Šport > Zimski športi
17092 ogledov

Prvi mož športa prikrival ruski doping, nagrajen s prostitutkami

Anders Besseberg
Nekdanjemu biatlonskemu šefu na Norveškem sodijo zaradi korupcije.

Na Norveškem se je začelo sojenje nekdanjemu vodji biatlona Andersu Bessebergu, ki ga obtožujejo "velike korupcije" zaradi domnevnega prikrivanja ruskih dopinških primerov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Besseberg prikrival ruski doping v zameno za razne usluge, vključno s prostitutkami in z lovskimi zabavami.

Besseberg, ki je Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU) vodil med letoma 1992 in 2018, je obtožen prejemanja podkupnin med letoma 2009 in 2018, med drugim naj bi prejemal luksuzne ure in najem avtomobila. Sedeminsedemdesetletni Norvežan zanika kakršno koli krivdo.

"Zakaj so Rusi želeli podkupiti Besseberga? Zakaj se je Infront (imetnika pravic, op. STA) zanimal za plačilo podkupnin? To bomo poskušali dokazati," je tiskovna agencija NTB citirala tožilko Marianne Djupesland.

Obtožnica zoper Besseberga je posledica poročila neodvisne komisije, ki jo je ustanovila mednarodna zveza in je bilo objavljeno januarja 2021. Komisija je ugotovila, da je Norvežan dolga leta ščitil "ruske interese" s pomočjo generalne sekretarke IBU Nicole Resch iz Nemčije.

Nicole Resch | Avtor: Profimedia Profimedia

Na podlagi pričevanj žvižgačev, racij avstrijske in norveške policije ter poročila Svetovne protidopinške agencije (Wada) je komisija ugotovila, da je Besseberg od ruskih uradnikov prejel najmanj 200.000 dolarjev (približno 183.000 evrov), sprejel vabila na lovske zabave s plačanimi vsemi stroški v Rusiji in prejemal storitve prostitutk.

V zameno naj bi zamolčal več dopinških primerov in intenzivno lobiral v korist Rusije.

Bessebergu grozi do deset let zapora, če bo obsojen, še piše AFP. Sojenje se bo končalo 16. februarja.

Komentarjev 10
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:30 09.januar 2024.

    Jaz pa sem mislila, da v državah na severu živijo sami poštenjakarji. ;)

  • atamama 20:03 09.januar 2024.

    Ko preberem članek dobim občutek, da bo ta človek kaznovan, ker ni hotel sodelovati v gonji proti Rusom. Mislim, da je vodil zadeve pošteno navkljub pritiskom, da mora ''nekaj ukrepati ali nekaj najti''. Kdo verjame izpovedi športnice, ki je za ...prikaži več nagrado, da je blatila Rusijo, dobila prosto pot na zahod in penzijo? Ali lahko novinarji preverite od kje neki dobiva denar za preživetje? Pa še enkrat poskusite prebrati njene izjave. Protislovne in neskladne z arhivom vzorcev krvi obtoženih športnikov.

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:56 09.januar 2024.

    Cel svet je v korupciji, potem pa vsakega ki ne špila po njihovo odpikajo. vse skupaj ena mafija lopovska

Sorodne novice