Slovenija
13478 ogledov

Moratorij na kredite? To pravi ministrica!

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
V ospredju današnje vladne seje je bilo vprašanje pomoči prizadetim v poplavah. Ministra predstavila ukrepe, ki jih bo prihodnji teden potrjevala vlada.

Vlada je danes obravnavala predlog dodatnih ukrepov za pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah. Osredotočili so se predvsem na pomoč fizičnim osebam, so pa v novem interventnem zakonu tudi ukrepi za gospodarstvo. V petek naj bi ga predstavili opoziciji in parlamentarnim strankam, v DZ bi ga lahko poslali prihodnji teden.

Ujme so po nekaterih ocenah prizadele od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, od tega je 1000 takšnih, ki so izgubila vse. 

Vprašanje, kako pomagati fizičnim osebam, je bila osrednja točka seje, je zatrdil gospodarski minister Matjaž Han. Interventni zakon pripravljajo na ministrstvu za javno upravo, predloge za pomoč prizadetim mu posredujejo vsa ministrstva, tudi gospodarsko, je dejal.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je pojasnila, da je zdaj ključno, da pomoč pride hitro in učinkovito do ljudi. Zato so pripravili interventni zakon, ki je nujen, da se lahko začne sanacija in da lahko pomagajo ljudem, kjer je najbolj potrebno.

Ukrepi so povezani z vzpostavitvijo javne infrastrukture, pomočjo občinam, namestitvijo posameznikov, ki so izgubili dom, dostave humanitarne pomoči ljudem ... Nepremičnine, ki so prazne in v lasti države, bodo brezplačno na voljo prizadetim v poplavah, najem bo koordiniral Stanovanjski sklad RS. Ministrica je napovedala še moratorij na kredite oziroma olajšanje finačnih bremen prizadetim v poplavah. Poleg tega bodo bistveno olajšali postopke za zaposlitev tujcev, ki bodo pomagali pri sanaciji in intervenciji.

"To so ukrepi, ki jih bomo oblikovali in jih bo vlada sprejela prihodnji teden," je dodala ministrica. Napovedala je tudi sistemske ukrepe za dolgoročno sanacijo škode.

Ustanovitev tehničnih pisarn na terenu

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pa je povedal, da je vlada na današnji seji razpravljala tudi o postavitvi stanovanjskih objektov na prizadetih območjih.

Trije ključni ukrepi, o katerih so govorili:

- Ustanovitev tehničnih pisarn na terenu. "Gre za tehnično pomoč vsem prizadetim v poplavah, za fizične osebe, občine, gospodarstvo. Pomoč je namenjena vsem, ki se bodo v prihodnje ukvarjali z rekonstrukcijo, obnovo, selitvijo objektov in bodo potrebovali tovrstne storitve," je pojasnil Brežan.

- Ukrep nujne rekonstrukcije za tiste objekte, kjer je obnova prvotnega pomena. Olajšali bodo vse postopke s pridobivanjem različnih dovoljenj.

- Podpora občinam pri sprejemanju občinskih načrtov za odpravo posledic naravne nesreče. "Verjamem, da bomo na ta način prišli do ukrepov, ki bodo čim prej pripeljali do rešitev za tiste, ki so izgubili dom, ki so se jim uničili proizvodni obrati in podobno," je dejal Brežan. 

Poleg tega je vlada za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade imenovala Boštjana Šefica. Pristojen bo za obnovo prizadetih krajev po poplavah in plazovih. Pri obnovi bo sodeloval tudi mednarodno priznani inženir Marjan Pipenbaher. 

Ukrepi, ki jih bo prihodnji teden potrjevala vlada

Ukrepe, ki jih bo prihodnji teden sprejemala vlada, sta predstavila gospodarski minister in minister za delo Matjaž Han in Luka Mesec.

  • Prvi, interventni zakon prinaša izredne denarne pomoči, ki jih delijo centri za socialno delo. Ta pomoč je 465 evrov na osebo, 1.800 evrov za štiričlansko družino. Trenutno na vladi govorijo o ideji, da bi bili tisti, ki so imeli veliko gmotno škodo, lahko dobili sedemkratnik tega zneska.
  • Drugi ukrep, zbirajo se prazna stanovanja, ljudje bodo lahko vanje nameščena brezplačno, stroške bo pokrila država
  • Tretji ukrep, krizna nastanotev starejših nad 65 let; nastanili jih bodo začasno v domove za starejše, oskrba bo brezplačna
  • Četrti ukrep je čakanje na delo, kar pomeni, da delavec dobi 80 odstotkov plače.
  • Peti ukrep je solidarnostna pomoč za samozaposlene; vsak, ki je utrpel škodo, lahko do konca leta prejme 1200 evrov pomoči na mesec. Pogoj je 25 odstotni padec dohodka na letni ravni. 
  • Šesti ukrep je povabilo brezposelnim v program javnih del. S tem namenom bodo zvišali tudi nadomestila za javna dela pri gradnjah, sanaciji..
  • Sedmi ukrep je hitro zaposlovanje tujih delavcev. Zavod za zaposlovanje bo imel deset dni  za izdajo soglasja za delo, upravna enota pa ima tri mesece za izdajo dovoljenja za prebivanje.
  • Osmi ukrep je povečanje števila ur začasnega dela za upokojence, ki je zdaj omejeno na 60 ur.
  • Deveti ukrep je možnost solidarnostne pomoči osebnim asistentom s strani delodajalcev ter možnost porabe subvencij invalidskim podjetjem, ki so utrpeli škodo, za sanacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • andrej084 21:15 17.avgust 2023.

    Šefic bo vse uredil, sicer je tip zrel za penzion, vendar je pri teh zadevah nenadomesljiv in le on lahko vodi postopke, ki bodo ljudem vrnili prebivališča. Jutri je nov dan...

  • lojs 19:36 17.avgust 2023.

    kje se je tale japanska buba naćila tega leporečenja in vse te prazne retorike ... mogoče obtajajo kakšni šnelkutzi, ki sicer niso ravno poceni

  • Soljatar 16:56 17.avgust 2023.

    https://mikstone.si/top-tps/

Sorodne novice