Šport > Zimski športi
391 ogledov

Slovenija z eno najmočnejših ekip na svetu

Livio Magoni Twitter Livio Magoni bo ob Meti Hrovat pomagal tudi drugim tekmovalkam.
Italijanski strokovnjak Livio Magoni, nekdanji trener Tine Maze, se po osmih letih vrača v slovensko smučanje.

Panoga za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije v olimpijsko sezono 2021/22 vstopa z najvišjimi cilji. Vodilni možje panoge ne skrivajo, da so cilj slovenskih alpskih smučarjev najvišja mesta na zmagovalnem odru na zimskih olimpijskih igrah februarja v Pekingu. Del slovenskega olimpijskega mozaika bo Livio Magoni, nekdanji trener Tine Maze.

Sedeminpetdesetletni italijanski strokovnjak iz Selvina pri Bergamu, ki je svetovni sloves pridobil kot trener slovenske šampionke Tine Maze, se je po koncu petletnega sodelovanja s Slovakinjo Petro Vlhovo zelo hitro dogovoril o vrnitvi v Slovenijo.

Meta Hrovat Alpsko smučanje Šport Uradno: Meto Hrovat prevzema bivši trener Tine Maze!

Magoni je pri uspehih slovenske šampionke kot desna roka vodje Andree Massija sodeloval v treh sezonah, od 2010 do 2013.

Maze Massi Magoni Vianello Garmisch Partenkirchen smuk svetovni pokal | Avtor: EPA EPA
Z Magonijem v ekipi je Mazejeva zabeležil enega največjih kariernih uspehov, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala za sezono 2012/13, ko je nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala (2414 točk).

Po koncu sodelovanja z Mazejevo je prevzel italijansko žensko reprezentanco, nato pa je leta 2016 postal trener Vlhove. Vlhova je pod njegovim vodstvom letos osvojila svoj prvi veliki kristalni globus.

Po koncu sezone aprila sta se razšla, s čimer se je odprla priložnost tudi za slovensko alpsko smučanje. Vabilo za vstop v slovensko reprezentanco je dobil že pred petimi leti, a se je takrat odločil za sodelovanje z Vlhovo.

"Šlo je za obojestransko željo. S smučarsko zvezo je sklenil pogodbo," je na novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani povedal vodja panoge Miha Verdnik, ki je dodal, da so vsi trenerji, ki sodelujejo s smučarsko zvezo tudi pogodbeno vezani za zvezo. "Odgovornosti Livia so najbolj naravnane na Meto, svetoval pa bo tudi drugim, bodo sodelavci, njihov glavni cilj je, da bi bile njihove tekmovalke najboljše," je še dejal Verdnik.

meta hrovat | Avtor: Epa Epa

Italijanski trener bo del slovenske ženske reprezentance za svetovni pokal za tehnični disciplini, ki jo bo tudi v sezoni 2021/22 kot odgovorni trener vodil Sergej Poljšak. Poljšakova neposredna odgovornost bo vezana na Ano Bucik in Tino Robnik, del ekipe je tudi Ajdovka Andreja Slokar, ki bo tudi v novi sezoni sodelovala s trenerjem Boštjanom Božičem.

V ženski ekipi za hitri disciplini je najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec, ki sodeluje s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom.

Ilka Štuhec Konec sodelovanja Šport Po treh letih velika sprememba v ekipi Ilke Štuhec

Na tekmah svetovnega pokala se bosta priključevali tudi Maruša Ferk in Neja Dvornik, ki sicer nimata izpolnjenih pogojev za članstvo v prvi ekipi.

Miha Verdnik | Avtor: Profimedias Profimedias
"Vsi programi, ki smo jih pripravili potekajo enotno, vsi smo pod eno streho, imamo jasno vizijo in strategijo, programi so prilagojeni individualnim potrebam tekmovalk in tekmovalcev. Želimo si narediti en velik uspeh na olimpijskih igrah. Tega smo si želeli že na svetovnem prvenstvu, bili smo blizu," je še dejal Verdnik.

"Najbolj sem vesel, da bomo imeli eno ekipo za svetovni pokal, da bodo vse punce pod eno streho. To je bil naš glavni cilj," je povedal vodja reprezentanc Janez Slivnik. "Samo enotni smo lahko močni, najmočnejši po strokovni plati in po kakovosti tekmovalk," je nadaljeval Slivnik. Po njegovem mnenju gre za eno "najmočnejših trenerskih postav na svetu", ki bo poskrbela, da bo slovenska ženska ekipa "ena najmočnejših na svetu". "Vsi so že dokazali da znajo delati in da znajo pripeljati tekmovalce in tekmovalke do najvišjih možnih rezultatov," je še dejal Slivnik.

Gre za predlog vodstva panoge, seznami reprezentanc bodo šli v potrjevanje odboru in zboru panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Alpski odbor bo predvidoma na sporedu 19. maja, alpski zbor pa bo ekipe dokončno potrdil predvidoma 4. junija.

Klemen Bergant bo še naprej vodil moško tehnično ekipo za svetovni pokal, v kateri sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Grega Koštomaj pa je dobil zaupanje za še drugo sezono na čelu moške ekipe za hitri disciplini, v kateri so Martin Čater, Miha Hrobat, Boštjan Kline, poškodovani Klemen Kosi ter Nejc Naraločnik.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.