Šport > Zimski športi
14920 ogledov

Skrb vzbujajoče stanje Kildeja: "To je resna stvar"

Kilde Instagram
Norveškega smučarskega zvezdnika po hudi nesreči na smukaški tekmi v Wengnu čaka dolgotrajno okrevanje.

Norveški alpski smučar Aleksander Aamodt Kilde (31) je razkril nekatere zaskrbljujoče podrobnosti svoje diagnoze po hudem padcu na smuku v Wengnu, zaradi katerega je že končal letošnjo sezono.

Kildeja, ki si je ob trku s 120 km/h v zaščitno ogrado izpahnil ramo in dobil še globoko ureznino na nogi, so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Bernu, kjer je uspešno prestal prvo operacijo. 

Čeprav se je izognil zlomom kosti, kar je vzpodbuden podatek, pa strokovnjakom preglavice povzroča ureznina v predelu desne mečne mišice, zaradi katere je izgubil veliko količino krvi in utrpel poškodbo živcev.

V Švici ga je obiskala tudi njegova izbranka Mikaela Shiffrin, ki je o svojih občutjih spregovorila po zmagi na slalomu v Flachauu Več o tem TUKAJ.

Pod vtisom nesreče Šport Shiffrinova skozi solze: "Zelo boleče je gledati, kako ..."

Kildeja so medtem iz Berna že preselili v Innsbruck, kjer ga čaka še en operativni poseg za hitrejšo sanacijo poškodbe rame. Ta mu v prihodnosti ne bi smela povzročati večjih težav, precej bolj zaskrbljujoče pa so morebitne dolgotrajne posledice ureznine na desni nogi.

"Nogo so mi pokrpali. Ureznina je bila zelo globoka, skoraj do kosti. Ko sem priletel v mrežo, sem se urezal v mečno mišico in izgubil ogromno krvi. Prišlo je do poškodbe živcev, a na srečo ne motoričnih. Trajalo bo kar nekaj časa, da se poškodovani živci zacelijo. To je tista stvar, ki je najbolj resna," je za Viaplay povedal Kilde in dodal, da se spominja nesreče, ne pa tudi komunikacije z reševalci ali prevoza v bolnišnico.

Barbabas Szollos Smuk Šport Nova katastrofa: tokrat kar dva s helikopterjem v bolnišnico

"V smuku se vse dogaja zelo hitro. Spominjam se padca. Po udarcu sem začutil močno bolečino v rami. Po tem se ne spominjam prav veliko, pravzaprav skoraj ničesar. Dobil sem tudi močan udarec v glavo in poskušal sem izklopiti zvok okoli sebe," je povedal.

Letošnja sezona je zanj izgubljena, v prihajajočih tednih in mesecih pa se namerava v celoti posvetiti procesu rehabilitacije. Kar zadeva vrnitev na bele strmine, Norvežan ne namerava prehitevati dogodkov.

"Trenutno sploh ne razmišljam o čim prejšnji vrnitvi. Pred mano je težka pot, vendar sem pozitiven človek, ki ima rad izzive. Na srečo nisem ničear zlomil. Lahko bi bilo precej huje. Glede na vse, kar se je zgodilo, je počutje dokaj v redu, vsekakor pa posledice niso zanemarljive," je pristavil.

Marie-Therese Sporer Vsa iz sebe Šport Smučarki pred domačo tekmo postavili šokanten ultimat

V daljšem zapisu na Instagramu je poškodbo označil za "oviro na poti", a v isti sapi priznal, da gre za eno največjih preprek, s katerim se je doslej srečal v svoji športni karieri. "Šel bom korak za korakom. Težko bo, a to so priložnosit, ki nam pokažejo, iz kakšnega testa smo. Veselim se tega izziva in poskušal bom uživati v procesu," je optimističen 31-letnik.
 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • alojz73 18:36 18.januar 2024.

    Upam,da gs Shiffrinova pusti kaj če s takim.