Šport > Zimski športi
5292 ogledov

Slovenke bile odlično na poti, nato pa ... "Žal mi je za punce!"

Anamarija Lampič Profimedia
Lampičeva je na strelišču zapravila priložnost za vidno uvrstitev slovenske ženske štafete.

Slovenska ženska štafeta je na biatlonski tekmi v ameriškem Soldier Hollowu zapravila priložnost za vidno uvrstitev. Pred zadnjim streljanjem so bile Lena Repinc, Polona Klemenčič, Kaja Zorč in Anamarija Lampič še na šestem mestu, nato pa je morala najhitrejša v slovenski vrsti dvakrat v kazenski krog za končno 10. mesto.

Zmagale so Norvežanke Juni Arnekliev, Ida Lien, Karoline Offigstad Knotten in vodilna v posamičnem seštevku pokala Indrid Landmark Tandrevold. Dolgo so se favoriziranim Skandinavkam dobro upirale Nemke, ki pa so morale po zadnji predaji, priložnost je nepričakovano dobila Julia Kink, tekmicam stisniti roko.

Za tretje mesto sta se spopadli Češka in Švedska. V zadnji menjavi je bolje kazalo Čehinjam, Lucie Charvatova pa je morala tako kot Lampič na zadnjem strelskem postanku dvakrat v kazenski krog, kar je za tretje mesto izkoristila Elvira Öberg, za četrto pa Avstrijka Anna Gandler. Dvakrat so morale v kazenski krog tudi favorizirane Francozinje, ki so na koncu osvojile šesto mesto.

Biatlon Soldier Hollow | Avtor: Profimedia Profimedia

V slovenski vrsti je tekmo odlično odprla Lena Repinc, ki je z eno popravo na strelišču obdržala stik z najboljšimi, enkrat je popravljala tudi Polona Klemenčič in Slovenijo pripeljala na osmo mesto. Ko je imenitno z vsega eno popravo tekmo končala tudi mlada Kaja Zorč, ki je po dobrih dosežkih na MSP dobila priložnost namesto Žive Klemenčič, se je slovenskemu taboru obetala vrhunska uvrstitev.

"Zelo sem zadovoljna s svojim streljanjem. Ne le zaradi ene poprave, ampak tudi zato, ker mi je uspelo streljati hitro, kar čakam že celo sezono," je recept za visoko mesto Slovenije v uvodu razložila Repinčeva.

"Leže ničla, potem pa sem skušala držati stik s tekmico pred sabo. Ko sem opravila streljanje stoje, pa sem videla, da so tekmice še na 'dekah' in čim prej sem skušala priti v cilj. Poljakinja me je ujela, je pa imela Kaja zato tekmico, s katero se je lahko borila na progi. Mislim, da smo dobro opravile danes," pa je menila Klemenčič.

To je Anamarija Lampič sprva tudi potrdila. Na strelskem postanku leže je našla odličen ritem, prvi strel sicer zgrešila, a bila z dodatnim nabojem hitro uspešna. Ekipo je vrnila na šesto mesto, ob ničli je bila dosegljiva morda tudi Avstrija. Sledila pa je nova katastrofa s puško, saj je z osmimi naboji zadela vsega tri tarče in ekipa je zdrsnila po lestvici na 10. mesto, več kot 40 sekund za devetimi Poljakinjami.

"Ne smem biti zadovoljna s to tekmo. Do drugega streljanja nam je šlo res dobro, punce so dobro oddelale svoje, jaz pa sem naredila tisto usodno napako, da smo zdrsnile na 10. mesto. Žal mi je za punce, ampak to je biatlon. Gremo naprej in upam, da bova s Polono dobro tekmovali," je po tekmi povedala Lampičeva, ki jo skupaj s Klemenčičevo v nedeljo čaka še preizkušnja v zasledovanju.

"Tekma je spominjala na petek. Vse je izgledalo super do zadnjega streljanja. Na začetku tekme je bilo odlično, dekleta so v uvodu opravila z eno popravo na strelišču in borili smo se za šesto mesto, na koncu pa smo bili žal deseti," pa je strnil trener Ricco Gross.

 

Fak brezhiben na strelišču

Na moški sprinterski preizkušnji pa se je Francoz Eric Perrot s strelsko ničlo veselil prve biatlonske zmage v svetovnem pokalu. Vseh 10 tarč je zadel tudi Jakov Fak in bil 14.

Perrot je do zmage prišel po zaslugi odličnega streljanja. Močan pa je bil tudi v smučini, saj je v zadnjem krogu drobno povečal prednost pred drugouvrščenim rojakom Emilienom Jacquelinom, ki je moral dvakrat v kazenski krog, prehitel pa je tudi Šveda Sebastiana Samuelssona, ki je vodil po dveh krogih.

Za prvovrstno presenečenje pa je poskrbel mladi Norvežan Johan Olav Botn, ki je po Oberhofu šele drugič v karieri dobil priložnost v svetovnem pokalu, že na svoji tretji posamični tekmi pa se je s strelsko ničlo povzpel na zmagovalni oder. Dosežek ima še toliko večjo vrednost, ker je nastopil z visoko startno številko 98, ko se je smučina že močno vdirala.

