Šport > Zimski športi
642 ogledov

Švicar razočaral domačine, Kranjec v prvi deseterici

Žan Kranjec Epa
Odermattu kriterij prvega snega v Val d'Iseru, Kranjec deseti.

Marco Odermatt je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val d'Iseru. Švicar je na tem francoskem prizorišču vodil že po prvi vožnji, v finalu pa je za 59 stotink premagal domačina Alexisa Pinturaulta za drugo veleslalomsko zmago v sezoni. Tretje mesto na tem veleslalomu je pripadlo Avstrijcu Manuelu Fellerju (+1,24).

Žan Kranjec (+2,19) je tekmo končal na desetem mestu, potem ko je prvo vožnjo končal na sedmem mestu, je v drugo svoj rezultat nekoliko pokvaril.

V Franciji ni Štefana Hadalina, ki je obnovil poškodbo hrbta. Na nedeljskem uvodnem moškem slalomu sezone bosta slovenske barve branila Kranjec in Aljaž Dvornik, ki čaka na svojo prvo uvrstitev v finale v konkurenci svetovnega pokala.

Kranjec se je s sedmim dosežkom zanesljivo uvrstil v finalno vožnjo veleslaloma na progi Face de Bellevarde. V finalu mu ni šlo vse po načrtih, dragocene stotinke mu je vzela že napaka v zgornjem delu, tudi v nadaljevanju njegovo smučanje ni bilo tako tekoče kot denimo v Söldnu, kjer je bil na stopničkah s tretjim mestom. Zaostanek 95 stotink je takrat pomenil tretje mesto.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Od najboljše šesterice v prvi vožnji, ki so še čakali na nastop, je večjo napako storil le Hrvat Filip Zubčić ter odstopil. Ostali so se uvrstili pred Slovencem. Brez napak je veleslalom na progi, na kateri je že dvakrat slavil zmago, odpeljal Pinturault. Vodstvo je prevzel s prednostjo kar 65 stotink. A to vseeno ni bilo dovolj za zmago. Na vrhu je bil še Odermatt, ki priložnosti za še tretjo zmago v sezoni ni izpustil iz rok.

Štiriindvajsetletnik je postal četrti Švicar z veleslalomsko zmago v Val d'Iseru ter prvi po Carlu Janki, ki je na tej progi slavil leta 2008. Odermatt je vpisal sedmo zmago v svetovnem pokalu, četrto veleslalomsko. Letos je slavil tudi na veleslalomu v Kranjski Gori, pred enim letom pa je dobil veleslalomsko tekmo v Santa Caterini.

Odermatt je po sedmih tekmah, na stopničkah z zmago in drugim mestom je bil tudi na obeh superveleslalomih v Beaver Creeku, s 446 točkami utrdil vodstvo v seštevku svetovnega pokala. Avstrijec Matthias Mayer na drugem mestu zaostaja 136 točk, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde na tretjem 217 točk.

Odermatt vodi v veleslalomskem seštevku, Pinturault je drugi (125), na tretjem mestu je Kranjec z 86 točkami. Naslednja veleslaloma bosta v Alta Badii 19. in 20. decembra, kjer je Kranjec že bil dvakrat na stopničkah, tretji v letih 2017 in 2019, na tem prizorišču v Italiji pa je opravil pet dni treningov pred odhodom v Francijo.

Kranjec je s 112 točkami kot najboljši Slovenec na devetem mestu v skupnem seštevku. V Val d'Iseru sicer še nikoli ni bil boljši kot sedmi, dosežek, ki mu je uspel leta 2017.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice