za 40 let dela,umiraš na obroke.Ilka,bo treba tud po smučarski karieri kaj počet,čeprav se ne boš tak matrala kot večina.Drgač pa ,vsaka čast.Hitro se poceli,ker ...prikaži več je brez tebe SP dolgočasen,nimam za koga navijat.

  • Avatar Leon
    Leon 16:19 04.januar 2018.

    Ilka spokaj kufre ,pa v Ameriko ,tam boš dosmrtna zmagovalka ! Tudi Tina se odpravlja kolikor je pisalo .

  • McClain 13:43 04.januar 2018.

    no, za sportnika res svetovnega kova, svetovnega prvaka itd, bi se res lahko izšlo bolje kot se je za njo. Slovenija pač. Po drugi strani pa en blefer Kramar iz NLB en milijon za cohanje tiča... Takle mamo, zato pa ...prikaži več mal boplj po pameti volit, da bodo privilegiranci tisti ki so nekaj naredili, ne tisti ki so pač v "žlahti" z nekom

Sorodne novice