Šport > Zimski športi
6013 ogledov

Najboljša Slovenca tretji in peti

timi zajc Epa
Poleti v Planici so se začeli zelo obetavno za slovenski tabor. V petek jih bo nastopilo kar devet, žal med njimi ni Roberta Kranjca.

Že na drugem trenigu pred prvo planiško tekmo so Slovenci blesteli. Do najboljšega rezultata je prišel Anže Semenič, ki je z drugega zaletnega mesta poletel do 233,5 metra in tako premagal vso konkurenco. Še najbolj sta se mu približala Rjoju Kobajaši (232 metra) in Markus Eisenbichler (228), četrti dosežek pa je dosegel Timi Zajc (219,5). Odličen je bil tudi zmagovalec zadnje posamične tekme v Vikersundu Domen Prevc, ki je zasedel sedmo mesto.

Najdaljši polet je sicer zabeležil Nemec Karl Geiger z 241,5 metra, a so ga po letalnici spustili s šestega naletnega mesta. Za daljavo dneva je že na prvem treningu poskrbel veteran Simon Ammann z 243 metri.

Planica Arso Šport Balonček zraka za rekord, sončna krema za gledalce

V kvalifikacijah je bilo 71 letalcev, na tekmo se jih je uvrstilo 40. Med dvanajsterico Slovencev je zadnjič nastopil tudi Robert Kranjec. Ta je na treningih znova dvakrat presegel mejo dvestotih metrov, to mu je uspelo 207-ič in 208-ič v karieri, s tem dosežkom je najboljši v zgodovini, na prvem treningu je doskočil pri 208 metrih, na drugem pri 222 metrih.

Preverite vaše znanje o Planici na našem Instagram profilu @zurnal24, kjer smo za vas v Storyjih (zgodbah) pripravili zabaven kviz. Pravilne odgovore bomo objavili danes ob 14. uri. 

Ob 11. uri so se začele kvalifikacije, ki jih je odprl Jaka Hvala. Po slovenskem paketu je vodil Bor Pavlovčič (216,5 metra), ki so mu sledili Žiga Jelar (214), Hvala (208,5), Jernej Damjan (204) in Kranjec (203,5). Slednji je imel kar nekaj težav v zraku, a znova preletel 200 metrov. "Vidi se, da celo sezono nisem bil v tekmah. Naredil sem napako. Želel sem preveč, nekaj sem želel dodati in ga polomil," je svoj polet za nacionalno televizijo ocenil Kranjec.

prevc kranjec tepeš oslo 2016 Peter Prevc: Šport "Od začetka sem ga gledal z velikimi očmi"

Po poletih prve trideseterice, vsi so nastopili s šestega zaletišča, je vodil Norvežan Robin Pedersen (223,5). Pavlovčič je bil tretji, Jelar peti, Hvala osmi, Damjan 10. in Kranjec 13. Slednjima se je vse bolj odmikal petkov nastop.

S številko 38 je nastopil Anže Lanišek. Pristal je pri 200 metrih, a zaradi dve mesti višjega naletnega mesta je bil po svojem skoku le 22. Bolje je svojo nalogo opravil Tilen Bartol s poletom dolgim 229 metrov. Zasedel je trenutno četrto mesto in si tako zagotovil nastop na tekmi. To je uspelo tudi Juriju Tepešu (224 metrov), pred poletom zadnjih 30 na startni lesti pa je imela Slovenija že pet skakalcev na petkovi preizkušnji: Pavlovčič, Bartol, Jelar, Tepeš in Hvala. "V kvalifikacijah sem šel bolj na sigurno, da se uvrstim. Ni bilo še tistega dobrega skoka," je sicer po svojem nastopu dejal Tepeš, ki je obžaloval, da ni nastopil v Vikersundu in s tem dobil nekaj občutkov za Planico.

Robert Kranjec Vikersund Slovo velikana Šport Tako izjemen letalec je bil Robert Kranjec

Nemec Constantin Schmid je kot prvi preskočil 230 metrov, daljši je bil za štiri metre, in prevzel vodstvo pred Pedersenom. Med oba se je nato uvrstil Peter Prevc (222 metrov) in se tako zanesljivo prebil na tekmo. "Skozi dan sem imel kar nekaj težav, nisem imel prave opore v zraku. Prva skoka sta bila še kar s strahom, a zaupanje se počasi vrača. Upam, da bo jutri vse v redu," je povedal starejši od bratov Prevc. 

Žirija je po daljavi 236 metrov Junšira Kobajašija zaletno mesto premaknila na pozicijo štiri. Še enkrat več je svoje mojstrstvo na letalnicah pokazal Ammann (229 metrov), ki je vodil tudi po nastopu Avstrijca Michaela Hayböcka. Ta je kljub četrtemu naletnemu mestu ob ugodnem vetru poletel do 238 metrov in povzročil, da je žirija zalet potisnila še mesto nižje.

S tretjega zaletnega mesta je nastopil tudi Semenič. Ta je imel težave v zraku, a vseeno izvlekel polet dolg 212 metrov in se kot začasno najboljši Slovenec uvrstil pred Petra Prevca. Pred nastopom zadnje deseterice sta bila 12. in 13.

Planica 2018 Planica Šport Od 20-metrske naprave do Meke skakalnega športa

S tretjega zaletišča sta se na letalnico pognala tudi Domen Prevc in Timi Zajc. Oba sta po svojih nastopih prevzela vodstvo. Domen je pristal pri 228 metrih, Zajc pa je bil še 11 metrov daljši z do tedaj daljavo kvalifikacij (239 metrov) in osebnim rekordom. "Želja se mi je uresničila. Skakalnica me je presenetila, zelo lepo je leteti na njej," je dejal Zajc, mlajši Prevc pa: "Malce sem se še lovil, letalnica je nekoliko drugačna kot v Vikersundu. Gremo korak za korakom. Počakajmo na jutrišno tekmo. Te se že zelo veselim."

Piotr Zyla je nato poletel celo do 247,5 metra, a padel. Sledila je selitev na zaletno mesto številka 2. Stefan Kraft se je s skokom 232 metra uvrstil med oba Slovenca, Eisenbichler pa je doskočil pri 248 metrih in seveda prevzel vodstvo. Daljavo Nemca je izenačil Rjoju Kobajaši, ki pa je poletel še z eno mesto nižjega naleta. Japonec je tako zmagal v kvalifikacijah, ki si jih je ogledalo kar 13.000 gledalcev.

Zajc je bil tretji, Domen Prevc peti, poleg njiju pa se je na tekmo uvrstilo še sedem slovenskih orlov. Semenič je bil 21., Peter Prevc 22., Pavlovčič 29., Bartol 30., Jelar 33., Tepeš 35. in Hvala 38.

Brez tekme so ostali Damjan (43.), Kranjec (47.) in Lanišek (55).

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je po koncu kvalifikacij priznal, da so v njegovi varovancu presegli pričakovanja: "Že na drugem uradnem treningu so naši fantje prikazali odlične skoke. V kvalifikacijah sta bila Timi in Domen izjemna, zelo smo zadovoljni tudi s Petrom, da se je pobral po prvem, zelo ponesrečenem skoku. Anže Semenič je bil čudovit v drugi seriji, v kvalifikacijah je storil napako, verjamem pa, da bo s pravim poletom povsem v ospredju. Devet tekmovalcev je na jutrišnji tekmi in s tem moramo biti zares zadovoljni!"

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.