Šport > Zimski športi
16558 ogledov

Skakalni velesili v šoku, tega ni pričakoval nihče

Granerud Profimedia
Prva tekma nove sezone smučarskih skokov se ni iztekla po pričakovanjih Norvežanov in Poljakov.

Nad razpletom prve posamične tekme v Ruki, s katero se je v soboto začela 45. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, so bili najbolj razočarani v taborih dveh skakalnih velesil - Norveške in Poljske.

Poljaki so edine točke osvojili po zaslugi lani izjemnega Dawida Kubackega (21. mesto), medtem ko je za najboljšo norveško uvrstitev poskrbel branilec velikega kristalnega globusa Halvor Egner Granerud (16. mesto). Ta je bil tudi edini predstavnik vikingov med najboljšo dvajseterico, točke pa sta ob njem osvojila še Daniel Andre Tande (22. mesto) in Marius Lindvik (23. mesto).

Timi Zajc Pet orlov do točk Šport Zajc z izvrstnim finalnim skokom napredoval po lestvici

Tako Poljaki kot Norvežani, ki so se na začetek sezone pripravljali v Lillehammerju, so v tekmo vstopili z visokimi pričakovanji, po koncu pa so tekmovalci in strokovni štab poskušali izluščiti razloge za tako mizeren izplen.

"To je noro," je bil začuden Granerud. "Na podlagi naših skokov v Lillehammerju smo v Ruko prispeli z dobrimi občutki. Na koncu smo bili zgolj za odtenek boljši od Poljakov, s katerimi smo skupaj trenirali. Pa prav oni so nas najbolj skrbeli. Na koncu so se odrezali še slabše kot mi, saj se je samo eden uvrstil v finalno serijo," je dodal Norvežan.

Povsem drugačnega uvoda v sezono se je nadejal tudi trener Alexander Stöckl. "Skoki v Lillehammerju so bili na dokaj visokem nivoju. Bili smo občutno boljši od Poljakov. Naši skakalci so kazali precej več potenciala, kot smo videli na tekmi," je povedal.

Anže Lanišek Smučarski skoki Šport Nemci kvalifikacije opravili z odliko, Poljaki razočarali, Slovenci solidno

Kubacki | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaskrbljeni so tudi na Poljskem, kjer smučarski skoki veljalo za eno najbolj priljubljenih športnih panog v državi. "Znašli smo se na točki, ko moramo trenerji podvomiti v čisto vse. V skoke, priprave, fizično stanje in opremo," je povedal trener poljskih skakalcev Thomas Thurnbichler in dodal: "To je bil eden najtežjih dni v moji trenerski karieri, vendar zelo jasno vidim, kje tiči problem. Ni bilo pravega potiska, zato smo bili prepočasni v zraku in ni bilo prave energije med letom."

"Pogovoriti se bo treba z vsakim skakalcem posebej in se poglobiti v delo z opremo. Znašli smo se na razpotju in treba se bo odločiti, katero pot bomo ubrali. Vsi skakalci so imeli podobne težave. Dawid je dobro treniral, toda potrebuje več skokov, da bo spet pridobil prave občutke. Pri ostalih opažam enak vzorec. Velik smo delali na iskanju bolj aktivnega položaja, vednar nam ne uspeva. To je tisto, kar nam manjka v primerjavi z najboljšimi skakalci iz drugih držav. Toda vse to se da izboljšati. Držati moramo skupaj in se soočiti s problemi," je odločen Thurnbichler.

Pred enim letom je bilo razpoloženje v obeh reprezentancah povsem drugačno. Uvodno tekmo lanske sezone v Ruki je dobil Kubacki pred Granerudom, znotraj najboljše deseterice pa so končali trije Poljaki, poleg Kubackega še Piotr Zyla (5. mesto) in Kamil Stoch (10. mesto), ter dva Norvežana. Granerud in Johann Andre Forfang (9. mesto).

Ekipni uspeh Norvežanov so lani dopolnili Robert Johansson (11. mesto), Kristoffer Eriksen Sundal (18. mesto), Fredrik Villumstad (21. mesto) in Marius Lindvik (22. mesto), Poljakov pa Pawel Vasek (15. mesto), Tomasz Pilch (23. mesto) in Stefan Hula (27. mesto).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 11:17 26.november 2023.

    Poljakom ni prav nič pomagalo, tudi če so se tako vestno pokrižali, hehehe.

  • andrej084 10:36 26.november 2023.

    A Prevci še skačejo?