Šport > Zimski športi
759 ogledov

Želite na tekmo v Wislo? Ne morete!

skakalnica wisla
Čez manj kot mesec dni se bo v poljski Wisli začela nova sezona smučarskih skokov.

Uvodna preizkušnja olimpijske sezone bo gostila skakalnica Adama Malysza v Wisli, kjer se bo svetovna skakalna elita pomerila 19. novembra.

Poljsko mesto z nekaj več kot 11.000 prebivalci leži na nadmorski višini 430 metrov, organizatorji pa kljub temu vztrajajo, da bo snega več kot dovolj.

Domen Prevc Wisla | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri pripravi skakalnice si pomagajo z inovativno metodo podjetja Supersnow, ki obljublja, da bo storitev uspešno opravilo tudi v primeru netipičnih temperatur. Prozivodnja snega je že v polnem teku, čeprav je bilo še prejšnji teden v Wisli več kot 20 stopinj.

"Proizvodnja tehničnega snega je mogoča tudi pri temperaturah, višjih od 30 stopinj," je za spletno stran Mednarodne smučarske zveze (FIS) povedal Rafal Topolski, direktor podjetja Supersnow.

"Za prekrivanje hriba potrebujemo 30 centimetrov snega, kar je približno 1600 kubičnih metrov. To je približno 70 tovornajkov. Proizvedemo približno 150 kubičnih metrov na dan, torej potrebujemo 11 dni. Običajno za vsak slučaj proizvedemo 30% snega več, kot ga potrebujemo. Potrebujemo samo čisto in mrzlo vodo, brez kemikalij. Z enim kubičnim metrom vode naredimo 1,5 kubičnega metra snega," je dodal Topolski.

"Sneg, ki ga proizvedemo z našo tehnologijo, je občutno težji od običajnega snega iz snežnih topov. Tako zagotovimo, da je odporen na višje temperature in vlago. Zagotovimo lahko, da bo Wisla pripravljena na začetek svetovnega pokala. Skakalnica bo prav tako nared za trening," je obljubil Topolski.

V Wisli pred začetkom nove sezone vlada veliko zanimanje. Mesec dni pred tekmo so vstopnice že razprodane!

V prihajajoči sezoni bo veliki kristalni globus branil Avstrijec Stefan Kraft, ki je slavil tudi v posebnem seštevku poletov in osvojil norveško turnejo Raw Air. Naslov na novoletni turneji štirih skakalnic bo branil Poljak Piotr Zyla. Najboljši orel v lanski sezoni je bil Domen Prevc, ki je končal na šestem mestu.

Poletno veliko nagrado je dobil Poljak Dawid Kubacki, Maciej Kot je bil četrti. Poljska je slavila tudi na edini ekipni tekmi za moške. Dobri rezultati so pripomogli k navijaški evforiji v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice