Šport > Zimski športi
182 ogledov

Nov dober nastop Planka, Fak napredoval

Lovro Planko Epa
Popolna norveška prevlada na zasledovanju, Planko 21.

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je zmagovalec zasledovalne preizkušnje svetovnega pokala na 12,5 km v švicarskem Lenzerheideju. Norvežani so slavili trojno zmago, drugi je bil Endre Stroemsheim, tretji pa Sturla Holm Laegreid. Oba Slovenca sta prišla do točk. Lovro Planko je tekmo končal na 21. mestu, Jakov Fak pa na 28.

Planko se je na progo podal kot deveti po uspehu kariere v petkovem sprintu. Na prvem strelskem postanku je pokril vse tarče, na drugem, prav tako leže, pa je pustil dve nepokriti tarči in zdrsnil na 17. mesto. Po novih dveh napakah stoje ga je po tretjem streljanju dohitel Fak, ki je startal kot 38.

Zadnje streljanje je bolje opravil Planko ter z ničlo nekoliko napredoval, na koncu pa za zmagovalcem na 21. mestu zaostal 2:07,9 minute. Fak je bil 28., po dveh strelskih napakah pa je napredoval na 28. mesto in za Boejem zaostal 2:42 minute.

"Zelo dober začetek in nato štiri napake. Sem padel kar nazaj, nato pa sem si rekel, naj uživam, da naj streljam, kot znam, in sem lahko zadovoljen z 21. mestom. Smuči morda niso šle ravno tako, kot bi si želel, a sem lahko ponovno zadovoljen," je za Smučarsko zvezo Slovenije po drugi najboljši uvrstitvi v karieri dejal Planko.

"Zelo dobra prva polovica tekme. Nato dve napaki, tako da sem prišel v malce slabši položaj. Vesel sem napredovanja, a želja je bila priti med najboljših 20 in ne biti 28. A izhodišče ni bilo najboljše. Potrudil sem se in dal vse od sebe. S samim začetkom sezone nisem zadovoljen, saj sem imel občutek, da sem lahko precej boljši," pa je dodal Fak.

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

V boju za zmago je bilo pred zadnjim streljanjem jasno, da bodo med sabo obračunali Norvežani. Skupaj so na strelsko preprogo prišli mlajši od bratov Boe, Laegreid in Stroemsheim. Slednji je imel težave z izpadlim nabojnikom ter izpustil iz rok priložnost za zmago, s strelsko ničlo pa se je k 76. zmagi v svetovnem pokalu podal Boe.

Ta je ciljno črto prečkal 24,7 sekunde pred najhitrejšim v smučini Stroemsheimom, Laegreid pa je v zadnjem krogu malce omagal in zaostal 29,1 sekunde. Boe je od vodilnih Norvežanov grešil največ, pustil je tri nepokrite tarče, Laegreid je zgrešil le zadnji, 20. strel, Stroemsheim pa je bil dvakrat nenatančen.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel branilec skupne zmage iz prejšnje sezone Johannes Thingnes Boe, ki je zbral 394 točk. Lovro Planko je skupno 26., Fak pa 32.

V nedeljo bosta na tem švicarskem prizorišču na visoki nadmorski višini 1500 m še prvi preizkušnji s skupinskim startom v sezoni. Na njih bosta od slovenskih predstavnikov nastopila Planko in Anamarija Lampič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice