Šport > Zimski športi
49 ogledov

Schlieriju ni para, Prevc odličen drugi

planica skakalci
1/17
Reuters
Gregor Schlierenzauer je zmagovalec prve tekme finala svetovnega pokala v Planici (412,2). Avstrijec si je tako že zagotovil mali kristalni globus za najboljšega letalca v letošnji sezoni. Domače obiskovalce je z drugim mestom navdušil Peter Prevc (405,9), tretji pa je bil Poljak Piotr Zyla (402,5). Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnil Robert Kranjec (396,2).

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je zmagal na prvi tekmi finala sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici (412,2 točke, 217,5 in 213,5 m). Skupni zmagovalec pokala je s tem zmagal tudi v posebnem točkovanju poletov. Drugi je bil Slovenec Peter Prevc (405,9, 214 in 215,5 m), tretji pa Poljak Piotr Zyla (402,5 točke, 212,5 in 216,5 m).

''Vedno je nekaj posebnega skakati v Planici. Tu sem že večkrat zmagal, a ni vselej tako lahko kot morda izgleda. Rezultata sem zelo vesel,'' je po zmagi povedal Schlierenzauer.

''Zelo, zelo sem vesel. V drugi seriji sem imel tudi dober veter in to sem izkoristil. Upam, da bomo tudi v naslednjih dneh dobro skakali. Nekaj rezerve še imam. Bilo je zelo lepo stopiti na stopničke pred domačo publiko, tudi skakati je drugače kot nekje v tujini. Če pa jim narediš še veselje, je pa fantastično,'' je dodal slovenski heroj Peter Prevc. Na vprašanje, ali je bilo Schlierija mogoče premagati, pa je ''Pero mišica'' dodal: ''Vsak je premagljiv. Morda sem imel predober veter, da bi ga v drugo premagal. Vseeno je drugo mesto odličen rezultat.''

Robert Kranjec, ki je imel pred tekmo še možnost za mali kristalni globus v poletih, je bil peti (396,2, 208,5 in 214,5 m), Jurij Tepeš šesti (393,7, 198,5 in 223,5 m), Andraž Pograjc pa 17. (361,7 točke, 190 in 198,5 m). ''Drugi skok je bil precej boljši kot prvi. Če bi skočil tako tudi v prvo, bi govorili o lepi uvrstitvi. Sem pa z njo vseeno zadovoljen. Verjetno sem prepričal tudi Gorana Janusa, da bom skakal tudi jutri Vzdušje je bilo odlično. Dobil sem dodaten vzgon, še nekaj adrenalina. Na ekipni tekmi bomo napadli najvišja mesta. Zelo vesel bi bil stopničk,'' je povedal Pograjc.

V drugo serijo se pred okrog 12.000 gledalci izmed Slovencev nista uvrstila Matjaž Pungertar, ki je bil 32. (160,8 točke, 180,5 m), in Anže Semenič, ki je končal na 39. mestu (146 točk, 174 m).

Norvežan Anders Jacobsen je grdo padel v finalni seriji, ko njegovo desno koleno ni zdržalo pritiska in je klecnil po doskoku. Potem je obležal in so ga s krvavečim obrazom najprej s sanmi odpeljali iz letalnice, nato pa s helikopterjem na pregled v Univerzitetni klinični center Ljubljani.

V soboto je na programu ekipna tekma; ob 9. se bo začela poskusna serija, ob 10. prva, uro pozneje pa finalna serija. ''Obet je dober, a je tu še pet drugih ekip, ki so sposobne zmagati. Bomo videli. Pričakujem, da bo jutri več daljših poletov. Upam pa, da veter ne bo preveč pihal,'' je povedal Prevc.

V nedeljo je predvidena še druga tekma posameznikov, s katero se bo sklenila sezona 2012/13.

Finale svetovnega pokala, smučarski poleti, Planica, rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.