Šport > Zimski športi
42 ogledov

Shiffrinova melje naprej; Tina peta, Maria odstopila

slalom semmering tina maze
1/12
Reuters
Tina Maze je na nočnem slalomu v Flachauu osvojila solidno peto mesto, potem ko je bila po prvi vožnji osma. Zmagala je Američanka Mikaela Shiffrin, druga je bila Švedinja Frida Hansdotter, tretja pa Finka Tanja Poutiainen. Maria Höfl-Riesch, ki je vodila po prvi vožnji, je v drugo odstopila.

"Danes mi je bilo težko smučati na slalomu. Posebej v prvi vožnji. Ni mi šlo dobro, nisem bila sproščena in nisem napadala. Stotinke so hitro šle po zlu. V drugi vožnji sem se znašla bistveno bolje. Borila sem se in sem zadovoljna. Med obema vožnjama sem zamenjala smučarski čevelj, pa tudi vratca so bila postavljena bolj naravnost in sem lahko bolj napadala. Potrebujem kakšen dan ali dva več, da bi se povsem privadila na slalom. Sama nisem razočarana zaradi takega razpeta. Razočarana sem zaradi prve vožnje. V finalu sem bila precej boljša. Pred mano pa so bile smučarke, ki trenirajo samo veleslalom ali slalom. Priti iz hitrih disciplin na slalom je zato zame bistveno težje," je dejala Tina Maze.

Nemka Maria Höfl-Riesch je bila najhitrejša po prvi vožnji, vendar je po zanesljivem vodstvu, ki ga je imela še po drugem merjenju časa na drugi progi, nato odstopila. Mazejeva ima sedaj v seštevku pokala že 1334 točk, Höfl-Riescheva pa je ostala pri 744 točkah in jih ima na drugem mestu skoraj pol manj od najboljše slovenske smučarke. V slalomskem seštevku ima Mikaela Shiffrin čelu 436 točk, Mazejeva na drugem mestu pa 355.

Po prvem nastopu je bila druga 17-letna Shiffrinova (+0,56), tretja pa Nemka Christina Geiger (+0,81). Slednja je tik pred ciljem finala odstopila in na zmagovalne stopničke "spustila" Frido Hansdotter, drugič zapored na slalomih. Švedinja je bila namreč druga že v Zagrebu in je imela to uvrstitev tudi pred nastopom Höfl-Riescheve, slalomske olimpijske zmagovalke.

Maria "zajahala" količek v spodnjem delu

Ko je že kazalo, da bo Höfl-Riescheva ne le ubranila vodstvo, ampak prepričljivo prednost še povečala, saj je naskok po prvem merjenju vmesnega časa povečala na več kot sekundo, pa se je nedolgo zatem lahko le prijela za glavo. Namesto druge zmage v sezoni je po drugem merjenju vmesnega časa, kjer je bila 66 stotink pred tekmicami, napravila napako in odstopila. Shiffrinova je po Zagrebu in Aareju še tretjič v sezoni in tudi v karieri zmagala, Hansdotterjeva pa je bila še petič druga; to so tudi njene edine uvrstitve med prvo trojico v karieri.

Mazejeva, ki ji prvi nastop ni uspel, je finalno vožnjo začela z osmega mesta, za vodilno pa je zaostajala sekundo in 38 stotink. Tudi po finalni vožnji ni prevzela vodstva, po devetem času tega dela tekme pa so ji odstopi tekmic prinesli še nekaj boljšo končno uvrstitev, kot bi jo sicer dosegla. Po novi vrhunski uvrstitvi je naredila še en korak k skupni zmagi, ki jo je lani osvojila Američanka Lindsey Vonn. Slednja tokrat ni tekmovala, v skupnem seštevku pa je šesta (504).

Svetovni pokal smučark se bo nadaljeval v soboto in nedeljo v italijanski Cortini d'Ampezzo s smukom in superveleslalomom, zadnji vikend v januarju pa bo namenjen Zlati lisici na Mariborskem Pohorju (26. in 27. januarja).

Komentarjev 5
 • Žurnalček 09:52 16.januar 2013.

  Hvala, nisem navajen klikat po slikah , vendar tole izgleda dela .

 • Avatar skeptik
  skeptik 07:15 16.januar 2013.

  peto mesto je vrhunski rezultat, ampak naj se Tina neha sprenevedat. Dva dni nazaj je hitela razlagat, kako zanjo prehod iz hitrih v tehnične discipline ne dela nobenega problema, da tega ne bo naredila ne prvič ne zadnjič.... Danes pa ...prikaži več jamra, da bi potrebovala še dan ali dva, da ji je bilo težko, bla bla bla.... Nepotrebne kontradiktorne izjave. Sicer pa KAPO DOL!

 • westal 05:28 16.januar 2013.

  Na koncu tabele pod Current.