Biatlon Soldier Hollow | Avtor: Profimedia Profimedia

Med Slovenci je prepričal le Fak, ki si je priboril tudi lepo izhodišče za nedeljsko zasledovalno tekmo. Ostali del ekipe je razočaral z uvrstitvijo v zadnjo tretjino nastopajočih, nihče pa ne bo nastopil v nedeljo. Miha Dovžan je z ničlo na strelišču zasedel 70. mesto, Lovro Planko se je v kazenskem krogu zavrtel štirikrat in bil 76., Anton Vidmar je po treh zgrešenih strelih končal mesto za njim.

"S streljanjem moram biti zadovoljen, v teku pa sem skušal pametno porazdeliti moči. To mi je tudi uspelo, izid pa ni vrhunski, a to je trenutno moj maksimum. Zadel sem vse in tekel najhitreje, kot sem lahko. S tem moram biti zadovoljen in jutri iskati novo priložnost," je po tekmi povedal Fak.

Na tekmi je bilo precej presenečenj. Vodilni tekmovalec v svetovnem pokalu Johannes Thingnes Boe je zgrešil kar štiri strele in končal na 17. mestu. To je izkoristil njegov starejši brat Tarjei Boe na sedmem mestu, ki je razliko v skupnem seštevku zmanjšal na 47 točk in napovedal zanimivo končnico v boju za kristalni globus na preostalih štirih tekmah v sezoni.

Velikansko napako pa si je privoščil Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je bil na poti k novi zmagi, a po napaki na strelišču ni šel v kazenski krog, zaradi česar je v cilju dobil dve minuti pribitka, s čimer je nazadoval na 31. mesto.

 

* Izidi:
- ženske, 4 x 6 km:
 1. Norveška            1:04:15,5 (0+5)
(Juni Arnekliev, Ida Lien, Karoline O. Knotten, Ingrid L. Tandrevold)
 2. Nemčija              + 17,2 (0+7)
 3. Švedska               42,0 (0+10)
 4. Avstrija              1:36,0 (0+5)
 5. Češka               1:40,5 (2+6)
 6. Francija              2:01,8 (2+10)
 7. Ukrajina              2:17,8 (0+6)
 8. Poljska              2:21,5 (0+7)
 9. Italija              2:31,6 (1+8)
10. Slovenija             3:17,4 (2+7)

 

- moški, sprint 7,5 km:
 1. Eric Perrot (Fra)         22:19,8 (0)
 2. Emilien Jacquelin (Fra)      +  3,9 (2)
 3. Johan Olav Botn (Nor)         11,3 (0)
 4. Sturla Holm Laegreid (Nor)      12,9 (1)
 5. Sebastian Samuelsson (Šve)      16,3 (0)
 6. Campbell Wright (ZDA)         20,0 (1)
 7. Tarjei Boe (Nor)           21,6 (2)
 8. Tommasso Giacomel (Ita)        30,8 (2)
 9. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)   32,9 (1)
10. Johannes Kühn (Nem)          33,4 (1)
...
14. Jakov Fak (Slo)            52,0 (0)
70. Miha Dovžan (Slo)          2:32,4 (0)
76. Lovro Planko (Slo)         2:41,4 (4)
77. Anton Vidmar (Slo)         2:42,4 (3)

- svetovni pokal, skupno (17/21):
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)       902 točk
 2. Tarjei Boe (Nor)            855
 3. Johannes Dale-Skjevdal (Nor)      795
 4. Sturla Holm Laegreid (Nor)       778
 5. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)    705
 6. Endre Stroemsheim (Nor)         635
 7. Benedikt Doll (Nem)           554
 8. Martin Ponsuiluoma (Šve)        548
 9. Johannes Kühn (Nem)           526
10. Justus Strelow (Nem)          509
...
26. Jakov Fak (Slo)             227
40. Lovro Planko (Slo)            92
46. Anton Vidmar (Slo)            64
48. Miha Dovžan (Slo)            61
88. Matic Repnik (Slo)            3
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Avatar Zoran
  StarMačk 11:25 10.marec 2024.

  Čedalje bolj se zdi, da je bil prehod Lampičeve iz smučarskega teka v biatlon strel v koleno. Če v naslednji sezoni njenim trenerjem ne bo uspelo, da na tekmovanjih bistveno izboljša procent pokritih tarč, neglede na spremenljive vremenske pogoje, kar ...prikaži več je izredno težko, če človek nima tistih pravih prirojenih občutkov za streljanje, potem bo jasno, da si je punca zaradi nekih osebnih principov in nerazumevanja odgovornih, uničila bleščečo športno kariero in jo popeljala v povprečje za pozabo.

 • Friderik1950 11:17 10.marec 2024.

  Kateri butl je Lamičevo - šampijonko šprinta preusmeril v biatlon. Ni mi jasno.

 • munja 11:07 10.marec 2024.

  "Žal mi je za punce" ne pomaga nič, nauči se streljat!!

Sorodne novice