Šport > Zimski športi
4 ogledov

Prolog Björgnovi, Čebaškova osma

Oberhof Tour de ski Reuters
V nemškem Oberhofu se je danes začela novoletna turneja v smučarskem teku, prva so s prologom opravila dekleta. Zmagala je Marit Björgen, Alenka Čebašek je bila solidna osma.

Najhitrejši čas je postavila Norvežanka Marit Björgen (6:34,4) pred rojakinjo Astrid Jacobsen (+1,9) in Poljakinjo Sylwio Jaskowiec (+7,0). Dobro je tekla tudi Slovenka Alenka Čebašek in tekmo končala na osmem mestu (+10,7).

Druga slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je osvojila 52. mesto (+30,8). Poljakinja Justyna Kowalczyk, branilka naslova, ki je zmagala na zadnjih treh novoletnih turnejah, je včeraj presenetljivo odpovedala svojo udeležbo na tokratnem Tour de skiju.

Slabo vreme botrovalo slabi progi

Proga sicer ni bila optimalno pripravljena, saj so imeli organizatorji zaradi visokih temperatur in snega precej težav, da so tekmo sploh izpeljali. 

"Danes je bilo težko najti pravo hitrost, saj je bila tekma kratka, proga pa zelo težka. Sama sem se dobro pripravila, smuči so bile odlične, zame je ta zmaga uspešen start novoletne turneje. Veselim se, da sem se po krajšem premoru vrnila z zmago, prav tako pa me veseli, da sva se na stopničke uvrstili kar dve Norvežanki," je dejala Bjoergnova, ki si je z današnjo zmago prislužila tudi bonus 15 sekund.

"Res odličen rezultat je med top deset. Pred tekmo nisem imela dobrega občutka, bila sem celo negativna, ko smo zjutraj prišli na stadion, ampak na koncu se je vse izšlo. Na ogrevanju je bila proga zelo mehka, potem so progo zaprli in jo na vzponih utrdili s soljo, tako da je bilo med tekmo precej bolje. Za samo tekmo nisem imela posebne taktike, pravzaprav sem si rekla, da naj čim manj razmišljam, prvi krog sem bila na merjenju tri sekunde zadaj, drugi krog pa tri spredaj. Današnje osmo mesto je zame rezultatski preskok, katerega sem res zelo vesela," pa je po tekmi povedala Čebaškova.

Slovenija z naknadnim udeležencem

Prireditelji so napeli vse moči, da so v visokih temperaturah le uspeli pripraviti progo, ki pa je bila vse prej kot optimalna, saj jo je dež v zadnjih dneh še dodatno zmehčal. V naslednjih dneh bo tako v programu nekaj sprememb, v nedeljo bo tako namesto teka na devet in 15 kilometrov na sporedu sprint.

Ob 15.15 bodo s prologom opravili še moški, na startu pa bo tudi Slovenec Boštjan Klavžar, ki ga je vodstvo Smučarske zveze Slovenije na tekmo uvrstilo naknadno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.