Šport > Zimski športi
33305 ogledov

Skakalni as z razkritjem o Slovencu: "On je dobesedno nor"

Roman Koudelka Epa
Petkratni zmagovalec tekem za svetovni pokal bo poskušal nekdanjo skakalno velesilo iz rezultatske krize potegniti s pomočjo slovenskega znanja.

Češki smučarski skoki so v zadnjih letih zapadli v veliko krizo, zato so odgovorni v želji po reševanju nezadvidljive situacije potegnili več konkretnih potez. Predsedniško funkcijo je prevzel Vit Haček, mesto športnega direktorja je zasedel Filip Sakala, nekdanji skakalec in sin legendarnega Jaroslava Sakale, za pripravo tekmovalcev pa bosta v prihajajoči sezoni skrbela slovenska trenerja Gaj Trček in njegov pomočnik Jure Šinkovec.

Harrachov Razpad sistema Šport Nekdanja skakalna velesila pred kolapsom: "Stanje je katastrofalno" Smučarski skoki Smučarski skoki Šport Legendarni slovenski trener ostal brez službe

Zahvaljujoč tem spremembam se rezultatskega preporoda v novi sezoni nadeja lani najboljši češki skakalec, 34-letni Roman Koudelka, petkratni zmagovalec tekem za svetovni pokal, ki je tudi po zaslugi slovenskega znanja našel dodatno motivacijo za vrnitev na pota stare slave. 

"Končno sem spet motiviran, da izboljšam svoje skoke," je v intervjuju za Aktuálně.cz povedal češki veteran in dodal: "Z obema trenerjema se zelo dobro razumem. Veliko sta že naredila in čeprav sadovi njunega dela še niso vidni, že njun pristop k reševanju klavrnega položaja kaže v pravo smer."

"Trček je leta 2011 osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu, Šinkovec pa je vrsto let delal v Planici. Oba pa krasi predvsem človeški pristop," je kvalitete slovenskega trenerskega dvojca izpostavil Koudelka.

Roman Koudelka | Avtor: Epa Epa

Češki veteran je spregovoril tudi o fizičnem počutju, saj mu je v zadnjih letih pogosto nagajalo koleno. "Dolgo časa sem imel težave s kolenom, toda zdaj je spet vse v redu. Ne potrebujem več injekcij. Šinkovec mi je bil pri tem v veliko pomoči, ker je sam prestal nekaj podobnega. Pokazal mi je pravo pot do okrevanja. Na treningih lahko spet polno obremenim koleno, še vedno pa moram okrepiti mišice. Zahvaljujoč različnim vajam se na tem področju že kaže napredek. Treniram in skačem brez bolečin."

Gaj Trček | Avtor: Profimedia Gaj Trček Profimedia
"Trener Trček je dobesedno nor, on bi delal 20 ur na dan. Ker sem podoben tip človeka, mi takšen pristop ustreza, zato se zelo dobro razumeva. Slovenca me morata včasih držati nazaj, ker bi najraje že danes oddelal jutrišnji program. Treniram vsak dan, vendar imam za razliko od prej spet občutek, da napredujem. Domov se vračam zelo utrujen, toda verjamem, da sem na pravi poti. Spet imam dovolj motivacije, česar mi je v zadnjem času primanjkovalo."

"Po nekaj težkih sezonah opažam zanimive spremembe. Učim se novih stvari, v čemer sem vedno užival. V zadovoljstvo mi je, da pri svojih letih še vedno odpravljam napake. Zdaj je čas, da se ponovno dvignemo, in vse kaže, da nam lahko uspe. Spet smo vzpostavili primeren odnos do tekmovalcev, kar konkretno pomeni strog pristop med treningom in prijateljski odnos po koncu. V smučarskih skokih se je v zadnjih letih marsikaj spremenilo, zato nam ne sme primanjkovati poguma. Treba je spoštovati vse povratne informacije in zaupati v delo trenerjev," še meni Koudelka.

Roman Koudelka | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.