Šport > Zimski športi
12759 ogledov

Primož Peterka ima novo službo

Primož Peterka Profimedia
Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala se sooča z novimi izzivi.

Pred nekaj tedni je v slovenskih medijih zaokrožila novica, da je Primož Peterka prekinil sodelovanje z reprezentanco Turčije. Takrat je dejal, da ima alternative za nadaljevanje trenerske kariere, zdaj je jasno, kje se bo udejstvoval. Skrbel za razvoj mladih Kitajk, je Moravčan razkril za Siol.

Primož Peterka Smučarski skoki Šport Peterka ni več trener Turkov, nasledil ga je Slovenec

Peterka se je skupaj z Jelkom Grosom pred časom odpravil na Kitajsko, kjer je testiral sposobnosti sedeminsedemdesetih deklet. Slednja so bila prej usmerjena v druge športe, za smučarske skoke večinoma še niso slišala. Izbrali so petnajsterico, ki bo odslej trenirala v Sloveniji.

"Z njimi smo opravili takšna testiranja, kot jih imajo slovenski skakalci. (...) Dekleta so zelo skočna in so vse presenetila. Tudi na snegu se znajdejo, pa čeprav so ga v Planici v petek zjutraj šele prvič videla," je za Siol dejal Peterka.

Gre za tekmovalke rojene med letoma 2002 in 2006. "Nastanjeni smo v Kranjski Gori, v prihodnje pa se bomo preselili v hišo v Podkornu. Pogoji za trening so v Planici najboljši. Boljših, kot jih imamo pri nas, ni. Cilji so visoki, o njih pa ne bi zdaj govoril," je dodal nekdaj odlični skakalec.

smučarski skoki Kuusamo Smučarski skoki Šport Finale nič več v Planici, na seznamu nova država

Peterki bo pri treningu pomagala družinska naveza Andraž Pograjc in Manja Pograjc, oba nekdanja smučarska skakalca. Z dekleti sta v Slovenijo prišli še dve prevajalki, Kitajke pa se bodo ob športnih osnovah učile tudi angleškega jezika. Domov bodo odpotovale dvakrat na leto.

Peterka, ki je svojo trenersko kariero začel leta 2011, s Kitajkami trenira dvakrat ali trikrat dnevno, zaenkrat je poudarek na čistih osnovah smučarskega skakanja. Projekt s skakalkami iz province Zhejiang bo predvidoma potekal tri leta.

Komentarjev 7
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 15:16 30.julij 2019.

    Klientilizem. Končno mu lahko privoščimo ob naslednjem spodrsljau, da zamenja direktorja Nordijskega centra Planica. Tip je tako zaseden, da je neverjetno, da sploh lahko opravlja direktorsko funkcijo.

  • Majazmaja 14:31 30.julij 2019.

    Naj mu uspe ... Naj se zresni in se gre zdravit. Prej je njegovo pijačo vsaj malenkost zavirala Renata, zdaj pa nje ni več in upam, da se ne bo totalno zapil.

  • McClain 14:17 30.julij 2019.

    tole ne bo dolgo