Šport > Zimski športi
298 ogledov

Vlada podprla prizadevanja za nov športni spektakel v Planici

Planica Anže Petkovšek
Vlada Republike Slovenije je podprla kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2028 v Planici.

Vlada je na današnji seji Smučarski zvezi Slovenije podala soglasje za vložitev kandidature pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) za organizacijo svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2028 v Planici, so sporočili z vlade.

Prireditev bo v Nordijskem centru Planica, kjer je pozimi že potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Svetovno prvenstvo v poletih je bilo v Planici nazadnje leta 2020, lani je SP v poleti gostil norveški Vikersund, prihodnje leto pa bo gostitelj avstrijski Kulm. SP v poletih leta 2026 bo v Oberstdorfu v Nemčiji.

"Smučarska zveza Slovenije mora ministrstvo, pristojno za šport, najkasneje do 15. novembra v letu pred prireditvijo obvestiti o tem, ali je pri Mednarodni smučarski zvezi pridobila pravice za organizacijo prireditve. Poleg tega mora predložiti tudi končno študijo o organizaciji in financiranju prireditve. Organizacija svetovnega prvenstva se sofinancira skladno z letnim programom športa v Republiki Sloveniji in na podlagi Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni," so ob tem sporočili z vlade.

Na zadnjem SP v poletih v Vikersundu 2022 je Slovenija na ekipni tekmi z več kot 100 točkami naskoka pokorila konkurenco. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so zanesljivo osvojili svetovni naslov in se podpisali pod deveto slovensko kolajno na SP v poletih, od tega tretjo zlato.

Posamična naslova sta doslej med slovenskimi skakalci osvojila Robert Kranjec in Peter Prevc.

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • radovednica 08:24 22.september 2023.

    Avtorju prispevka vprašanje. Kaj je za vas "spektakel"? Samo flancanje o spektaklih, kje pa so? Zame to ni spektakel, da v Planici, kljub dolgotrajnemu predragemu "urejanju" skakalnice, ta komaj dopušča skoke blizu in ne preko svetovnega rekorda. TV komentatorji pa ...prikaži več "flancajo" o "lepih, dolgih skokih". Ti pa so dejansko še vedno tam kot pred dvajset in več leti. To je "debakel" in ne "spektakel".

  • Ender3 20:00 21.september 2023.

    Treba jih je bojkotirat ža na začetku. !!!

Sorodne novice