Šport > Zimski športi
211 ogledov

Söldnu prižgali zeleno luč

sölden veleslalom Epa
Sezona alpskega smučanja se bo začela po predvidenem programu.

Kontrolor Mednarodne smučarske zveze je danes prižgal zeleno luč organizatorjem uvodnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu. Nova sezona se bo začela 27. oktobra z ženskim veleslalomom, naslednji dan pa bo na sporedu še moška veleslalomska preizkušnja.

Tirolski organizatorji so pripravili tekmovalno progo, kljub za ta letni čas neobičajno toplemu vremenu.

"Po snežni kontroli lahko prižgemo zeleno luč," je dejal tekmovalni direktor Fis Markus Mayr. Organizatorji so namreč zagotovili zalogo starega snega, tako da je na progi dovolj debela snežna podlaga, ki bo dopuščala izvedbo obeh veleslalomskih tekem, vsake v dveh vožnjah, z začetkoma ob 10. in 13. uri.

Seveda pa je pred ekipami na terenu še veliko dela, kajti progo morajo še dokončno utrditi, da bodo imeli vsi tekmovalci vsaj približno enake pogoje in da njihova varnost ne bo ogrožena. Bitke z vremenom tako še niso dobili.

Tekmovanje bo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Za zdaj vsi pristojni lahko le čestitajo organizatorjem, kajti, kljub topli vremenski fronti, so uspeli pripraviti osnovno snežno podlago. Lani so na Tirolskem izpeljali le ženski veleslalom, moškega je odpihnil močan veter.

Absolutni favorit je domači matador Marcel Hirscher, ki je v minuli sezoni od sedmih veleslalomov dobil šest, zmagal pa je tudi na olimpijskem veleslalomu v Pyeongchangu. Prvi slovenski favorit je Žan Kranjec, ki je bil tretji v Alta Badii, v Pyeongchangu pa je končal na četrtem mestu.

Žan Kranjec Začetek sezone Šport Kranjec: Na tekmi bom pokazal, da sodim med najboljše

Nemka Viktoria Rebensburg je lani dobila söldensko veleslalomsko uverturo v sezono, ki jo je končala na prvem mestu veleslalomskega seštevka. V Söldnu Slovenk ni bilo na odru. Kraj slovenskih stopničk je bil Lenzerheide, ko se je na oder s tretjim mestom zavihtela Meta Hrovat. Olimpijski veleslalom je pripadel Američanki Mikaeli Shiffrin.

Prve slovenske točke v sezoni bodo ob Kranjcu in Horvatovi skušali osvojiti tudi Štefan Hadalin, Ana Drev in Ana Bucik. Tina Robnik, ki je bila lani v Söldnu deveta, po poškodbi kolena še ni stoodstotno pripravljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice