Šport > Zimski športi
11881 ogledov

Prihaja nova era smučarskih poletov, rekord samo še vprašanje časa

Planica 2023 Saša Despot
Krovna smučarska zveza (Fis) se resno nagiba k spremembam na področju smučarskih poletov, ki bi povečale atraktivnost tega športa.

Prihodnjega marca bo minilo sedem let od zadnjega svetovnega rekorda v smučarskih poletih, ki ga je leta 2017 v Vikersundu postavil Avstrijec Stefan Kraft (253,5 m).

Samo enkrat doslej so morali ljubitelji smučarskih poletov na nov rekord čakati dlje, in sicer je Jože Šlibar leta 1961 izboljšal desel let staro znamko Finca Tauna Luira (139 m). Šlibar je bil dva metra daljši (141 m).

Dvakrat v zgodovini je med dvema rekordoma minilo sedem let. Rekord Nemca Rudija Geringa (118 m) iz leta 1941 je veljal do leta 1948, rekord Poljaka Piotra Fijasa (194 m) iz leta 1987 pa do leta 1994.

Privrženci dolgih poletov se sprašujejo, koliko časa bo potrebno čakati na izboljšanje Kraftovega rekorda? Če gre verjeti visokim predstavnikom Mednarodne smučarske zveze (Fis), ne več dolgo.

letalnica Vikersund | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V zakulisju namreč že razmišljajo o prevetritvi pravil, s čimer bi zagotovili pogoje za daljše polete. V prvi vrsti bo potrebno povečati razliko v višini med zaletom in ravnino na doskočišču, ki po trenutno veljavnih pravilih ne sme presegati 135 metrov.

"Želimo si narediti še en korak naprej in v nekaj letih izboljšati svetovni rekord v poletih," je napovedal šef tekmovanja pri Fisu Sandro Pertile. "V prihodnjih letih bi ga lahko izboljšali za 10 do 15 metrov," je dodal.

S Pertilejem se je na temo daljših poletov pogovarjal tudi direktor norveških smučarskih skokov Clas Brede Braathen. "Smučarskih poletov se lotevamo s svežim pristopom. To je spektakularen in zanimiv šport. Želimo ga razvijati naprej in ga narediti še bolj spektakularnega. Po vsej verjetnosti bomo povečali velikost letalnic. To pomeni, da bodo letalnice v bližnji prihodnosti omogočale polete okoli 260 do 265 metrov," je napovedal Braathen.

"Šport mora postati še bolj globalen, prav tako moramo k sodelovanju privabiti še več držav. Želim si tudi daljše sezone, kar bo od nas zahtevalo bolj razširjeno uporabo hibridnih rešitev," je dodal Norvežan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 08:18 10.november 2023.

    Končno bo spet nekaj razburjenja!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:21 09.november 2023.

    Rekordi , rekordi... Kaj pa varnost športnikov in športnic???