Šport > Zimski športi
1167 ogledov

Slovenija do tekaške medalje na Svetovnem prvenstvu!

Smučarski teki Twitter
Katja Višnar in Anamarija Lampič osvojili srebrno medaljo na SP!

Slovenski smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič sta osvojili srebrno medaljo na ekipnem sprintu v klasičnem slogu na svetovnem prvenstvu v Seefeldu. Zmagali sta Švedinji Stina Nillson in Maja Dahlqvist, ki sta bili 37 stotink pred Slovenkama, tretji sta bili Norvežanki Ingvild Flugstad Oestberg in Maiken Caspersen Fala (+0,60).

Slovenski sta bili tretji v kvalifikacijah. Za Rusinjama Natalijo Neprjajevo in Julijo Belorukovo, ki sta bili najhitrejši, sta zaostali 53 stotink. Drugi sta bili Švicarki Laurien Van Der Graaf in Nadine Fähndrich (+0,42). V drugi skupini sta bili prvi Stina Nillson in Maja Dahlqvist, ki pa sta bili počasnejši od Slovenk, ki sta doseli tudi skupno tretje mesto, kar je bilo po razočaranju na posamičnem sprintu, kjer so vse štiri Slovenke izpadle že v četrtfinalu, lep obet pred finalom.

sprint SP Seefeld Sprint Šport Slovenke sprva odlične, nato razočarane

Višnarjeva ga je začela na sedmem mestu, vendar so bile razlike med ekipami v prvi predaji zelo majhne. Lampičeva je takoj nato prišla na tretje mesto, za Norveško in Švedsko. Tem trem reprezentancam se je kmalu priključila tudi Rusija, četverica pa si je pred zasledovalkami že na polovici finala, po treh predajah, že pritekla precej prednosti. Višnarjeva je Lampičevi predala kot četrta, Neprjajeva je bila tudi pred njo.

Lampičeva je nato tekla zelo modro, v slogu prekaljenih tekmovalk se je držala vodilnih in nato prehitela Belorukovo, ki je pozneje tako zaostala, da se ni mogla več vmešati v boj za medalje. Štiristo metrov pred ciljem je Lampičeva prehitela Falo in bila tudi 150 m pred ciljem tretja, nato pa se je prebila na drugo in ogrožala tudi vodilno Dahlqvistovo, vendar ji ni v boju za zlato uspelo doseči še večjega podviga. Je pa na tretje mesto potisnila Falo in Norveška je prvič na tem SP v smučarskem teku ostala brez zlata.

 

* Izidi, ekipni sprint klasično, ženske:
 1. Švedska             15:14,93
  (Stina Nilsson, Maja Dahlqvist)
 2. Slovenija              +0,37
  (Katja Višnar, Anamarija Lampič)
 3. Norveška               0,60
  (Ingvild Flugstad Oestberg, Maiken Caspersen Falla)
 4. Rusija                0,93
 5. ZDA                 2,79
 6. Nemčija               6,71
 7. Finska                8,86
 8. Švica                21,35
 9. Belorusija             24,77
10. Poljska               46,06
...

 

Miha Šimenc in Janez Lampič 9. v finalu na SP

 

Slovenska smučarska tekača Miha Šimenc in Janez Lampič pa sta bila na ekipnem sprintu v klasičnem slogu deveta. Zmagala sta Norvežana Emil Iversen in Johannes Hoesflot Klaebo, druga sta bila Rusa Gleb Retivih in Aleksander Bolšunov, ki sta zaostala 1,88 sekunde, tretja pa Italijana Francesco De Fabiani in Federico Pellergino (+4,03). Slovenca sta za Norvežanoma zaostala minuto in 21,77 sekunde.

Šimenc in Lampič sta bila četrta v drugi skupini kvalifikacij, v kateri sta bila najhitrejša Finca Iivo Niskanen in Ristomatti Hakola, Slovenca sta zaostala 12,98 sekunde. V skupini A sta zmagala Norvežana Emil Iversen in Johannes Hoesflot Klaebo, ki sta bila tudi skupno najhitrejša, Slovenca sta bila deseta.

V finalu je že v prvi predaji padel Šimenc, si nabral velik zaostanek in sanj o vidnejši uvrstitvi tudi med tekači je padla v vodo.

 

* Izidi, ekipni sprint klasično, moški:
 1. Norveška          18:49,86
  (Emil Iversen, Johannes Hoesflot Klaebo)
 2. Rusija            +1,88
  (Gleb Retivih, Aleksander Bolšunow)
 3. Italija            4,03
  (Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino)
 4. Švedska            4,73
 5. Francija            9,13
 6. Avstrija           23,84
 7. Finska            27,52
 8. ZDA              28,56
 9. Slovenija
(Miha Šimenc, Janez Lampič)
10. Kanada           1:40,99
...
Komentarjev 1
Sorodne novice