Šport > Zimski športi
7778 ogledov

Sanjski dan dan na SP, Ema Klinec je svetovna prvakinja!

ema klinec
1/7
Epa
Po bronasti smučarski tekačici Anamariji Lampič je za drugo slovensko odličje v enem dnevu poskrbela novopečena svetovna prvakinja Ema Klinec.

Ema Klinec je premagala vso konkurenco na prvi posamični tekmi smučarskih skakalk na SP v Oberstdorfu. Dvaindvajsetletnica, druga po polovici tekme, je v finalni seriji pridobila eno mesto in se okitila z naslovom svetovne prvakinje (279,6).

Srebro je osvojila Norvežanka Maren Lundby (276,5), bron pa Japonka Sara Takanashi (276,3). Osmoljenka tekme je bila Avstrijka Marita Kramer, ki je s prvega mesta po prvi seriji nazadovala na četrto (275,2).

Nika Križnar, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, je tekmo končala na petem mestu (257,5), kamor je napredovala s šestega po prvi seriji.

Jerneja Brecl je v finalu izgubila eno mesto, bila je deveta (244,6), kar je izenačitev njenega najboljšega izida v karieri. Eno mesto je izgubila tudi Urša Bogataj, na koncu 13. (235,9).

križnar klinec bogataj | Avtor: Epa Epa

"Ne morem verjeti. Hvala vsem, ki ste verjeli vame. To je vse."

Ema Klinec za Fis

urša bogataj | Avtor: Epa Epa
Po prvi seriji je najbolje kazalo Kramerjevi, ki je imela natanko točko prednosti pred Klinčevo. Tretji izid je pripadel Takanashijevi, četrti pa branilki naslova Lundbyjevi. Finale so so zagotovile tudi vse štiri Slovenke. Klinčeva je bila druga, Križnarjeva šesta, Breclova osma in Bogatajeva 12.

Kot prva slovenska finalistka je nastopila Bogatajeva. Ob močnem vetru je pristala pri 94 m, kar kljub vetrovnemu pribitku (15,4 točke) ni zadostovalo za prevzem vodstva. Breclova, ki je nastopila po znižanju zaletišča ze eno mesto, se je s 94,5 metra zavihtela na vrh, a jo je mesto nižje takoj potisnila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, s katero sta si delili osmo mesto po prvi seriji.

Boj za vrh je napovedala Križnarjeva (97 m), ki je prevzela vodstvo pred nastopom petih najboljših tekmovalk. Slovensko nosilko rumene majice je prva prehitela Lundbyjeva (99,5 m), ki je pridobila eno mesto v primerjavi Takanashijevo (100 m). Japonka je zavzela drugo mesto, Križnarjeva je bila tretja.

Naslednja na startni vrsti je bila Klinčeva, ki si je s 100,5 metra zagotovila najmanj srebrno medaljo. Kramerjevi se je po znižanju zaletišča finalni skok ponesrečil (98 m), končala je na četrtem mestu.

"Ponosna, da sem Slovenka"

ema klinec | Avtor: Epa Epa
Klinčeva je morala SP v Seefeldu (2019) izpustiti zaradi poškodbe, ki so ji tekmo kariere večkrat prekrižale. Čeprav še vedno čaka na prvo zmago v svetovnem pokalu, ji je veliki met uspel prav na najpomembnejši tekmi kariere.

"Zelo lepo je imeti kolajno okrog vratu, neverjetno! Oče mi je enkrat rekel, da ko bom zmagala, naj dvignem roko v zahvalo Sloveniji, svoji državi, in na odru sem bila ponosna, da sem Slovenka," je po podelitvi kolajn za RTV Slovenijo dejala 22-letnica. Gre za sploh prvo kolajno za slovenske ženske smučarske skoke na SP in to najžlahtnejšo, ki jo je čustveno pospremil tudi glavni trener Zoran Zupančič

"To je potrditev dolgoletnega dobrega dela. Danes sem zadovoljen z nastopi deklet. Emi kapo dol, postala je svetovna prvakinja. Nika je danes nastopila bolje in je s petim mestom prišla do dosežka kariere na SP, prav tako Jerneja. Mislim, da gremo jutri lahko odločno v ekipno tekmo," je dejal selektor ženske reprezentance.

križnar klinec | Avtor: Epa Epa

Izidi, ženske, posamično:
 1. Ema Klinec (Slo)          279,6 (105/100,5 m)
 2. Maren Lundby (Nor)        276,5 (102,5/99,5 m)
 3. Sara Takanashi (Jap)      276,3 (104/100 m)
 4. Marita Kramer (Avt)       275,2 (109/98 m)
 5. Nika Križnar (Slo)        257,5 (95/97 m)
...
 9. Jerneja Brecl (Slo)       244,6 (95,5/94,5 m)
13. Urša Bogataj (Slo)        235,9 (96/94 m)

Izide tekme si oglejte TUKAJ.

Komentarjev 2
Sorodne novice