Šport > Zimski športi
21188 ogledov

Norvežani ogorčeni nad spremembo: "Škandalozno"

Reševalni pas/Twitter
V norveškem taboru so ogorčeni nad preložitvijo napovedane novosti v smučarskih skokih.

Ženska novoletna turneja štirih skalalnic, ki že desetletja predstavlja enega izmed vrhuncev moške sezone, v svetovnem pokalu ne bo zaživela pred tekmovalnim obdobjem 2024/2025. 

Premierna izvedba prestižne turneje je bila po prvotnem dogovoru med nemško, avstrijsko in Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) predvidena že za prihodnje leto, vendar so načrti padli v vodo.

Po besedah aktualne predsednice avtrijske krovne smučarske zveze Roswithe Stadlober so k preložitvi botrovali "številni dejavniki, ki ne omogočajo zgodnejše uvedbe".

novoletna turneja zlati orel | Avtor: Epa Epa
Odločitev je naletela na precej burne odzive strokovnjakov. "Škandalozno, da dve skakalni velesili, kot sta Nemčija in Avstrija, naredita tako malo za uvedbo ženske turneje štirih skakalnic. To je veliko razočaranje, čeprav ni presenetljivo," je dejal nekdanji norveški skakalec in komentator smučarskih skokov Petter Tenstad.

"Norveška je s turnejo Raw Air dokazala, da je mogoče organizirati tekmovanje za oba spola, in to celo ob delavnikih. Mislim, da sta Avstrija in Nemčija preveč konzervartivni, ko gre za razvoj ženskih smučarskih skokov. To ne velja samo za organizatorje tekem, temveč tudi za nemško televizijo, ki ženske skoke praviloma predvaja brez komentatorja. Tekmovanje v Neustadtu, kjer je zmagala Katharina Althaus, je spremljalo 2,54 milijona gledalcev, medtem ko moške le nekaj več kot 2,7 milijona. Ne razumem, zakaj tega ne poskušajo bolje unovčiti," je dodal Tenstad.

Oglasil se je tudi prvi mož norveških smučarskih skokov Clas Brede Braathen, ki ni skrival razočaranja. "Glede na to, da sem član Fis-ovega komiteja, me preseneča, da takšne reči izvem iz medijev. Ne razumem povsem razlogov za takšno odločitev. Vedno pravim, da z vsakim dnem, ko ne počnemo nečesa, kar bi morali že davno, izgubljamo denar. Kar zadeva ženske skoke, je bilo sprejetih že veliko napačnih odločitev. To je neumno," je povedal.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.