Šport > Zimski športi
3981 ogledov

Štuhčeve v Söldnu ne bo

Ilka Štuhec
Najboljša slovenska smučarka se po dolgi odsotnosti vrača na bele strmine.

Potem ko je bila zaradi poškodbe kolena prisiljena izpustiti olimpijsko sezono, se vse bolj nestrpna Ilka Štuhec letos vrača v beli cirkus. Rehabilitacija po poškodbi kolena je potekala po načrtu, bolečine so odpravljene, Štuhčeva pa je znova našla tiste občutke, ki so ji prinesli sedem zmag na tekmah za svetovni pokal in naslov svetovne smukaške prvakinje.

"Občutke smo obudili in so zelo dobri. Veselim se dela v Čilu," je pred odhodom v Južno Ameriko, kjer bo nadaljevala sklop priprav pred novo sezono, povedala Štuhčeva. V Čile bo odpotovala 20. avgusta, vrnila pa se bo 21. septembra.

Prioriteta razumljivo ostajajo hitre discipline, v kolikor bodo razmere to dopuščale, pa se namerava udeležiti tudi tekem v tehničnih disicplinah. Uvodni veleslalom konec oktobra na ledeniku v Söldnu, kjer se bo tradicionalno začela nova sezona alpskega smučanja, bo izpustila.

"Ilka je super pripravljena"

Slovenska smučarka je kondicijsko nared za naporne fizične izzive. "Mislim, da sem v boljši kondiciji, saj se grobo gledano na sezono pripravljam že kakšno leto in pol. Veselim se prvih tekem," je povedala 27-letnica, njenemu mnenju pa se je pridružil tudi trener Grega Koštomaj. 

"Kar zadeva kondicijo, je Ilka večji del opravila z Anjo (Šešum, op. a.). Kolikor sem videl, sta res opravili kvalitetno delo. Ilka je super pripravljena. Pridružil bi se mnenju, da smo prebudili občutke. Pozitivno zremo naprej," je povedal Koštomaj in predstavil načrt dela v Južni Ameriki.

"Podobno kot doslej. Najprej gremo v El Colorado, kjer bomo prvi teden sami, nato pa se bomo združili z ekipo Kanadčank, mislim, da bo tam tudi Mikaela Shiffrin in še nekatere druge ekipe. Nato se selimo v La Parvo, kjer se bomo posvetili hitrim disciplinam v družbi naše moške hitre ekipe. Vmes se bomo udeležili še tekme, da prekinemo dolg Ilkin post."

Po vrnitvi iz Čila si bo slovenska šampionka privoščila še en daljši odmor, temu bo sledilo obdobje zadnjih popravkov. "Najprej malo daljši premor in regeneracija. Tudi krajši oddih. Sledi 14-dnevni sklop kondicijskih priprav. Rezervirano imamo kar nekaj evropskih ledenikov, odločitev pa bomo sprejeli glede na razmere in naše potrebe. Predvsem bomo iskali mir, da se pripravimo na zadnji del pred tekmami," je pojasnil Koštomaj.

"Nove so samo brazgotine"

Fizične težave so, kot pravi Štuhčeva, stvar preteklosti. "Koleno me nič ne moti. Nove so samo brazgotine. Sicer s kolenom ni nič groznega, me pa vseskozi malce opozarja, da ima že zgodovino, zato smo prilagodili treninge in našli tisto, kar mi najbolj ustreza."

V prihajajoči sezoni bo po belih strminah še naprej drvela s smučmi švicarske znamke Stöckli, s katero so se nedavno razšli Ana Bucik, Maruša Ferk in Boštjan Kline. "Jaz se počutim odlično. Zakaj so drugi menjali material, je njihova stvar. Ne vidim razloga, zakaj bi menjala, če je vse v redu," je pojasnila.

Tiskovna konferenca Ilke Štuhec (prevrtite na 3:40)

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.